Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011 19:53

Πολιτισμός και Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η στήλη σήμερα φιλοξενεί και προσυπογράφει ένα "ξένο" αλλά πολύ "δικό της" κείμενο που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας "Πάμισος" την οποία εκδίδει ο Σύλλογος Νησιωτών:

«Το πρόβλημα των υποδομών - χώρων για την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων, θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, αλλά και συναντήσεων, συνελεύσεων συλλογικών φορέων στο Δήμο Μεσσήνης είναι παλιό και γνωστό σε όλους. Το αναγνώρισε και ο νέος δήμαρχος Αναστασόπουλος Στάθης στον σύντομο χαιρετισμό του στην κοπή πίτας του "Παμίσου" στην Αθήνα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "δεν υπάρχει ούτε ένα θέατρο στην πόλη για να γίνει μια θεατρική παράσταση".

Από την πλευρά μας, θέλουμε να επισημάνουμε στο νέο δήμαρχο πως κατ' επανάληψη έχουμε ασχοληθεί με το θέμα στην εφημερίδα μας, Εχουμε επισημάνει την ολιγωρία των διοικήσεων του δήμου που είχαν ως συνέπεια να χαθούν οι αποθήκες του ΑΣΟ (είχαν προταθεί για να μετατραπούν σε θεματικό Λαογραφικό Μουσείο). Χάθηκε το Cine Park, ένας καταπληκτικός συνεδριακός χώρος στο κέντρο της πόλης, και μόνο το Δασκαρόλειο είχε την τύχη να δοθεί σε λειτουργία. Δε φτάνει όμως για να καλύψει τις ανάγκες μιας μεγάλης πόλης, όπως είναι και η Μεσσήνη, και ιδιαίτερα του σημερινού καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης.

Μέσα από τις στήλες του "Παμίσου" έχουμε αναδείξει τα θέματα του Φιλοσοφικού Κέντρου και του Παλιού Ταμείου. Πρόκειται για δυο διαφορετικές περιπτώσεις, αποτελούν όμως μια καλή λύση για τη στέγαση των αναγκών της πόλης. Για το Φιλοσοφικό Κέντρο, το ερώτημα που βάζαμε το 2006 «Εως πότε;» ήρθε η ώρα να απαντηθεί. Η τελευταία γραπτή σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ δήμου και Φιλοσοφικού Κέντρου από τον τότε δήμαρχο Χρ. Χριστόπουλο, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για το δήμο, μιας και προβλέπει πως αν το Ιδρυμα Φιλοσοφικό Κέντρο δεν αξιοποιήσει το χώρο για για εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τότε ο χώρος περιέχεται στην ιδιοκτησία του δήμου.

Σήμερα, το Φιλοσοφικό Κέντρο αποτελεί ένα όνειδος, μια ανοιχτή πληγή ρύπανσης και προσβολής. Οι χώροι - αίθουσες που διαθέτει, μαζί με ένα πολύ καλό αμφιθέατρο, προσφέρονται να καλύψουν πολλές ανάγκες του δήμου για τον πολιτισμό και τις τέχνες. Βρίσκεται δίπλα στο Δημαρχείο και η περιοχή προσφέρεται για την εξυπηρέτηση πολλών δημοτών.

Για το Παλιό Ταμείο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι κληρονόμοι του οικήματος, με πρωτοβουλία του Δημ. Δημητρόπουλου, έχουν αποδεχθεί σχεδόν όλοι να το χαρίσουν στο Δήμο Μεσσήνης. Εδώ πρόκειται περί πραγματικής ολιγωρίας των προηγούμενων δημάρχων να ολοκληρώσουν τις επαφές με τους κληρονόμους και να τους διευκολύνουν να χαρίσουν στην πόλη ένα όμορφο νεοκλασικό που και αυτό μπορεί να στεγάσει κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες του δήμου. Είναι, επίσης, σίγουρο πως και άλλοι κληρονόμοι παλιών αρχοντικών είναι πρόθυμοι να τα χαρίσουν στο δήμο, αρκεί να δειχθεί σοβαρότητα και σεβασμός στους δωροθέτες καθώς και κατάθεση αξιόπιστων προτάσεων για την αξιοποίηση αυτών των κληροδοτημάτων.

Καλούμε, λοιπόν, το νέο δήμαρχο, όπως καλέσαμε και τους προηγούμενους, να αξιολογήσουν τις προτάσεις μας και να αξιοποιήσουν τις ελάχιστες δυνατότητες που προσφέρονται, στη σημερινή οικονομική δυσπραγία, να δώσουν στην πόλη την απαραίτητη πολιτιστική υποδομή για την ανάπτυξη παραγωγής πολιτισμού στην πόλη».

Για την αντιγραφή

Ηλίας Μπιτσάνης

belias@internet.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011 23:20
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ανατροπές και παρενέργειες "Παγωμένα" προγράμματα »