Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2011 12:29

Αρχή για τον "Καλλικράτη"

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Επισήμως… "Καλλικράτης" πλέον στην αυτοδιοίκηση, καθώς προχθές ολοκληρώθηκε η συγκρότηση προεδρείων και επιτροπών που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία. Χωρίς καμία αμφιβολία οι νέες δημοτικές αρχές αναλαμβάνουν σοβαρές ευθύνες, έχοντας την υποχρέωση να κυβερνήσουν το καράβι σε άγνωστα νερά και μάλιστα σε συνθήκες φουρτούνας. Πρόκειται για μια διαπίστωση η οποία πολλές φορές έγινε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και φυσικά για μια κατάσταση την οποία όφειλαν να γνωρίζουν οι νέοι δημοτικοί παράγοντες από την ώρα που αποφάσισαν να διεκδικήσουν την εκλογή τους. Ως εκ τούτου δεν χωρούν δικαιολογίες για αναίρεση των όσων υποσχέθηκαν προεκλογικώς και φυσικά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η εκ των υστέρων ανακάλυψη των… δυσκολιών.
Αυτό ως πρώτη γενική παρατήρηση καθώς τον τελευταίο καιρό στις δηλώσεις των δημάρχων και άλλων παραγόντων κυριαρχεί η επίκληση των δυσκολιών. Ασφαλώς και υπάρχουν τέτοιες αλλά οι δήμαρχοι δεν εκλέχτηκαν για να… παραπέμπουν στην κυβέρνηση και την… τρόικα, αλλά για να λύνουν ζητήματα και να διεκδικούν λύσεις κόντρα στην κυβερνητική πολιτική και την… εξειδίκευση του μνημονίου.
Από εκεί και ύστερα προέχει το ζήτημα της ταχύτατης οργάνωσης των υπηρεσιών στους νέους δήμους, έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν αρρυθμίες στο μεταβατικό στάδιο, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν και επικίνδυνες σε ορισμένες περιπτώσεις. Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμη περισσότερο επιτακτική, καθώς όπως φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις ο ορισμός των αντιδημάρχων γίνεται με βάση προεκλογικές συμφωνίες, άνωθεν υποδείξεις και με στόχο τη διατήρηση ισορροπιών στο εσωτερικό των συνδυασμών και του πολιτικού φορέα που τους στηρίζει. Και εδώ ισχύει αυτό το οποίο για χρόνια επισημαίνουμε από τη στήλη: Οι θέσεις ευθύνης ουσιαστικά διανέμονται από την περίοδο της συγκρότησης ψηφοδελτίων. Από τη σύνθεσή τους εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό ποιοι θα εκλεγούν και στη συνέχεια ποιοι θα "παίξουν" για τα προβεβλημένα πόστα.
Από την οργάνωση των υπηρεσιών και τον προσανατολισμό της δραστηριότητάς τους θα εξαρτηθούν πολλά πράγματα που θα καθορίσουν την τύχη των νέων δήμων. Οι υπηρεσίες χρειάζεται να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από το πολιτικό προσωπικό και με βάση τις κατευθύνσεις που χαράσσονται, να αποκτήσουν επιτελικό και ευέλικτο χαρακτήρα, να οργανωθούν επιχειρησιακά ώστε να υπάρχει άμεση απόκριση σε κάθε πρόβλημα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και να  ενισχυθεί ο κοινωνικός προσανατολισμός τους. Αλλαγές δεν γίνονται από τη μια ημέρα στην άλλη, όμως η ενίσχυση των νέων αυτοδιοικητικών μονάδων με προσωπικό από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, η συγκέντρωση υπαλλήλων αλλά και μέσων από τους συνενούμενους δήμους και η υποχρεωτική αναδιάταξη της δομής, ανοίγουν εκ των πραγμάτων το μεγάλο αυτό κεφάλαιο των αλλαγών στη δομή και τη νοοτροπία των δημοτικών υπηρεσιών.
Παράλληλα οι νέες δημοτικές αρχές θα πρέπει να φροντίσουν έτσι ώστε να αποκεντρωθεί η δραστηριότητα με τρόπο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των περιοχών που μένουν… ορφανές από πολιτικό προσωπικό. Αυτές δεν θα πρέπει να μείνουν και ορφανές από… ενδιαφέρον, το οποίο ασφαλώς δεν μπορεί να περιοριστεί σε λεκτικές διακηρύξεις.
Ας φροντίσουν πρωτίστως οι δήμαρχοι όλα αυτά τα οποία είναι και στην αποκλειστική τους αρμοδιότητα και για τα υπόλοιπα… εδώ θα είμαστε τα επόμενα 3,5 χρόνια της θητείας τους.

Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:39

NEWSLETTER