Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011 22:19

Εμποροι και πολυκαταστήματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η είδηση έρχεται από τη χθεσινή "Ελευθεροτυπία" και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Την παραθέτουμε ως έχει:
"Επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη δημιουργία τοπικών, εμπορικών κέντρων στους τέσσερις νομούς της Κρήτης οι έμποροι του νησιού, για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των ξένων πολυκαταστημάτων.
Σύντομα θα υπογράψουν το καταστατικό της εταιρείας που έχουν συστήσει, ενώ θα ακολουθηθεί γενική συνέλευση για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου, που θα διαπραγματευτεί την αγορά των απαιτούμενων οικοπέδων, και το πρώτο εμπορικό κέντρο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει στο Ηράκλειο στο τέλος του χρόνου ή το αργότερο στο πρώτο τρίμηνο του 2012.
Η προσωρινή διοίκηση της ανώνυμης πολυμετοχικής εταιρείας θα διαχειριστεί την αγορά και διάθεση των αποθεμάτων των εμπορικών καταστημάτων, που λόγω της οικονομικής ύφεσης έχει συσσωρευτεί στις αποθήκες τους. Ο προσανατολισμός είναι τα πολυκαταστήματα αυτά να έχουν μικτή χρήση (δηλαδή λιανική και χονδρική πώληση), ώστε με χαμηλές-προσιτές
τιμές να απαλλαγούν από τα στοκ. Παράλληλα, οι καταναλωτές θα αγοράζουν
πιο οικονομικά, θα αυξηθεί η απασχόληση, θα αναπτυχθεί η τοπική κοινωνία, θα σταματήσουν τα λουκέτα σε επιχειρήσεις και τα χρήματα των καταναλωτών θα ξαναεπενδύονται, ενισχύοντας την εγχώρια αγορά.
Προϋπόθεση είναι η καλύτερη δυνατή οργάνωση, η ανάπτυξη των εμπορικών δραστηριοτήτων της και η βελτίωση των εμπορικών συνεργασιών της εταιρείας για να ανταγωνίζεται με επιτυχία και να διευρύνεται η κερδοφορία της".
Δεν μπορούμε ασφαλώς να προβλέψουμε ποια θα είναι η τύχη αυτού του εγχειρήματος, σίγουρα όμως δείχνει έναν δρόμο για την αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον εμπορικό κόσμο. Πολύ περισσότερο δείχνει ότι δεν είναι δυνατόν τα προβλήματα αυτά να αντιμετωπισθούν με ευχολόγια και… κατάρες, αλλά με μεθόδους και τρόπους οι οποίοι θα απαντούν στη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα.
Ασφαλώς και χρειάζεται οι δήμοι να δημιουργήσουν ένα κανονιστικό πλαίσιο προκειμένου να ρυθμιστούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία πολυκαταστημάτων όπως είναι για παράδειγμα οι απαιτούμενοι χώροι στάθμευσης, η θέση στον οικιστικό ιστό της πόλης και άλλα μέτρα τα οποία θα περιορίζουν την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη.
Ολα αυτά τα μέτρα όμως δεν μπορούν να απαντήσουν στην καρδιά του προβλήματος που είναι ο ανταγωνισμός και στον οποίο κάτω από τις σημερινές συνθήκες δεν είναι δυνατόν να τεθούν περιορισμοί. Δεν μπορείς να… απαγορεύσεις σε κανέναν να ανοίξει ένα κατάστημα, ακόμη και αν αυτό είναι… πολυκατάστημα. Εκείνο που έχει σημασία για το δήμο είναι η τήρηση των πολεοδομικών διατάξεων, η χωροθέτηση σε σχέση με τις λειτουργίες της πόλης και οι προϋποθέσεις που πρέπει να τίθενται κάθε φορά για να δοθούν οι άδειες.
Τα υπόλοιπα είναι ζητήματα των εμπόρων και των φορέων τους, οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν τις απαντήσεις στην κατάσταση που δημιουργείται πέρα από τα διαρκή αιτήματα για ρυθμίσεις οι οποίες οδηγούν κάποιους σε "αργό θάνατο", ενώ για κάποιους άλλους είναι ευκαιρία για να τσεπώσουν ακόπως χρήματα.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 13:13
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εκκλησίες και ιστορία Οι ελιές και η Καλαμάτα »

NEWSLETTER