Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011 20:33

Ο Νέδοντας και οι κίνδυνοι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η κατεδάφιση και ανακατασκευή της γέφυρας στην Ιατροπούλου φέρνει και πάλι στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα του Νέδοντα. Σύμφωνα και με τις επίσημες δηλώσεις, το έργο αυτό είναι αναγκαίο για να διευκολυνθεί η ροή των νερών του ποταμού, η οποία περιορίζεται από τον τρόπο με τον οποίο είναι κατασκευασμένη η γέφυρα.

Οπως αντιλαμβάνονται εκείνοι που έχουν έστω και μικρή σχέση με το πρόβλημα, η παρέμβαση αυτή αποτελεί απλώς… ασπιρίνη για έναν μεγάλο και διαρκή πονοκέφαλο της πόλης. Αυτόν της πλημμύρας με την οποία την απειλεί ο Νέδοντας εδώ και πολλά χρόνια, ουσιαστικά από την εποχή που άρχισε το σκέπασμα της κοίτης του. Οπως αποδείχθηκε με μελέτη που έγινε πριν από πολλές… τετραετίες -κατά τη διάρκεια των οποίων πέρασαν τουλάχιστον 4 δήμαρχοι-, το σύστημα του κλειστού οχετού δεν μπορεί πλέον να "σηκώσει" ενδεχόμενο πλημμυρικό φαινόμενο. Ετσι, σε ενδεχόμενο πραγματικά έντονων καιρικών φαινομένων στον Ταΰγετο, η πόλη κινδυνεύει να πνιγεί για μια ακόμη φορά από τα νερά του Νέδοντα.

Η σοβαρότητα της κατάστασης έχει επισημανθεί πάρα πολλές φορές κατά το παρελθόν, και ελπίζουμε οι φόβοι να μην επαληθευτούν ποτέ. Ολο αυτό το διάστημα, οι δημοτικές αρχές που πέρασαν... κύλησαν η μία στην άλλη το πρόβλημα και κυριάρχησε η αντίληψη ότι δεν αξίζει να ασχοληθεί κάποιος με κάτι που ενδεχομένως θα συμβεί μια φορά στα 100 χρόνια. Βεβαίως η στατιστική απλώς πιθανολογεί - και δεν αποκλείει αυτή η μία φορά να είναι... τον επόμενο χρόνο. Ομως οι δημοτικοί άρχοντες δεν έκαναν καμία προσπάθεια να μελετήσουν ολοκληρωμένα και να προωθήσουν προς χρηματοδότηση κάποιο έργο που θα έδινε τέλος στην ανησυχία που πιάνει κάθε φορά τους ειδικούς, όταν βλέπουν τη στάθμη να ανεβαίνει.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, όταν διαπιστώθηκε ότι τα νερά της βροχής κινούνται πλέον με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα προς την κοίτη του ποταμού. Ετσι το ζήτημα με την απορροή των νερών του Νέδοντα αποκτά άλλη διάσταση καθώς, όπως όλα δείχνουν, εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει ούτε η απαραίτητη συντήρηση των φραγμάτων - και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σε μια μεγάλη κακοκαιρία.

Υπάρχουν έργα τα οποία εμφανίζουν μεγάλο κόστος και μπορεί να χρειαστούν πραγματικά μια φορά στα 100 χρόνια. Πλην όμως, η ιστορία του Νέδοντα είναι μια ιστορία με αλλεπάλληλες πλημμύρες και πολύ μεγάλες καταστροφές στην πόλη. Ως εκ τούτου το πρώτο που οφείλει να κάνει η δημοτική αρχή είναι μια συνολική μελέτη για την υφιστάμενη κατάσταση, τους πραγματικούς κινδύνους, τα έργα και τις επεμβάσεις γενικότερα που πρέπει να γίνουν.

Αυτή η μελέτη είναι αναγκαία όχι μόνο για να διαπιστωθεί επακριβώς η κατάσταση, αλλά και για να χρησιμοποιηθεί ως όπλο στη διεκδίκηση χρηματοδότησης των έργων, με προτεραιότητα σ' εκείνα που ενδεχομένως θα χαρακτηριστούν επείγοντα.

Χάθηκαν χρόνια, χάθηκαν προγράμματα, χάθηκαν ίσως και ευκαιρίες μετά τις πυρκαγιές. Ομως το πρόβλημα παραμένει και οι δημοτικοί παράγοντες δεν μπορεί να αφήνουν μονίμως τα πράγματα στην τύχη τους.

Ηλίας Μπιτσάνης

belias@internet.gr


NEWSLETTER