Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 10:36

Η Παραλία και τα χώματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Η θάλασσα χτύπησε μανιασμένα τις ακτές της Μεσσηνίας και το πρωινό του Σαββάτου βρήκε πολλούς ανθρώπους να καταμετρούν τις ζημιές και να προσπαθούν να συμμαζέψουν την κατάσταση. Κυρίως ιδιοκτήτες καταστημάτων και υπάλληλοι, πήραν φτυάρια, φαράσια, σκούπες και κάθε μέσο που μπορούσαν, έτσι ώστε να καθαριστεί η περιοχή και να αποκατασταθούν οι ζημιές. Κάποια στιγμή έφθασαν και τα συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας προκειμένου να καθαρίσουν την περιοχή και πήραν τα… χοντρά. Δηλαδή ό,τι μπορούσαν να σηκώσουν μικροί και μεγάλοι φορτωτές, έτσι ώστε… να κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα.

Από εκεί και ύστερα τέλος. Με αποτέλεσμα η παραλιακή ζώνη να είναι γεμάτη χώματα και να προσπαθούν οι άνθρωποι να… αποκρούσουν τα νέφη της σκόνης που σηκώνονται με κάθε διέλευση αυτοκινήτου. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, ούτε χρειάζεται… σοφία για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Χέρια χρειάζονται για χειρωνακτική εργασία, δηλαδή για να μαζεύουν με το φτυάρι τα χώματα και να τα… επαναπροωθούν με κάθε πρόσφορο τρόπο στη θάλασσα. Φαίνεται όμως ότι οι αρμόδιοι του δήμου εδώ και κάτι χρόνια έχουν ξεχάσει την κλασική συνταγή και περιμένουν ο χρόνος να… γιατρέψει τις πληγές.

Αυτό που έχει αποδειχθεί όμως είναι πως συμβαίνει το ακριβώς ανάποδο: Οταν σταματήσουν οι βροχές, τα χώματα που έχουν μείνει στο οδόστρωμα και τα πεζοδρόμια θα αρχίσουν κανονικές… πτήσεις με κατεύθυνση σπίτια και καταστήματα που θα πρέπει να… στεγανοποιήσουν τους εσωτερικούς χώρους, ενώ οι ιδιοκτήτες χρειάζεται να περιμένουν με τη σκούπα στο χέρι για να διώξουν τα χώματα από τα πεζοδρόμια.

Μπορεί να φαίνεται εκτενής η… περιγραφή της κατάστασης, αλλά για εκείνους που την βιώνουν είναι ένα καθημερινό μαρτύριο που θα πρέπει να σταματήσει. Χθες είχαμε έντονες διαμαρτυρίες από την περιοχή της Παραλίας, στην οποία η επαγγελματική δραστηριότητα περνάει σοβαρή κρίση. Και είναι φυσικό να ανησυχούν όταν βλέπουν τέτοια φαινόμενα που γνωρίζουν τι επιπτώσεις έχουν στην καθημερινότητα των πολιτών. Πολύ περισσότερο καθώς έρχονται γιορτές, ελπίζουν σε καλυτέρευση του καιρού και την προσέλκυση ντόπιων και επισκεπτών.

Η κατάσταση που δημιουργείται μετά από κάθε τέτοια επέλαση της κακοκαιρίας, είναι ενδεικτική και της απουσίας ενδιαφέροντος για την κατάσταση της παραλιακής ζώνης. Ηδη από καιρό έχουμε εντοπίσει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν καθώς μόνον… φροντίδα δεν αποτυπώνει η εικόνα της ακτής. Ορισμένες φορές μάλιστα με την απόλυτη ευθύνη του δήμου. Για την παραλιακή ζώνη σε σχέση με την Καλαμάτα, κατά καιρούς περισσεύουν οι χαρακτηρισμοί. Είναι αναγκαία όμως για μια ακόμη φορά η επισήμανση της ευθύνης του Δήμου Καλαμάτας για να αλλάξει αυτή την εικόνα. Δεν μπορεί κανένας να προσδοκά προσέλκυση επισκεπτών χωρίς τον απαραίτητο σεβασμό στο περιβάλλον και την αισθητική της περιοχής. Χωρίς την άμεση επέμβαση για να αντιμετωπισθούν ριζικά προβλήματα που κατά καιρούς δημιουργούνται, όπως πριν λίγες ημέρες.

Και μια προειδοποίηση: Εκτός από την οργή της θάλασσας, οργή μπορεί να εκδηλώσουν και οι άνθρωποι. Και αυτό πρέπει να το πάρουν σοβαρά υπόψη τους οι κάθε επιπέδου αρμόδιοι.

Ηλίας Μπιτσάνης

belias@internet.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 10:37

NEWSLETTER