Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2010 20:27

Τα σκουπίδια, οι σχεδιασμοί και οι πολίτες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

"Εντός εκτός και επί τα αυτά" με την υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών, καθώς η μόνη λύση που έμεινε για να μην πέσουν πρόστιμα από το τέλος του χρόνου, είναι η μεταφορά σε οργανωμένους χώρους υποδοχής όπως αυτός της Φυλής. Ο έλεγχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή και τα πρόστιμα να είναι βαρύτατα για την παραπαίουσα οικονομία μας. Βεβαίως η λύση που κάποιοι τοπικοί παράγοντες διατείνονται πως έχει την κυβερνητική έγκριση, είναι πανάκριβη και θα πατώσει τα οικονομικά των δήμων εφόσον τραβήξει σε χρονική διάρκεια.
Το "εφόσον" δεν σχετίζεται με κάποια λύση που είναι ορατή ως ενδεχόμενη σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά συνδέεται με προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στο μοναδικό οργανωμένο χώρο υποδοχής. Ο οποίος μάλιστα έχει παραλύσει τον τελευταίο καιρό εξαιτίας λύσης των συμβάσεων για 100 περίπου εργαζόμενους.
Από την άλλη πλευρά, με τη μεγαλύτερη προχειρότητα προχωρεί η διαδικασία ενός ακόμη "περιφερειακού σχεδιασμού" ο οποίος ουσιαστικά δεν συζητήθηκε με κανέναν καθώς προωθήθηκε μέσα στις εκλογές. Ενώ σε λιγότερο από ένα μήνα αναλαμβάνει η αιρετή διοίκηση της Περιφέρειας η οποία θα φέρει προφανώς το δικό της… σχεδιασμό, αφού δεν συμμετείχε σε αυτόν που προηγήθηκε. "Τώρα… δέσαμε" όπως λένε στη λαϊκή και την οποία λύση θα πρέπει να την περιμένουμε σε βάθος χρόνου.
Είναι προφανές ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε και πολλά στο άμεσο διάστημα, ενώ οι υποσχέσεις μπορεί να αποδειχθούν τελικά… λόφοι στους δρόμους των πόλεων. Η συνειδητοποίηση αυτού του κινδύνου θα πρέπει να οδηγήσει και σε αναθεώρηση της στάσης των πολιτών απέναντι σε ορισμένα θέματα, τα οποία αποτελούν πρωτίστως δική τους ευθύνη. Το πρώτο έχει να κάνει με τον όγκο των σκουπιδιών και συνδέεται άρρηκτα με την οικονομική κρίση. Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να έχει παγώσει από το φόβο για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και να πετάγονται τρόφιμα στα σκουπίδια. Κάθε νοικοκυριό που σέβεται πρωτίστως την… τσέπη του, οφείλει να μετράει τα πάντα έτσι ώστε να μην μένει ούτε ένα… φασόλι για τα σκουπίδια. Φυσικά οι συνήθειες δεν αλλάζουν από τη μια ημέρα στην άλλη, πλην όμως οι καταστάσεις απαιτούν γρήγορες προσαρμογές οι οποίες συνδυάζουν μάλιστα το… τερπνόν μετά του ωφελίμου. Το δεύτερο έχει να κάνει με την ανακύκλωση η οποία σε ορισμένες περιοχές όπως η Καλαμάτα έχει κάνει βήματα τα οποία επιτρέπουν μεγάλη διεύρυνση εφόσον ληφθούν και μέτρα. Για παράδειγμα θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική η παράδοση τηγανόλαδου από όλα τα καταστήματα εστίασης. Μπορεί να εφαρμοστούν ειδικά συστήματα αποκομιδής ζυμώσιμων από καταστήματα εστίασης που αποτελούν πολλές φορές πηγή δυσωδίας σε κρίσιμες περιοχές. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνά κανένας και την "κλασική" ανακύκλωση και πριν από αυτήν την ανάγκη επιτέλους να γίνει κατανοητό το πρόβλημα των συσκευασιών που θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστα αναγκαίο.
Ο γενικός περιορισμός των σκουπιδιών που φθάνουν στους κάδους έχει να κάνει και με μια ακόμη σημαντική πλευρά, αυτή της δαπάνης για την αποκομιδή. Σε καιρούς χαλεπούς, με τις πόλεις να απλώνουν, αποτελεί σπατάλη η καθημερινή αποκομιδή των σκουπιδιών σε όλο το μήκος και το πλάτος τους. Το κόστος της διαδικασίας αυτής έχει εκτιναχθεί στα ύψη και τελικά ο πολίτης είναι εκείνος που θα πληρώσει το μάρμαρο.
Δοθέντων τούτων και μέχρι να βρεθεί λύση για το πρόβλημα, οφείλει ο καθένας να συμβάλει στον περιορισμό της έκτασης που έχει το πρόβλημα. Και στην κατεύθυνση αυτή τον σημαντικότερο ρόλο θα παίξουν οι δήμοι και η προσπάθεια που θα καταβάλλουν για να πείσουν τους πολίτες ότι στους κάδους θα πρέπει να φθάνουν λιγότερα και ανακυκλωμένα σκουπίδια.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:52

NEWSLETTER