Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011 21:49

Χάος και… ελεγχόμενη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες η δημοτική αρχή προωθεί ένα σχέδιο για την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης και σε άλλους δρόμους στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Καλαμάτας, όπως είναι η 23ης Μαρτίου και η Υπαπαντής. Και κάποια άλλη στιγμή αργότερα θα εμφανίσει άλλο ένα σχέδιο που θα αγκαλιάζει ακόμη περισσότερους δρόμους. Πολιτική-σαλάμι για τη στάθμευση και πορεία στα τυφλά χωρίς σχέδιο και προοπτική για την πόλη.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να αποδείξει κάποιος αυτό τον ισχυρισμό. Αρκεί να κάνει κάποιος μια βόλτα στους δρόμους πέρα από τα σημεία εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης για να διαπιστώσει ότι επικρατεί ένα χάος για το οποίο δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον ο δήμος. Αυτοκίνητα πάνω σε πεζοδρόμια, σταθμευμένα και από τις δύο πλευρές στενών δρόμων, διπλοπαρκαρισμένα ενίοτε δε και… τριπλοπαρκαρισμένα, στις γωνίες των δρόμων και αλλού κάνουν δύσκολη όχι μόνον την κυκλοφορία των οχημάτων αλλά και των ανθρώπων στο κέντρο της πόλης.
Η ελεγχόμενη στάθμευση όπως και άλλα μέτρα μπορούν να είναι αποτελεσματικά μόνον εφόσον αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της κατάστασης. Είναι φυσικά… κοινό μυστικό ότι τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει, ταυτοχρόνως όμως απουσιάζουν και πολιτικές οι οποίες θα "μπάλωναν" αυτό το κενό.
Απουσιάζει η πολιτική βούληση για την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων κυκλοφορίας και της σήμανσης στους δρόμους της πόλης έτσι ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν τα θλιβερά φαινόμενα και να "ανασάνει" η πόλη. Πρόκειται για λύση μηδενικού οικονομικού κόστους, αλλά η εφαρμογή της σημαίνει και πολιτικό κόστος, καθώς η δημοτική αρχή θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με… πελάτες στην κάλπη.
Απουσιάζει ένα ήπιο σχέδιο κυκλοφοριακής προσαρμογής σε ορισμένες περιπτώσεις που θα αλλάξει τη σημερινή κατάσταση με την εφαρμογή μόνιμων και συνδυασμένων μέτρων. Κεντρική ιδέα αυτού του σχεδίου είναι η διεύρυνση του πεζοδρομίου σε βάρος του οδοστρώματος έτσι ώστε να καταστεί απαγορευτική η στάθμευση σε κρίσιμα σημεία και να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των πεζών. Αυτό σημαίνει ότι σε επιλεγμένα σημεία στις γωνίες δημιουργούνται "μάγουλα" για να διασφαλιστεί η ορατότητα, σε άλλα διευρύνεται το πεζοδρόμιο και δημιουργείται ποδηλατόδρομος ή περιορίζεται η δυνατότητα στάθμευσης. Λύσεις που έχουν οικονομικό κόστος καθώς προϋποθέτουν ορισμένα έργα, αλλά ο δήμος γι’ αυτό εισπράττει τέλη από τους πολίτες και όχι για τις… δεξιώσεις, τα πυροτεχνήματα και τις επιδείξεις.
Σε κάθε περίπτωση, από το ολοκληρωμένο σχέδιο μέχρι τους περιορισμούς στην ασυδοσία, θα υπάρξουν αντιδράσεις. Η δημοτική πολιτική όμως δεν μπορεί να χαράσσεται με βάση τις επιθυμίες ομάδων πίεσης, αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες της πόλης και των πολιτών. Γι’ αυτό εξουσιοδοτούν τη δημοτική πλειοψηφία, η οποία οφείλει να αλλάξει τρόπο προσέγγισης των σοβαρών προβλημάτων της πόλης.

belias@internet.gr