Παρασκευή, 01 Απριλίου 2011 17:57

Η βροχή και η πόλη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η βροχή έλεγαν παλαιότερα είναι ευλογία, αλλά με τις αλλαγές στις καλλιέργειες δεν είναι τελικά… πάντα και για όλους. Χθες γράφαμε για το κλαρί που θα θεριέψει το επόμενο διάστημα με τις βροχές και για την ανάγκη για επιχειρησιακή οργάνωση της πυροπροστασίας από τους δήμους, αρχής γενομένης από την πρόληψη. Σήμερα αφορμή για το σχολιασμό η κατάσταση στην Καλαμάτα με τη μικρή βροχή που έπεσε, εξαιρετικά συνήθη για την περίοδο της άνοιξης.
Θέμα πρώτο οι δρόμοι και η κατάστασή τους. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε ότι η κατάσταση είναι άθλια και προσεγγίζει όλο και περισσότερο σε τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά. Είναι αδύνατον να κυκλοφορήσει κάποιος χωρίς να κινδυνεύσει με… μπουγέλωμα από νερά της βροχής καθώς τα αυτοκίνητα διασχίζουν τους δρόμους. Αλλοτε γιατί αναγκαστικά κινούνται δίπλα σε… ποταμάκια που σχηματίζονται δίπλα στο κράσπεδο, ακόμη και στην Αριστομένους. Και άλλοτε επειδή τα αυτοκίνητα κάνουν βουτιές στις λακκούβες και τα ορύγματα τα οποία αφθονούν και πολλαπλασιάζονται στους δρόμους.
Τα ποταμάκια όμως εκτός της συμβολής στο… κατάβρεγμα, φθάνουν το νερό μέχρι τον… αστράγαλο όταν κάποιος θα πρέπει να τα διασχίσει καθέτως, αφού πολλές φορές καλύπτουν σχεδόν όλο το οδόστρωμα. Σε λίγο οι μικροπωλητές εκτός από ομπρέλες θα πουλάνε και… γαλότσες για να περπατάμε στους δρόμους κάτι τέτοιες ημέρες. Οι λόγοι πολλοί και ο πλέον… ορατός το γεγονός πως τα φρεάτια υποδέχονται όλο το σκουπίδι που κυκλοφορεί στους δρόμους και όπως είναι φυσικό φράζουν τουλάχιστον μεγάλο μέρος των στομίων. Και ο βασικότερος η γνωστή διαπίστωση ότι το αποχετευτικό δίκτυο που διεκδικεί δάφνες… αρχαιότητας σε πολλά σημεία, είναι αδύνατον να συλλέξει ρέματα και ποταμάκια του ανάγλυφου που μετατράπηκαν σε δρόμους για να οικοδομηθεί η πόλη.
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στα… πεζοδρόμια. Αν ξεπεράσουμε τα εμπόδια  που μας στέλνουν στο οδόστρωμα - με τα φαινόμενα που προαναφέρθηκαν - θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα πλήθος από λακκούβες που χάσκουν καθώς σε πολλά σημεία έχουν τα… μαύρα τους τα χάλια. Και αν τα καταφέρουμε χρειάζεται να βρούμε τρόπο αντιμετώπισης για τους… ρέχτες που τρέχουν άφθονο νερό πάνω από τα κεφάλια, καθώς σε πολλά σημεία δεν υπάρχουν μπαλκόνια. Αλλά και τις πηγές που… αναβλύζουν σε ορισμένα σημεία από τα σούγελα που σκάνε στο πεζοδρόμιο είτε από ψηλά, είτε στο επίπεδο του πεζού.
Τελευταίο - ή άλλο ένα ακόμη εμπόδιο - το… πατινάρισμα σε πεζοδρόμια και πλατείες είτε γιατί τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ήταν ακατάλληλα, είτε γιατί μετά από χρόνια έχουν λειανθεί, είτε γιατί φιλοξενούν φύλλα, πλαστικά και χαρτιά που είναι σε θέση να στείλουν πεζό στο νοσοκομείο.
Και κάτι ακόμη: Ολο το νερό… κατηφορίζει προς τη θάλασσα και ως εκ τούτου τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν πολλαπλασιάζονται με αποτέλεσμα να υπάρχει κάθε φορά ο κίνδυνος της πλημμύρας. Πολλές οι διαμαρτυρίες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά καμία δημοτική αρχή δεν σκέφθηκε τι θα έπρεπε να σχεδιάσει για να μην γίνει μια καταιγίδα αιτία τραγωδίας.

belias@internet.gr