Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2011 21:53

ΓΠΣ και ανατροπές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Και ξαφνικά τα πράγματα ανατράπηκαν: Εκεί που δεν ενδιαφερόταν ουσιαστικά κανένας πέρα από εκείνους που πίεζαν ώστε να περιληφθούν στον κατάλογο των… εκλεκτών του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ένα πλήθος κόσμου συνειδητοποιεί ότι η υπόθεση το αφορά άμεσα. Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμη για όλους και για πράγματα που πάνε πολύ μακρύτερα από το συγκεκριμένο θέμα.
Η υπόθεση αποδεικνύει ότι στην πράξη και παρά τα όσα τυπικά έγιναν και προβλέπει η νομοθεσία, ουσιαστικά δεν έγινε διαβούλευση για την επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου σε όλη την περιφέρεια του καποδιστριακού Δήμου Καλαμάτας. Αν κάποιος αναζητήσει την απάντηση στο ερώτημα "ποιος φταίει γι’ αυτό", έχει πολλές εναλλακτικές ή και συνδυαζόμενες απόψεις.
- Φταίει το γεγονός ότι ο δήμος δεν έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υπόθεση, να αντιληφθούν ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο αφορά όλους τους ιδιοκτήτες με διαφορετικό τρόπο. Πολύ απλά οι κάτοικοι δεν κατάλαβαν πως από την έγκριση του σχεδίου, δεν θα ισχύει τίποτε από αυτά που ισχύουν μέχρι σήμερα για ένα πολύ μεγάλο μέρος της εδαφικής περιφέρειας του δήμου. Η όλη συζήτηση περιορίστηκε στις πιέσεις και τις διαμάχες για το αν θα ενταχθεί στο σχέδιο κάποια περιοχή και στις αρτιότητες για κάποιες περιοχές.
- Φταίει το γεγονός ότι ο τεχνικός κόσμος της Καλαμάτας δεν έκανε δική του υπόθεση τις ειδικές ρυθμίσεις που προβλέπονταν από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, έχοντας ουσιαστικά αναθέσει την υπόθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο και παρακολουθώντας τις εξελίξεις μέσα από τις συζητήσεις σε αυτό. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ήταν πολλοί εκείνοι που αιφνιδιάστηκαν απολύτως με τις διάφορες ρυθμίσεις που πολλές φορές αφορούσαν πελάτες τους.
- Φταίει το γεγονός ότι κατά την πάγια τακτική ορισμένοι παράγοντες ανάλαβαν να… τακτοποιήσουν αιτήματα, έδωσαν υποσχέσεις και στην πράξη "αποκοίμισαν" πολλούς ενδιαφερόμενους στους οποίους ήρθε… νταμπλάς η γνωστοποίηση των λεπτομερειών που αφορούσαν στις ιδιοκτησίες τους.
Πέρα από όλα αυτά όμως υπάρχουν και μια σειρά από ζητήματα τα οποία αφορούν τις γενικότερες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες πολλές φορές είναι μακριά από τη ζωή και την πραγματικότητα στο όνομα του περιορισμού της εκτός σχεδίου δόμησης. Με έναν τρόπο αυτό συνδέεται με τα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό γύρω από ανάλογα θέματα, στη διαχείριση των οποίων επιλέγεται η ακρότητα ως απάντηση στο… λαϊκισμό και… αντιστρόφως.
Αυτές και πολλές ακόμη διαπιστώσεις θα μπορούσαν να γίνουν με την υπόθεση αυτή, η οποία δείχνει ότι χρειάζεται χρόνος για πραγματική διαβούλευση έτσι ώστε να κατατεθούν όλες οι απόψεις και να εξαντληθούν τα περιθώρια διαλόγου. Το πρόβλημα είναι ο χρόνος που απομένει να αξιοποιηθεί δημιουργικά και να μην αναλωθεί στην επικοινωνιακή διαχείριση, σε άγονες ομαδοποιήσεις και αντιπαραθέσεις που δεν μπορούν να οδηγήσουν σε αποτέλεσμα.
Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο χρειαζόταν άλλη διαχείριση από την αρχή, πλην όμως έγινε ψηφοθηρικό εργαλείο με παράλογες επεκτάσεις. Οι οποίες όμως έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα για άλλες περιοχές. Ας εξαντληθούν τα περιθώρια για ορθολογικές διορθώσεις γιατί μόνον με αιτήματα δεν πρόκειται κανένας να κερδίσει τίποτε.

belias@internet.gr


NEWSLETTER