Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 23:16

Η ευρωπαϊκή γεωργία και η απελευθέρωση των εισαγωγών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πριν από λίγες ημέρες υπερψηφίστηκε με ευρεία διακομματική πλειοψηφία από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση για τη "Γεωργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Διεθνές Εμπόριο". Η έκθεση έχει συνταχθεί από τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Παπαστάμκο και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γιατί είναι επί θύραις η απελευθέρωση των εισαγωγών από τις χώρες που συγκροτούν τον οργανισμό Mercosur, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην αγροτική οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πρόκειται για συμφωνία με την "Κοινή Αγορά" των χωρών της Λατινικής Αμερικής, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Copa Cogeca θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση των εισαγωγών, ιδιαίτερα στους τομείς των εσπεριδοειδών και των χυμών. Κατά συνέπεια πρόκειται για ένα θέμα το οποίο ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τους παραγωγούς της Πελοποννήσου, καθώς σε Λακωνία, Αργολίδα και Κορινθία τα εσπεριδοειδή αποτελούν σημαντικό στοιχείο της οικονομίας και από την καλλιέργειά τους ζουν χιλιάδες οικογένειες. Ηδη η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι απελπιστική και τυχόν απελευθέρωση των εισαγωγών θα σημαίνει και το τελειωτικό χτύπημα. Ακόμη, θα πρέπει να επισημάνουμε και τους κινδύνους για άλλα προϊόντα όπως είναι τα κρασιά και οι ελιές που ήδη αντιμετωπίζουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό προϊόντων της Λατινικής Αμερικής.
Με την έκθεση αποκαλύπτεται η βαθύτερη στόχευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οπως σημειώνεται, "είναι κατακριτέα η προσέγγιση της Κομισιόν, η οποία πολύ συχνά προβαίνει σε παραχωρήσεις στον τομέα της γεωργίας έναντι αυξημένης πρόσβασης στις αγορές τρίτων χωρών στους κλάδους των βιομηχανικών προϊόντων και των υπηρεσιών". Εδώ είναι και το κλειδί της ιστορίας... καθώς η ευρωπαϊκή γεωργία θυσιάζεται για να προωθηθούν τα συμφέροντα των βιομηχάνων και το εγχείρημα αυτό παρουσιάζεται ως μια προσπάθεια για να… πέσουν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων.
Είναι φανερό όμως ότι οι παραγωγοί ελιάς και ελαιόλαδου, εσπεριδοειδών, κρασοστάφυλων κ.λπ. βρίσκονται στο χειρότερο σημείο, με τις τιμές καθηλωμένες και με τα προϊόντα στο ράφι πολλές φορές να παρουσιάζουν τεράστιο άνοιγμα. Με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεγάλα τμήματα παραγωγών οδηγούνται προς την εξαθλίωση, διαδικασία που θα ενταθεί με νέες εμπορικές συμφωνίες.
Σε ανακοινώσεις των ευρωπαϊκών αγροτικών οργανώσεων σημειώνεται μάλιστα ότι άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, απαγορεύουν την εισαγωγή ορισμένων προϊόντων όπως είναι τα κρέατα, για λόγους που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των τροφίμων.
Την ώρα που μέσω της συμφωνίας με την Mercosur ανοίγει διάπλατα η πόρτα της Ευρώπης σε προϊόντα που δεν συμμορφώνονται με τα υψηλά στάνταρ που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση γι' αυτά των δικών της παραγωγών, μέσω της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής επιβάλλονται νέα μέτρα που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής στο όνομα του… "πρασινίσματος" της γεωργίας. Η αντινομία αυτή επισημαίνεται και στην έκθεση που υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην οποία σημειώνεται:
"Οι παραγωγοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανταποκρίνονται στα αυστηρότερα πρότυπα υγιεινής, ασφάλειας και αειφόρου παραγωγής. Τα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα θα πρέπει να παρέχουν τις ίδιες εγγυήσεις, ώστε να διασφαλίζονται, αφενός η προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και αφετέρου ισότιμοι όροι ανταγωνισμού υπέρ των γεωργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης".
Οι ανησυχίες που εκφράζονται στην έκθεση αποτυπώνονται τόσο στο σημείο που γίνεται αναφορά στις παραχωρήσεις στο πλαίσιο των ευρωμεσογειακών συμφωνιών, που πλήττουν κυρίως τα προϊόντα του ευρωπαϊκού νότου, όσο και στην αναφορά στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου - όπου "θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφύγει διαπραγματευτικές προσφορές που θα προκαθορίζουν τις αποφάσεις για το μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2013".
Δυστυχώς, για τα ζητήματα αυτά στην Ελλάδα δεν γίνεται καμία συζήτηση. Οι παραγωγοί θα τα βρουν μπροστά τους, αλλά μένουν ανυποψίαστοι καθώς γι’ αυτά δεν υπάρχει χώρος στις αθηναϊκές εφημερίδες... ούτε χρόνος στα κανάλια.

Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 13:09
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ποτάμια και ρέματα Πλημμυρίδα επαιτών… »

NEWSLETTER