Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011 15:06

Περιφερειακό και σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πλήρη δικαίωση της κριτικής που ασκήσαμε από τις στήλες της "Ε", συνιστά η συζήτηση η οποία έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών. Επί της ουσίας δεν πάρθηκε καμία απόφαση, παρά το γεγονός ότι… σηκώθηκαν τα χεράκια για το τυπικό του πράγματος αφού η εισήγηση πήγε στον κάλαθο των αχρήστων κατά τη συζήτηση. Τα περί διεθνούς διαγωνισμού δεν συνιστούν ασφαλώς απόφαση γιατί έτσι και αλλιώς αυτό είναι υποχρεωτικό από τη νομοθεσία. Αν κάτι μπορεί να διακρίνει ίσως κάποιος στην απόφαση, είναι η επιβεβαίωση του… αιτήματος για την εκχώρηση της αρμοδιότητας στην Περιφέρεια.
Η εισήγηση αποδιοργανώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης όταν το θέμα άνοιξε και οι παράγοντες της πλειοψηφίας υποχρεώθηκαν να αποσαφηνίσουν… σε εαυτούς και αλλήλους ποια είναι η διαδικασία την οποία οφείλουν όλοι να ακολουθήσουν. Ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Μαλαπάνης ξεκαθάρισε ότι ισχύει ο περιφερειακός σχεδιασμός και επομένως υπάρχει μια αφετηρία συζήτησης καθώς δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής. Βεβαίως και ο τελευταίος περιφερειακός σχεδιασμός είναι γεμάτος ασάφειες, περιλαμβάνει γενικές κατευθύνσεις και κάποια σενάρια για τα επόμενα βήματα. Η ευθύνη υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και όπως από καιρό έχουμε γράψει, ήδη ο υπερπεριφερειάρχης Τάσος Αποστολόπουλος έχει προχωρήσει στη διαδικασία διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλου. Ο οποίος θα υποστηρίξει τις ενέργειες για τη διεξαγωγή διαγωνισμού προκειμένου να υλοποιηθούν οι μελέτες, τα έργα και οι υποδομές που προβλέπονται από τον αναθεωρημένο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των σκουπιδιών. Στη συνεδρίαση ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης το παραδέχθηκε ουσιαστικά αναφέροντας ότι ο τεχνικός σύμβουλος θα ετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης. Αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί σε σχέση με παλαιότερες δηλώσεις του αναφέροντας ότι η χωροθέτηση της μονάδας θα γίνει από τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ολοι γνωρίζουν ότι η χωροθέτηση είναι το… αγγούρι της ιστορίας και φυσικά από τη στιγμή που άλλοι θα κληθούν να πάρουν στην πλάτη τους την υπόθεση αυτή, τα νεοφιλελεύθερα μαντζούνια για fast track συνιστούν απλώς… πομφόλυγες.
Θα μπορούσαμε να πάρουμε σημείο προς σημείο τις τοποθετήσεις για να δικαιώσουμε αντιστοίχως σημείο προς σημείο τα όσα έχουμε γράψει για το κόστος, τη μέθοδο και άλλα ζητήματα τα οποία απουσίαζαν από την εισήγηση. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος για τον οποίο αχρηστεύτηκε κατά τη συζήτηση. Η κριτική της αντιπολίτευσης και η γύμνια της εισήγησης υποχρέωσαν άλλα στελέχη της πλειοψηφίας σε διορθωτικές κινήσεις ώστε να υπάρχει στοιχειώδης λόγος από την πλευρά τους στην αντιπαράθεση. Και αυτό αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη ότι στις γραμμές της πλειοψηφίας υποβόσκει η δυσφορία για την πρακτική της ηγετικής ομάδας που εκθέτει στελέχη με κύρος και γνώσεις καθώς τα υποχρεώνει να στηρίζουν πράγματα που δεν πιστεύουν.
Συμπερασματικά με βάση τις τοποθετήσεις της πλειοψηφίας: Ισχύει ο περιφερειακός σχεδιασμός, τα μέτρα υλοποίησης θα προταθούν από σύμβουλο που προσλαμβάνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η χωροθέτηση θα γίνει επίσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Στην Περιφέρεια μένει εκείνο που… δεν έχει και ζητάει να της εκχωρηθεί: Η αρμοδιότητα προκήρυξης του έργου όταν έχουν λυθεί όλα τα άλλα προβλήματα.

belias@internet.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το χάλι της Ναυαρίνου Μούγκα για το Συμπαραστάτη »

NEWSLETTER