Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010 21:07

Πεζοδρόμια και υποδομές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πεζοδρομίων συνέχεια σήμερα με το δεύτερο σκέλος το οποίο αφορά πλέον τις επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν πέρα από τις κανονιστικές ρυθμίσεις για τις καταλήψεις. Είναι κοινό μυστικό πως τα πεζοδρόμια στις περισσότερες των περιπτώσεων βρίσκονται σε αθλία κατάσταση, ενώ ο καθένας πάνω σε αυτά κάνει… ό, τι θέλει. Οι παροχές ύδρευσης βρίσκονται πάνω στα πεζοδρόμια, τα καπάκια φεύγουν ή σπάνε σε πολλές περιπτώσεις. Οι πλάκες ξηλώνονται και σπάνε σε διάφορα σημεία. Κάποιοι κατασκευάζουν πεζοδρόμια κατά πώς βολεύει το ακίνητό τους ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο καθένας διαμορφώνει κατά το δοκούν αισθητικώς το χώρο μπροστά από το σπίτι ή την επιχείρησή του. Κεφάλαιο πρώτο λοιπόν η συντήρηση και διαχείριση των πεζοδρομίων τα οποία είναι γεμάτα παγίδες για τους πεζούς, αλλά και η δημιουργία διόδων για την μετακίνηση των ατόμων σε αναπηρικό καροτσάκι, αλλά και των γονιών με τα μωρά.
Από εκεί και ύστερα τίθεται το ζήτημα της διεύρυνσης των πεζοδρομίων σε βάρος του οδοστρώματος. Υπάρχουν τρεις λόγοι που επιβάλλουν να γίνει αυτή η παρέμβαση:
- Δημιουργείται το απαραίτητο εύρος για την κίνηση πεζών και ατόμων με κινητική αναπηρία.
- Περιορίζεται η στάθμευση αυτοκινήτων σε σημεία όπου αποδεδειγμένα δημιουργείται πρόβλημα.
- Δίνεται χώρος για την κατασκευή ποδηλατοδρόμων προσαγωγής στον κεντρικό που υπάρχει (ημιτελής και με προβλήματα).
- Εξασφαλίζεται χώρος για φυτεύσεις και καθιστικά που είναι αναγκαία για τη ζωή στην πόλη και την μετακίνηση των ανθρώπων.
Κεφάλαιο δεύτερο λοιπόν οι υποδομές για να αλλάξει ο ρόλος των πεζοδρομίων στην κυκλοφορία πεζών, ποδηλατιστών και αυτοκινήτων.
Φυσικά τα όσα προαναφέρθηκαν είναι αδύνατον να γίνουν από τη μια ημέρα στην άλλη, αφού μάλιστα δεν ξεκίνησαν τις εποχές που υπήρχαν χρήματα για αναπλάσεις. Οι οποίες έγιναν σε άλλες περιοχές αλλά στην Καλαμάτα περιμέναμε το τραμ και χάσαμε το… τρένο. Στη σημερινή φάση όλα αυτά θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα σχέδιο που θα ξεκινάει από την αναμόρφωση πεζοδρομίων των αρτηριακών δρόμων που ενώνονται με το κέντρο της πόλης. Πρόκειται για αναγκαία ιεράρχηση τόσο για πεζούς όσο και για ποδηλατιστές για να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε αυτό το σχέδιο θα πρέπει να προβλεφθούν και επεμβάσεις σε σημεία που οδηγούν προς υπηρεσίες οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες για τους πολίτες. Το παράδειγμα της Νέας Εισόδου όπου έχει μετακινηθεί η Αστυνομική Διεύθυνση, είναι το πλέον χαρακτηριστικό καθώς πεζοί και ποδήλατα κινδυνεύουν να παρασυρθούν από τα αυτοκίνητα καθώς δεν υπάρχει… ίχνος πεζοδρομίου. Πρόκειται για παλιό πρόβλημα για το οποίο δεν δείχνει ενδιαφέρον κανένας, ενδεχομένως γιατί υπάρχουν καταπατήσεις της ζώνης απαλλοτρίωσης με ό, τι σημαίνει αυτό.
Κάποτε θεωρούσαν τα πεζοδρόμια… διακοσμητικό στοιχείο γιατί στους δρόμους κυκλοφορούσαν πεζοί και… άμαξες. Σήμερα είναι στοιχείο απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και της ποιότητας ζωής σε αυτήν.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:53
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πεζοδρόμιο και πολίτης Φέσι στο… δήμο »

NEWSLETTER