Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011 17:52

Η παράκαμψη της Λεΐκων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εργο "ώριμο" κατά τον τεχνικό νεολογισμό, εδώ και πολλά χρόνια, πλην όμως χαρακτηριστικά ακραίο δείγμα "δημόσιου έργου" στην Ελλάδα: Η αναφορά έχει να κάνει με το δρόμο ο οποίος παρακάμπτει τον υπάρχοντα που συνδέει την Καλαμάτα με τα Λέικα και θα έλυνε τα σοβαρότατα κυκλοφοριακά προβλήματα. Ξεκίνησε με τυμπανοκρουσίες και με… φόρα κάποια στιγμή, αλλά πολύ γρήγορα φάνηκαν τα προβλήματα, χρειάστηκαν επεμβάσεις και τελικά το έργο εγκαταλείφθηκε. Αμεσα, τη νύφη την πληρώνουν οι περίοικοι οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες του ημιτελούς έργου που παράγει… λάσπη και σκόνη αναλόγως της εποχής. Εμμεσα χαμένοι είναι όσοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τη Λεΐκων, όπου η κυκλοφορία έχει γίνει αφόρητη και η ανάγκη του περιφερειακού δρόμου επιτακτική.
Και φυσικά, είναι τραγικό σε μια περίοδο με τεράστια οικονομικά προβλήματα και με την ανεργία στον κατασκευαστικό τομέα να έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, να βλέπει κάποιος ημιτελή έργα για τα οποία έχουν ήδη δαπανηθεί μεγάλα ποσά, έτοιμα να διαλυθούν από την αδιαφορία των αρμοδίων. Γιατί αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί αύριο, αφού το έργο που έχει εκτελεστεί μέχρι τώρα, στην ουσία δεν έχει θωρακιστεί.
Δικαιολογίες από την πλευρά των αρμοδίων του δήμου… διαρρέουν πολλές. Υπεύθυνη απάντηση όμως για την πορεία του έργου μέχρι σήμερα, για τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί και για τις ενέργειες που έχουν γίνει ή θα γίνουν από το δήμο, δεν έχει δοθεί ακόμη. Οι αρμόδιοι οφείλουν να δώσουν ευθέως εξηγήσεις στους πολίτες και να ξεκαθαρίσουν το δρόμο που θα ακολουθήσουν προκειμένου να εκτελεστεί το έργο. Το... τσουβάλιασμα στη γενική κατηγορία προβλημάτων που φέρει τον τίτλο της διακοπής των χρηματοδοτήσεων από το "Θησέα" δεν λέει απολύτως τίποτε και υποδηλώνει έλλειψη ευθύνης από την πλευρά των αρμοδίων του δήμου. Το έργο είχε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, και το ερώτημα είναι τι έγινε και βγήκε εκτός σχεδίου, αν υπάρχουν ευθύνες και πού βρίσκονται αυτές. Γιατί ακόμη και στο θέμα των χρηματοδοτήσεων θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν όλα είχαν εξελιχθεί ομαλά και εντός των προθεσμιών που είχαν τεθεί.
Από την άλλη πλευρά, οι υπαινιγμοί περί προβλημάτων με τον εργολάβο δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα, και η υπηρεσιακή αλληλογραφία υπηρετεί τη γραφειοκρατία αλλά όχι και την ουσία. Πολλές φορές κατά το παρελθόν έχουμε γράψει ότι τα έργα εκτελούνται μεν από εργολάβους, απαιτείται όμως αυστηρή επιτήρηση από την πλευρά του δήμου προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα. Ουσιαστικά ο δήμος με τις υπηρεσίες του θα πρέπει να έχει και τη διεύθυνση του έργου. Το ερώτημα λοιπόν είναι κατά πόσον τα όσα έχουν συμβεί κατά το παρελθόν έγιναν για τους αρμοδίους του δήμου μαθήματα, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική η διεύθυνση εκτέλεσης των έργων.
Εκείνο που προξενεί εντύπωση είναι η σιωπή τόσο του δήμου όσο και του Τοπικού Συμβουλίου Λεΐκων που θα έπρεπε να έχει... σηκώσει τον τόπο για να τελειώσει το έργο. Κάποιοι θα πρέπει να δώσουν σαφείς εξηγήσεις και να οργανώσουν τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρωθεί το έργο. Αλλά και να πάρουν μέτρα, ώστε να μην συμβεί κανένα ατύχημα σε έναν δρόμο που… δεν είναι δρόμος, αλλά κυκλοφορούν αυτοκίνητα.

belias@internet.gr


NEWSLETTER