Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011 21:45

Εκκλησίες και ιστορία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η εκκλησία της Υπαπαντής αποτελεί θρησκευτικό σύμβολο για την Καλαμάτα και σηματοδοτεί την εποχή που η μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχτιζε τη νέα της ταυτότητα, με επίκεντρο την κατασκευή μεγαλοπρεπών εκκλησιών στη θέση των ερειπωμένων που υπήρχαν. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η κατασκευή της Υπαπαντής, του Αγίου Νικολάου (Φλαρίου) και του Αγιάννη, δηλοποιήθηκε από το δήμαρχο Θ. Ι. Κυριακού ταυτόχρονα το 1857 και λίγο αργότερα άρχισαν κατεδαφίσεις ερειπίων και τα έργα κατασκευής των καινούργιων.
Η αναφορά αυτή έχει τη δική της σημασία, καθώς συνδέεται με μια ιστορική φάση της σύγχρονης Καλαμάτας, με τις αντιλήψεις και τις κοινωνικές προτεραιότητες εκείνης της εποχής. Και είναι επίκαιρη καθώς πλησιάζει η γιορτή της Υπαπαντής που αποτελεί και στοιχείο ταυτότητας για την πόλη. Χιλιάδες κόσμου συρρέουν κάθε χρόνο στην Καλαμάτα από κάθε άκρη της Ελλάδας, καθώς ο γιορτασμός αποτελούσε μεγάλο γεγονός ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα όταν η Καλαμάτα άρχισε να συνδέεται σιδηροδρομικώς με την μεσσηνιακή ενδοχώρα και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Οι 3 εκκλησίες που προαναφέρθηκαν δεν είναι οι μόνες που συνδέονται με την τοπική ιστορία. Στην ευρύτερη περιφέρεια του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας υπάρχει ένα πλήθος εκκλησιών που σηματοδοτεί την παρουσία της πόλης ήδη από τον 11ο μ.Χ. αιώνα, αλλά και την πορεία της από εκεί και ύστερα.
Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον γνωρίζουν οι Καλαματιανοί την παρουσία, την ιστορία αυτών των εκκλησιών και πώς αναδεικνύεται μέσα από αυτές η πορεία της πόλης μέσα στο χρόνο. Ρητορικό βεβαίως αφού δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια ένταξης της τοπικής ιστορίας στο σχολικό πρόγραμμα, ούτε έχει ενδιαφερθεί ο δήμος για κάτι τέτοιο. Πολύ περισσότερο δεν έχει ενδιαφερθεί έτσι ώστε να υπάρχει ένα χρηστικό φυλλάδιο που θα μπορούσε να βρει ο κάθε επισκέπτης, ώστε να είναι σε θέση να περπατήσει το Ιστορικό Κέντρο μέσα από μια διαδρομή που θα τον μεταφέρει από μνημείο σε μνημείο. Τα μεγάλα λόγια για θρησκευτικό τουρισμό που… απαγγέλλονται συνήθως αυτές τις ημέρες, είναι κενά περιεχομένου καθώς δεν συνοδεύονται από πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να τον ενισχύσουν. Τα όσα προαναφέρθηκαν είναι μια ιδέα, θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες και καλύτερες. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι κάποιοι θα ασχοληθούν σοβαρά και θα παράγουν έργο.
Αντί για υστερόγραφο: Οι κουκουλοφόροι εκβιαστές του Διαδικτύου έχουν υπερβεί κάθε όριο αθλιότητας σε βάρος των αρθρογράφων της "Ε", στην προσπάθεια να επιβάλουν στην πόλη της Καλαμάτας και τους θεσμικούς της εκφραστές, τη διεξαγωγή του πανηγυριού. Το μπλογκ που φιλοξενεί τις απίστευτης γελοιότητας επινοήσεις τους, λειτουργεί ως πραγματικό παρακράτος στις παρυφές αν όχι στο εσωτερικό κόμματος εξουσίας και προσπαθεί να επιβάλει πολιτικές. Μεταξύ των στόχων του τις τελευταίες ημέρες ο Δ. Δράκος, ο Δ. Πτωχός, ο Π. Νίκας, ο Π. Τσίγγανος και όποιος από το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο δεν πάει με τα νερά τους. Κάποιοι θα "λουστούν" τους πολιτικούς εκβιαστές που βάζουν μπροστά για την εκκαθάριση του εσωκομματικού πεδίου.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 21:54

NEWSLETTER