Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010 21:12

Φέσι στο… δήμο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Είναι εντυπωσιακό και το ποσό και ο αριθμός των οφειλετών στο Δήμο Καλαμάτας. Βεβαίως δεν πρόκειται για κάτι το καινούργιο, αλλά για μια ιστορία που σέρνει από χρόνια και εμφανίζεται στη δημοσιότητα μετά τις εκλογές. Οι λόγοι είναι προφανείς και θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως ο μοναδικός δημοτικός παράγοντας που "έβαλε χέρι" σε αυτή την ιστορία ήταν ο αντιδήμαρχος Φάνης Κλείδωνας. Ο οποίος δέχθηκε σφοδρή επίθεση, στη συνέχεια έπαψε να είναι υπεύθυνος Οικονομικών και δεν έθεσε υποψηφιότητα για δεύτερη φορά.
Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι πρόκειται για 5,4 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 21.000 οφειλέτες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα χρέη οφειλετών πάνω από 1.000 ευρώ ανέρχονται σε 3,8 εκ. ευρώ, ενώ αν παρθούν ως βάση υπολογισμού τα 300 ευρώ το ποσό ανέρχεται σε 4,2 εκ. ευρώ. Το πώς και γιατί συσσωρεύτηκαν αυτά τα ποσά είναι λίγο ως πολύ γνωστό: Αρνηση απόδοσης τελών από ιδιοκτήτες καταστημάτων και απλήρωτες κλήσεις για παράνομη στάθμευση είναι από τις σημαντικότερες. Ο καθένας μπορεί να εφευρίσκει οποιαδήποτε δικαιολογία ή να προβάλει τις… διεκδικήσεις του για την αλλαγή της νομοθεσίας. Δεν δικαιούται όμως να μην αποδίδει τέλη που έχει παρακρατήσει από τον πελάτη ή να σκίζει συστηματικά τις κλήσεις περιμένοντας να… παραγραφούν.
Ορισμένοι επιτήδειοι με τα μέσα πίεσης που έχουν εξασφαλίσει και με τη φοβική συμπεριφορά των δημοτικών παραγόντων, έχουν… καταργήσει τις υποχρεώσεις τους και τα ποσά συσσωρεύονται σε ύψη που προκαλούν τη νοημοσύνη εκείνων οι οποίοι ξηλώνονται για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο δήμο. Η άρνηση πληρωμής με τον "τσαμπουκά" θα πρέπει να έχει και την ανάλογη αντιμετώπιση από την πλευρά του δήμου. Διαφορετικά θα πρέπει να το πάρουν απόφαση όλοι εκείνοι που πληρώνουν και να κάνουν το ίδιο. Είναι αδιανόητο ο δήμος με τη στάση του να διαχωρίζει τους πολίτες σε "έξυπνους" οι οποίοι δεν πληρώνουν χωρίς καμία επίπτωση και σε "χαζούς" που σπεύδουν στα ταμεία του για να καλύψουν τις τρύπες που αφήνουν οι άλλοι.
Ο οποιοσδήποτε νόμος είναι νόμος και ο καθένας οφείλει να συμμορφώνεται με αυτόν είτε του αρέσει, είτε όχι. Μπορεί ασφαλώς να προσφύγει στα δικαστήρια, να πιέσει τους βουλευτές να τον αλλάξουν και να κάνει κάθε τι προκειμένου να δικαιωθεί η άποψή του. Ο δήμος οφείλει να εφαρμόζει το νόμο και να μην ενθαρρύνει με τη στάση του τη φοροδιαφυγή. Γι’ αυτό ακριβώς πρόκειται και για τίποτε περισσότερο.
Ανάλογη αντιμετώπιση θα πρέπει να έχουν και οι πάσης φύσεως παραβάτες ή οφειλέτες. Ορισμένοι θεωρούν μαγκιά την παράβαση στη στάθμευση και κατά το παρελθόν τουλάχιστον είχαν φθάσει οι οφειλές σε ύψη δυσθεώρητα, άλλοι υπολόγιζαν στο.. σβήσιμο της κλήσης που ουδέποτε έγινε και πάει λέγοντας.
Η κρίση δεν μπορεί να είναι πρόσχημα για να μην πληρώσει κάποιος τις οφειλές του, οι οποίες ουσιαστικά δημιουργήθηκαν… προ κρίσης. Αν ο δήμος δεν πάρει μέτρα και συνεχιστεί αυτό το βιολί, θα αποτελεί μήνυμα στους πολίτες να μην πληρώνει κανένας τίποτε στο δήμο. Και θα βρεθούν πολλοί να το κάνουν τώρα που η κρίση περιορίζει τους συνεπείς πολίτες και τους προβληματίζει η συμπεριφορά της Πολιτείας και των συντεταγμένων θεσμών της απέναντι στους πάσης φύσεως φεσαδόρους.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:53