Παρασκευή, 08 Απριλίου 2011 17:25

Χρειάζεται άλλος δρόμος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στον αέρα βρίσκονται τα σοβαρότερα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής Καλαμάτας που ασφαλώς έχουν γενικότερη επίπτωση. Το πρόβλημα δεν είναι η απαρίθμηση, εξ άλλου δεν γίνεται η ίδια αξιολόγηση από όλους για τη βαρύτητα του καθενός από αυτά. Το μεγάλο θέμα που προκύπτει είναι πως ο δήμος ουσιαστικά είναι θεατής σε σειρά εξελίξεων, αιφνιδιάζεται και σέρνεται πίσω από αυτές, αδυνατεί να θέσει προτεραιότητες και να οργανώσει πραγματικές διεκδικήσεις.
Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν αυτό που από τη στήλη αυτή υποστηρίζουμε εδώ και χρόνια: Η δημοτική αρχή αδυνατεί να αντιμετωπίσει κρίσεις και δεν διαθέτει δικό της πρόγραμμα που θα μπορούσε να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων. Και ακόμη ότι διοικεί αυταρχικά έχοντας ορθώσει τείχη, αντιμετωπίζει ερασιτεχνικά σοβαρά ζητήματα και αρκείται στο γεγονός ότι… κέρδισε τις εκλογές.
Κορυφαίο παράδειγμα η υπόθεση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην οποία κυριολεκτικά… έχασε την μπάλα. Η διαβούλευση έγινε ουσιαστικά μόνον με ομάδες πίεσης και η πρόταση που διαμορφώθηκε τελικά ήταν αποτέλεσμα ισορροπιών ανάμεσα σε διάφορους παράγοντες. Ουδείς ασχολήθηκε με την πορεία της μελέτης και ως εκ τούτου στο τέλος ήρθαν τα πάνω-κάτω και η υπόθεση θα είχε τελειώσει εδώ και μήνες χωρίς να πάρει χαμπάρι κανένας τίποτε, αν υπέγραφε ο περιφερειάρχης Φ. Χατζημιχάλης. "Ανοιξε" το ζήτημα, η δημοτική αρχή υιοθετεί τα πάντα για να μην κακοκαρδίσει κανέναν, αλλά το ΓΠΣ υπεγράφη ως έχει και πήρε το δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο.
Με τα σκουπίδια απλώς υπάρχει… ανακωχή και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στη συνέχεια. Το πρόβλημα υπάρχει από την πρώτη στιγμή που κάθισε στην καρέκλα του δημάρχου ο κ. Νίκας, ο οποίος όχι μόνον δεν έδωσε λύση αλλά το περιέπλεξε ακόμη περισσότερο αλλάζοντας θέση κάθε τόσο ανάλογα με τις καταστάσεις, κόβοντας τις γέφυρες με όλους και δημιουργώντας ομάδες "φίλων" και "αντιπάλων".
Ακόμη και από δευτερευούσης σημασίας θέματα είναι φανερό ότι υπάρχει σαφές πρόβλημα πολιτικών χειρισμών από την πλευρά της δημοτικής αρχής η οποία βολεύτηκε με τα εύκολα της πρώτης περιόδου: Βασιλέως Γεωργίου, πεζοδρόμηση Αριστομένους και άλλα έργα έρχονταν από προηγούμενες δημοτικές αρχές και ωρίμασαν κατά την περίοδο της θητείας του κ. Νίκα. Δόθηκε έτσι η εντύπωση ότι τα πράγματα είναι απλά, πλην όμως η ζωή έχει διαφορετική γνώμη. Γιατί πέραν των σοβαρών ζητημάτων που προαναφέρθηκαν, σκάνε το ένα πίσω από το άλλο τα προβλήματα και δεδομένης της κρίσης αλλά και της πολιτικής αντιμετώπισης κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα προκύψει την επόμενη ημέρα.
Η αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργείται απαιτεί σχέδιο, διαφορετική λογική από τη δημοτική αρχή και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των άλλων δυνάμεων την οποία έχει απολέσει προ πολλού. Αν αυτό δεν γίνει αντιληπτό θα έρθουν δύσκολες ημέρες και θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολες για τη δημοτική αρχή η οποία δεν μπορεί να αποφεύγει διαρκώς να αναλάβει τις ευθύνες της, ούτε να τις μεταθέτει σε άλλους.

belias@internet.gr


NEWSLETTER