Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011 22:17

Η πολεοδομία των… υποσχέσεων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ερχονται κάποιες στιγμές που η ζωή τσαλακώνει τις βεβαιότητες και προσγειώνει ανώμαλα εκείνους που θεωρούν πως κυβερνούν "ελέω θεού". Την πραγματικότητα αυτή γνώρισαν προχθές οι δημοτικοί άρχοντες και προσωπικά ο δήμαρχος Παν. Νίκας, ο οποίος για μια ακόμη φορά επέδειξε ανικανότητα στη διαχείριση των κρίσεων. Για να μην υπάρξει βεβαίως καμία παρεξήγηση, εξ αρχής θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο καθένας μπορεί να διεκδικεί αυτό που θεωρεί ως δίκιο του, αλλά στο όνομα αυτού δεν είναι δυνατόν να… δέρνει το δήμαρχο. Το δικαίωμα αυτό δεν του το δίνει ούτε ο ισχυρισμός "εμείς σε βγάλαμε", παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια αλήθεια που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας.
Αυτός όμως ο ισχυρισμός παραπέμπει και σε κάτι άλλο, το οποίο στη γενικότητα έχει σχέση με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο: Πριν από τις εκλογές δόθηκαν άπειρες υποσχέσεις τακτοποίησης των οικοπεδούχων με την τεράστια επέκταση των χώρων οι οποίοι εντάσσονται στο σχέδιο πόλης, αλλά και στις περιαστικές περιοχές. Σε πολλές περιπτώσεις οι υποσχέσεις δόθηκαν παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστές οι περί του αντιθέτου απόψεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Στον ενδεχόμενο ισχυρισμό πως οι δημοτικοί παράγοντες δεν γνώριζαν, αυτομάτως οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι μέχρι να φτάσει η ώρα της… αποπομπής του αντιδημάρχου Γ. Σπίνου από τη συνεδρίαση του ΣΧΟΠ, ουδείς είχε ασχοληθεί στα σοβαρά με την υπόθεση του ΓΠΣ. Και πως δεν είχαν γίνει οι απαιτούμενες επαφές και διαβουλεύσεις με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας.
Το αίσθημα της "προδοσίας" σε σχέση με τις υποσχέσεις είναι έντονο, τα ιδιοκτησιακά συμφέροντα μεγάλα και το πεδίο αυτό εύκολα γίνεται βαλβίδα εκτόνωσης της συσσωρευμένης κοινωνικής δυσφορίας. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να είναι αναμενόμενη η έκταση των αντιδράσεων και να γίνουν εξ αρχής διαφορετικοί χειρισμοί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπήρχαν. Η συστηματική προσπάθεια του δημάρχου Παν. Νίκα να στρέψει την οργή του κόσμου προς την… Πάτρα απέτυχε παταγωδώς. Οπως και η επιχείρηση να βάλει σε αυτή τη λογική τις παρατάξεις της μειοψηφίας, στο όνομα ομόφωνου ψηφίσματος που θεωρούσε στην πράξη ότι τον απάλλασσε από τις ευθύνες του και συνιστούσε… θετική ψήφο στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Για να μην έχει κανένας αυταπάτες, θα πρέπει να γίνει σωστή ανάγνωση της απάντησης του υπερπεριφερειάρχη Τ. Αποστολόπουλου σε όλα τα επίμαχα σημεία. Ουσιαστικά συνιστούν ένα μήνυμα για όριο στο οποίο μπορεί να υποχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες που θα ελέγξουν τη μελέτη στο ενδεχόμενο που ο δήμος ζητήσει να αποσυρθεί αυτή που έχει κατατεθεί. Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι το πόσο μπορεί να "παίξει" αυτό το όριο, ενώ κρίσιμο ζήτημα αναδεικνύεται αυτό των παρεκκλίσεων σε κάθε περίπτωση.
Αυτά σημαίνουν ότι από την πλευρά της η δημοτική αρχή οφείλει να αντιμετωπίσει με πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα και προσοχή την υπόθεση.  Από αυτό θα εξαρτηθεί και το εύρος των αλλαγών που θα γίνουν, συνυπολογιζόμενου του γεγονότος ότι στην υπόθεση βαρύνει κυρίως η πολύ μεγάλη επέκταση του σχεδίου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στις επίμαχες περιοχές.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:37
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η συνοχή των νέων δήμων Το πανηγύρι και η πόλη »