Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010 00:42

Τέλος και ο Σούκος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οπως δείχνουν τα πράγματα παίρνει άδοξο τέλος και το πείραμα με το "σουκομηχάνημα". Η τρίμηνη δοκιμή δεν έπεισε για τίποτε και μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση του δήμου για τα αποτελέσματα των δοκιμών και την εκτίμηση της πραγματικότητας. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ποσότητες που μπορεί να επεξεργαστεί το μηχάνημα είναι ελάχιστες μπροστά στην ημερήσια παραγωγή σκουπιδιών της πόλης. Από εκεί και ύστερα, κανένας δεν γνωρίζει ποια είναι η σύνθεση του παραγόμενου προϊόντος και κατά πόσον αυτό μπορεί να τοποθετηθεί ασφαλώς και σε τι είδους χώρους.

Η ιστορία αποτελεί "Βατερλό" για τη δημοτική αρχή, η οποία βεβαίως ουδόλως ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα - της αρκεί που… πήδησε τις εκλογές χωρίς το πρόβλημα των σκουπιδιών στους δρόμους. Και τώρα είναι έτοιμη να πετάξει το μπαλάκι στην Περιφέρεια για να της… λύσει το πρόβλημα.

Δεν νομίζουμε όμως ότι πρέπει αυτή η ιστορία να περάσει ως άλλη μια συνηθισμένη… οφθαλμαπάτη της δημοτικής πολιτικής. Κατ’ αρχήν υπάρχει ένα ζήτημα με το ζεστό χρήμα που θα εισπράξει ο Σούκος χωρίς να έχει προσφέρει τίποτε στην υπόθεση διαχείρισης σκουπιδιών του Δήμου Καλαμάτας. Η δημοτική αρχή έκανε το πρωτοφανές: Υπέγραψε σύμβαση και πληρώνει την… επίδειξη ενός μηχανήματος. Το οποίο τελικά διαπιστώνει πως δεν της κάνει. Αν υπήρχε έλεγχος επί της ουσίας, το ποσό που θα πάρει ο Σούκος θα έπρεπε να καταλογισθεί σε εκείνους που τον έφεραν στην Καλαμάτα κι εκείνους που σήκωσαν το χέρι τους για να πληρώσουν το… πείραμα. Γιατί αν πλήρωναν τα χρήματα από την τσέπη τους, θα το έβαζαν στα πόδια όταν τους ζητούσε να πληρώσουν για να τους… δείξει τι καλό που είναι το μηχάνημα.

Εξηγήσεις όμως δεν θα πρέπει να δώσουν μόνον οι δημοτικοί παράγοντες της Καλαμάτας, αλλά και ο περιφερειάρχης που ήταν η "γέφυρα" για να έρθει ο Σούκος στην Καλαμάτα. Ο ίδιος ενέκρινε δε προεκλογικά τη μεταφορά σκουπιδιών στην απαγορευμένη Μαραθόλακκα, για να δοκιμάσουν την τύχη τους και τα σκουπίδια της… Ερμιόνης.

Εκείνο που έγινε αντιληπτό τα τελευταία χρόνια είναι πως οι περιφερειάρχες έκαναν πανάκριβα πειράματα "στου κασίδη το κεφάλι". Πληρώσαμε παπορίσιους τους δεματοποιητές που δεν έλυναν κανένα απολύτως πρόβλημα, όπως φάνηκε με τις εξελίξεις στην Ερμιόνη αλλά και στον Πύργο, όπου δεν ξέρουν τι να κάνουν τα σκουπιδοδέματα. Προειδοποιούσαμε από την πρώτη στιγμή ότι τα σκουπιδοδέματα ήταν το πρώτο σκέλος ενός σχεδίου για την πυρόλυση των σκουπιδιών, και χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 2 χρόνια για να το "ομολογήσει" και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας. Φυσικά, και αυτή η ιστορία πέρασε... στο ντούκου - χωρίς κανένας να αναζητήσει στοιχεία για τη διαδικασία με την οποία επελέγη αυτή η μέθοδος, την επιστημονική τεκμηρίωση που υπήρχε για να στηριχθεί η επιλογή και στη βάση ποιας εφαρμογής, σε ποιο μέρος του κόσμου.

Κάποιοι βρήκαν τα πρόστιμα της Κομισιόν ως ευκαιρία για να πλασάρουν τεχνολογίες με το… αζημίωτο. Και κάποιοι άλλοι έδωσαν το "πράσινο φως" χωρίς ουσιαστικά να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των μεθόδων. Κατά τα άλλα, ουδείς έχει ευθύνη για την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Ουδείς έχει ευθύνη για τα σκουπίδια. Ουδείς έχει την ευθιξία να κάνει τουλάχιστον αυτοκριτική.

Μετά από όλα αυτά, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία γιατί… πιάσαμε πάτο κι έχουμε κόψει αζιμούθιο για χρεωκοπία.

Ηλίας Μπιτσάνης

belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:53
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Φέσι στο… δήμο Και πάλι για το πανηγύρι »

NEWSLETTER