Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 21:21

Η διαδημοτική συνεργασία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι προχθεσινές δηλώσεις του δημάρχου Τριφυλίας Κ. Κόλλια ήρθαν να επιβεβαιώσουν με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο τα όσα είχαμε υποστηρίξει από αυτή τη στήλη για την υπόθεση της συνάντησης των περιφερειακών δήμων. Αλλά και τα όσα είχαμε επισημάνει στα ευγενικά… παράπονα που είχαμε δεχθεί  με αφορμή τις τοποθετήσεις μας αυτές.
Με την ευκαιρία της συνάντησης, των εντυπώσεων και των προβλημάτων που μπορεί να δημιούργησε αυτή, είναι ευκαιρία να τεθεί εγκαίρως το ζήτημα της διαδημοτικής συνεργασίας. Μπορεί κάποια από τα θέματα τα οποία επελέγησαν να αφορούσαν το σύνολο των δήμων, δεν σημαίνει όμως πως είναι αυτά ή ότι… κυρίως είναι αυτά. Από την άλλη πλευρά όμως στις σημερινές συνθήκες θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η έννοια "νομός" κρατείται στη ζωή με τεχνητή αναπνοή, καθώς το μόνο ουσιαστικό ενοποιητικό στοιχείο είναι η γεωγραφική περιφέρεια εκλογής βουλευτών. Οχι μόνον το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και οι αλλαγές στο πεδίο των υποδομών και της οικονομίας, ανοίγουν το δρόμο για την ουσιαστική κατάργηση των γεωγραφικών διαχωρισμών του παρελθόντος. Με δεδομένα αυτά θα χρειαστεί να δούμε εντελώς διαφορετικά και το ζήτημα των διαδημοτικών συνεργασιών.
Αναρωτιέται κανένας για παράδειγμα γιατί θα πρέπει να περιοριστεί η διαδημοτική συνεργασία για τα σκουπίδια στα όρια της Μεσσηνίας από τη στιγμή κατά την οποία τα όρια υπάρχουν μόνον στο… κεφάλι μας. Αλλά και γιατί μια συνεργασία σε ζητήματα τουρισμού για παράδειγμα, θα έπρεπε να περιοριστεί τα όρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου και να μην συμπεριλάβει και δήμους γειτονικών νομών.
Ορισμένα παραδείγματα:
- Χωρίς καμία αμφιβολία είναι απολύτως αναγκαία η θεσμοθέτηση συνεργασίας των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Μάνης για λόγους ιστορικούς, γεωγραφικούς, οικονομικούς, φυσιογνωμίας αλλά και ταυτότητας της περιοχής στο διεθνές περιβάλλον.
- Δεν νοείται αναπτυξιακό σχέδιο των Δήμων της Δυτικής Μεσσηνίας (Τριφυλία, Πύλου-Νέστορος), χωρίς τη συνεργασία με το Δήμο Ζαχάρως που τους χωρίζει μόνον η θρυλική Νέδα.
- Δεν μπορεί να συνεχιστεί η αντιδικία για την υπόθεση του Επικούριου Απόλλωνα, αλλά αντιθέτως η παρουσία του μνημείου θα πρέπει να οδηγήσει σε συνεργασία των Δήμων Οιχαλίας, Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας, Μεγαλόπολης για την ανάπτυξη των προσβάσεων σε αυτό και της συνολικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή που την χωρίζουν οι… συντεταγμένες. Ανάλογη είναι και η υπόθεση της Αγίας Θεοδώρας.
Τα παραδείγματα είναι απλώς ενδεικτικά του εύρους το οποίο μπορεί να πάρει η διαδημοτική συνεργασία, αλλά και της ευελιξίας που θα πρέπει να παρουσιάζουν σχήματα και πρωτοβουλίες έτσι ώστε να καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες των περιοχών. Και είναι προφανές ότι η έννοια "νομός" δεν μπορεί πλέον να απαντήσει στην πραγματικότητα του καιρού μας, η οποία είναι σύνθετη και απαιτεί τη μέγιστη δυνατή πρωτοβουλία για άνοιγμα και όχι για περιχαράκωση των δήμων.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 21:31