Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 21:58

Κοκορομαχίες περί τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δεν μας έφθανε η ταλαιπωρία με τα σκουπίδια, κάποιοι θεώρησαν ότι μπορούν να κάνουν και πολιτική με αυτά. Η Νέα Δημοκρατία αντί να κρύβεται για την ανικανότητα που επέδειξε ως κυβέρνηση για 5 ολόκληρα χρόνια να διαχειριστεί την υπόθεση, προσπαθεί από πάνω να κερδίσει πολιτικά κραυγάζοντας ότι "τα σκπουπίδια έχουν πολιτικό χρώμα". Με κάτι τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές πιάσαμε πάτο, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους κομματικούς αξιωματούχους κάθε χρώματος και αποχρώσεως.
Πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν οι δρόμοι της Καλαμάτας μετατράπηκαν σε μίνι χωματερές, αλλά τότε τα σκουπίδια είχαν… γαλάζιο χρώμα και δεν υπήρχε πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία. Αλλωστε κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής της θητείας, ο περίφημος περιφερειακός σχεδιασμός άλλαζε πάντα μαζί με τον… περιφερειάρχη που όριζε η κυβέρνηση. Για να "καθίσει" τελικά στους δεματοποιητές οι οποίοι πληρώθηκαν… παπορίσια και δεν χρησιμοποιούνται αφού κανένας δεν τους θέλει, ούτε και αποτελούν μέθοδο διαχείρισης σύμμεικτων σκουπιδιών σε κανένα μέρος του κόσμου. "Δια χειρός Νίκα" τα περισσότερα σημεία του κειμένου της ανακοίνωσης, εννοείται ότι τον… βγάζουν λάδι. Λες και δεν ήταν αυτός δήμαρχος τα 4 προηγούμενα χρόνια που διογκώθηκε το πρόβλημα, αλλά ο περιβόητος Χατζηπετρής ο οποίος έχει και την ευθύνη για την κατάντια της Καλαμάτας.
Είναι ευπρόσδεκτες οι απόψεις όλων εκείνων οι οποίοι θα επιθυμούσαν να δοθεί μια λύση, οι προτάσεις και οι υποδείξεις τους ανεξαρτήτως αν συμφωνεί κάποιος ή όχι. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους είναι το γεγονός ότι το πρόβλημα δεν είναι του μέλλοντος αλλά σημερινό. Ως εκ τούτου τα περί διεθνών διαγωνισμών με αόριστες προδιαγραφές και άγνωστο χρονικό ορίζοντα που επαγγέλλεται η Περιφέρεια δια στόματος περιφερειάρχη και ορισμένων αντιπεριφερειαρχών, είναι απλώς… πομφόλυγες.
Σε όλους πρέπει να είναι απολύτως καθαρό ότι οι κοκορομαχίες περί τους λόφους των σκουπιδιών δεν οδηγούν σε λύση, αντιθέτως ξεστρατίζουν τη συζήτηση και απαξιώνουν ακόμη περισσότερο την πολιτική. Τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα, καθώς οι λύσεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού:
- Η μεταφορά των σκουπιδιών σε νόμιμη χωματερή. Προϋποθέτει ασφαλώς έγγραφη άδεια των ιδιοκτητών της χωματερής. Αδεια μεταφοράς των σκουπιδιών. Εξοπλισμό των φορτηγών με ηλεκτρονική συσκευή που θα αποτυπώνει τη διαδρομή ώστε να μην πηγαίνουν τα σκουπίδια στα… ρέματα. Και φυσικά μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών για να καλυφθεί το κόστος της μεταφοράς.
- Η αναζήτηση χωματερής ή χωματερών για την προσωρινή εναπόθεση των σκουπιδιών μέχρι το καλοκαίρι (άντε και τις αρχές φθινοπώρου) αφού κατά τις εξαγγελίες από εκεί και ύστερα μπαίνει λουκέτο σε όλες. Ομως η Μαραθόλακκα είναι κλειστή με δικαστική απόφαση (αφού πρώτα την έκλεισε ο … δήμαρχος και στη συνέχεια μετάνοιωσε) και στις υπόλοιπες οι κάτοικοι των περιοχών περιμένουν με το… δίκαννο.
- Η λειτουργία της μονάδας λιπασματοποίησης, κάτι το οποίο αποκλείει ο κ. Νίκας έστω και σαν προσωρινή λύση, καθώς έχει δεσμευτεί γι’ αυτό στους περίοικους. Τα υπόλοιπα κωλύματα αντιμετωπίζονται με διαδικασία εξπρές και το κόστος είναι πολύ μικρότερο από οποιαδήποτε άλλη λύση επιλεγεί ακόμη και ως μόνιμη.
Η λαϊκή σοφία μιλάει για "κουκκιά μετρημένα" και εν προκειμένω υπάρχει απόλυτη εφαρμογή της για όσους διαθέτουν στοιχειώδη λογική. Οι επιλογές είναι της δημοτικής αρχής και κανενός άλλου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μια διαδρομή καθημερινότητας Χάος και… ελεγχόμενη »