Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011 18:01

Η απόληξη του περιφερειακού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συνήθως η ενασχόληση με τα μεγάλα τοπικά ζητήματα κρατάει όσο και τα… θαύματα. Κάτι τέτοιο διαπιστώνεται και για τον περιφερειακό δρόμο που ξεχάστηκε μετά από λίγες ημέρες… κουρνιαχτού και διαγκωνισμού για το ποιος ενδιαφέρεται περισσότερο.
Φαινομενικά η τελευταία απάντηση του υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη στο βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο σχετικά με τον περιφερειακό της Καλαμάτας, δεν φέρνει κάτι το νεότερο. Στην πραγματικότητα όμως φαίνεται ότι προδιαγράφει το τέλος της ιστορίας περιγράφοντας… καλλιτεχνικά το πρόβλημα, ενώ δίνει και τη λύση στο ζήτημα της απόληξης.
Ο κ. Μαγκριώτης διαβεβαιώνει ότι θα εφαρμοστεί η ισχύουσα σύμβαση παραχώρησης, αλλά δεν δεσμεύεται ως προς την καταβολή των αποζημιώσεων παρά μόνον μέχρι το τμήμα που φθάνει στον ανισόπεδο κόμβο κοντά στο εργοστάσιο Καρέλια: Η παρακατάθεση των χρημάτων θα γίνει άμεσα και "θα προχωρήσει η κατασκευή του έργου με πολύ γρήγορους ρυθμούς για να ολοκληρωθεί τάχιστα".
Στο σημείο εκείνο ουσιαστικά δημιουργείται και η απόληξη του περιφερειακού δρόμου: Στρίβει δεξιά και ενώνεται με τον υπάρχοντα εθνικό δρόμο μέσω συνδετήριου που θα κατασκευαστεί σε μήκος 450 μέτρων και αφού η διαδικασία των απαλλοτριώσεων θα γίνει με το νόμο για τα ολυμπιακά έργα… στο άψε σβήσε. Ηταν υποχρέωση του δήμου, δεν υλοποιήθηκε η πράξη εφαρμογής που θα εξασφάλιζε γη και το παίρνει πάνω του το υπουργείο. Γιατί απλώς στο σημείο εκείνο βλέπει την πιθανότητα απόληξης του αυτοκινητόδρομου με τη σύνδεση του κεντρικού κλάδου τόσο με την Αθηνών, όσο και με τη Νέα Είσοδο. Και επειδή για να αρχίσει η λειτουργία διοδίων, θα πρέπει να εμφανίζεται λειτουργικό το τμήμα μέχρι την Καλαμάτα και προς την ενδοχώρα της Μεσσηνίας με τον κλάδο που φθάνει μέχρι το αεροδρόμιο.
Από εκεί και ύστερα ουδείς ενδιαφέρεται. Αντιθέτως από την απάντηση φαίνεται ότι το κόστος της απαλλοτρίωσης μπορεί να γίνει πολύ μεγαλύτερο μέσω αυτού που χαρακτηρίζεται ως "άρση τεκμηρίων αυταποζημίωσης". Στην απάντηση επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις για την άρση πολλαπλασιάστηκαν μετά την έκδοση των αποφάσεων. Πέρα από τις νομικές διατυπώσεις όλα αυτά σημαίνουν ότι γίνεται δεκτό πως δεν υφίσταται ζήτημα αυταποζημίωσης στον κλειστό αυτοκινητόδρομο και επομένως το κράτος θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον ποσά για απαλλοτριώσεις. Για το λόγο αυτό βεβαίως ρίχνει το κύριο βάρος στις ειδικές αποζημιώσεις που μπορεί να εκτινάξουν σε δυσθεώρητα ύψη το ποσό που πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο.
Πρόκειται για ένα θέμα που μπορεί να… σέρνεται για πολύ καιρό καθώς οι προβλεπόμενες διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Εκεί που ποντάρουν όλοι είναι η λειτουργικότητα του τμήματος μέχρι την Καλαμάτα έτσι ώστε να μειωθούν οι πιέσεις για την κατασκευή του περιφερειακού, καθώς ελάχιστοι θα ενδιαφέρονται για την… ουρά του βοδιού. Το κράτος για να γλυτώσει τα χρήματα των απαλλοτριώσεων, η εταιρεία για να μειώσει θεαματικά το κόστος του έργου και οι τράπεζες για να μην πληρώσουν τα χρήματα που οφείλουν για την εκτέλεση του έργου.

belias@internet.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Επειγόντως …σχέδιο Παράδοση και σαϊτοπόλεμος »

NEWSLETTER