Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2011 21:23

Περιφερειακός και Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σύμφωνα με τις δηλώσεις παραγόντων που εμπλέκονται στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, σύντομα θα αρχίσουν έργα στον περιφερειακό της Καλαμάτας και από το Φεβρουάριο στο τμήμα της κοιλαδογέφυρας του Νέδοντα. Ο δήμος βλέπει το δρόμο να… έρχεται, αλλά ο ίδιος δεν έχει κάνει τίποτε για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που συνδέονται με αυτόν. Ο περιφερειακός δεν χρειάζεται ιδιαίτερες… συστάσεις, θα φέρει τα πάνω κάτω και στην πόλη και στην περιαστική ζώνη. Λόγω της φύσης του θα "τσακίσει" το τοπικό οδικό δίκτυο που εξυπηρετούσε ορισμένες περιοχές και τις ανάγκες της αγροτικής οικονομίας σε μια ευρύτατη περιοχή. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη σύνδεσης με το δευτερεύον οδικό δίκτυο της περιοχής, δεν διαθέτει παράπλευρους δρόμους και διαμορφώνεται σε έναν κλειστό σωλήνα μέχρι να συναντήσει το… σχέδιο πόλης στην ανατολική πλευρά του Νέδοντα οπότε και αποκτά χαρακτηριστικά ανοικτού αυτοκινητοδρόμου.
Από την άλλη πλευρά φέρνει στη βόρεια πλευρά της πόλης όλη την κυκλοφορία, χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο διαχείρισης των δεδομένων και της κατάστασης που θα δημιουργηθεί. Πολύ περισσότερο καθώς για την κρίσιμη έξοδο στο ύψος του Καρέλια προκειμένου να γίνεται κατανομή της κυκλοφορίας προς την Αθηνών και τη Νέα Είσοδο ανάλογα με τον προορισμό, ο δήμος βρίσκεται ακόμη στη φάση της… αλληλογραφίας, αφού δεν έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια για τις απαλλοτριώσεις και την κατασκευή.
Πολύ περισσότερο δεν έχει μελετηθεί η επίπτωση που θα έχει ο αυτοκινητόδρομος στους αρτηριακούς δρόμους με τους οποίους θα συναντιέται και ο ρόλος που θα κληθούν να παίξουν αυτοί στο κυκλοφοριακό σύστημα της πόλης.
Η Αρτέμιδος ήδη στενάζει από τα αυτοκίνητα και κατά τα φαινόμενα θα πρέπει να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της κυκλοφορίας από τη βόρεια πλευρά της πόλης. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτή θα αποτελέσει άνοδο και κάθοδο ταυτοχρόνως, συγκεντρώνοντας απίστευτο αριθμό αυτοκινήτων καθημερινά.
Η Νέδοντος είναι ήδη μονοδρομημένη σε… 3 φέτες που έχουν οδηγήσει στην απώλεια της συνέχειας που έχει ως δρόμος, ενώ με τη διαμόρφωση που έχει, θα φέρνει όλη την κίνηση από την Αθήνα μέσα στην καρδιά της πόλης. Και δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα συνεχίσει να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο ή θα γίνουν νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Η Βασ. Γεωργίου σήμερα φέρνει προς την πόλη ένα μέρος της κυκλοφορίας από τα ανατολικά και είναι ήδη προβληματική αφού μπαίνει σαν μαχαίρι στην καρδιά της πόλης. Με την ολοκλήρωση του περιφερειακού θα φέρνει και ένα μέρος της κυκλοφορίας από την Αθήνα, την υπόλοιπη Πελοπόννησο και την ενδοχώρα της Μεσσηνίας οπότε θα πρέπει να αναμένεται δραματική επιδείνωση της κατάστασης.
Το απίστευτο της ιστορίας είναι πως όλοι οι δρόμοι οδηγούν πλέον στο… κέντρο της πόλης: Αρτέμιδος και Βασ. Γεωργίου καταλήγουν κατ’ ευθείαν ή με… κορδελάκια, στα φανάρια της Αριστομένους. Το κακό είναι πως όλα αυτά ελάχιστα έχουν απασχολήσει το δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Και δεν φαίνεται να ανησυχούν κανέναν, καθώς πλησιάζει η ώρα που θα αρχίσουν τα έργα.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:39

NEWSLETTER