Τρίτη, 19 Απριλίου 2011 13:01

Επειγόντως …σχέδιο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα βαδίζει ο Δήμος Καλαμάτας, που χρειάζεται επειγόντως σχέδιο πορείας πριν πέσει σε… υφάλους. Τρεις και πλέον μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η δημοτική αρχή δείχνει σημάδια παράλυσης και εμφανίζεται ανίκανη να υπερβεί τις δυσκολίες και να παράγει ουσιαστικό έργο.
Οι δυσκολίες του "Καλλικράτη" ήταν αναμενόμενες, τις γνώριζαν όλοι εκείνοι που ζήτησαν την ψήφο των πολιτών και ασφαλώς όφειλαν να έχουν χαράξει πολιτική αντιμετώπισης. Η οικονομική κρίση επίσης ήταν δεδομένη και κατά συνέπεια δεν έχουν κανένα νόημα οι εκ των υστέρων διαπιστώσεις για περικοπές δαπανών, όταν μάλιστα αυτές χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για την απραξία. Αυτές οι καταστάσεις όταν υπάρχει στοιχειώδης πολιτική λογική και αίσθηση ευθύνης, αντιμετωπίζονται συλλογικά με κεντρικό σχέδιο και επιμερισμό ρόλων και ευθυνών έτσι ώστε να… κωπηλατούν σκληρά όλοι για να υπάρχει αποτέλεσμα.
Δυστυχώς όμως και από την προηγούμενη θητεία της δημοτικής αρχής έχει διαπιστωθεί ότι η υπόθεση δήμος είναι "παράσταση για ένα ρόλο". Ο δήμαρχος Παν. Νίκας με συγκεντρωτική και γραφειοκρατική λογική επιδιώκει να ελέγχει όλο το παιχνίδι αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια πρωτοβουλιών στους συνεργάτες του. Ορισμένοι από τους οποίους βολεύονται με το σύστημα διοίκησης καθώς αποκτούν άλλοθι για να "ξεφορτωθούν" ευθύνες και να κρύψουν υπαρκτές αδυναμίες στη διαχείριση των υποθέσεων που τους έχουν ανατεθεί.
Τα χρόνια που επικρατούσε η λογική του "όσα πάνε και όσα έρθουν" τα πράγματα ήταν σχετικά εύκολα, ενώ κυλούσαν και κάποια προγράμματα για έργα τα οποία μάλιστα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Λίγα έργα (προγραμματισμένα κυρίως από προηγούμενες δημοτικές αρχές), δημόσιες σχέσεις, αρκετή τύχη στις καταστάσεις κρίσης και το "ξελάσπωμα" ερχόταν χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.
"Καλλικράτης" και κρίση όμως άλλαξαν τα πράγματα, αναδεικνύοντας και τις πραγματικές αδυναμίες διεύθυνσης ενός μεγάλου οργανισμού που θα πρέπει πλέον να κινηθεί με διαφορετικό τρόπο και να είναι αποτελεσματικός αξιοποιώντας και την τελευταία δυνατότητα. Και φυσικά για να γίνει αυτό χρειάζεται οργάνωση της δουλειάς, καθορισμός στόχων, μεθοδολογία για την επίτευξή τους και ευρεία συναίνεση των δυνάμεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Απόντων όλων αυτών των στοιχείων τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα το επόμενο διάστημα αφού στην άκρη του τούνελ δεν φαίνεται φως.
Η υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών και του Γενικού Πολεοδομικού δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι. Γιατί τα προβλήματα που εμφανίστηκαν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής την οποία ακολούθησε η δημοτική αρχή την προηγούμενη τετραετία και φυσικά λάθη, αδυναμίες, παραλείψεις και… πονηρίες πληρώνονται έστω και καθυστερημένα.

belias@internet.gr