Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 19 Μαϊος 2011 15:57

Επειγόντως νέος ποδηλατόδρομος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι απαιτείται άμεσα να βελτιωθεί η εικόνα του παραλιακού μετώπου της Καλαμάτας και μάλιστα ενόψει ενός "δύσκολου" καλοκαιριού. Πρόκειται για μια διαπίστωση η οποία γίνεται από όλες τις πλευρές, αλλά δυστυχώς μένει σε αυτό το επίπεδο. Τα πρακτικά μέτρα απουσιάζουν και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε ορισμένα σημεία υπάρχουν ακόμη χώματα από την εποχή της μεγάλης θαλασσοταραχής. Ενώ οι διαγραμμίσεις αποτελούν… παρελθόν εδώ και καιρό αλλά κανένας δεν νοιάζεται να τις… φρεσκάρει. Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε ένα πλήθος στοιχείων που τεκμηριώνουν την αδιαφορία που επιδεικνύεται για την εικόνα μιας περιοχής που καλείται να… σώσει την μεσσηνιακή πρωτεύουσα μέσω της "τουριστικής ανάπτυξης". Βεβαίως τι ακριβώς εννοούν οι τοπικοί παράγοντες που επαναλαμβάνουν διαρκώς εδώ και χρόνια αυτές τις δύο λέξεις, είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος. Γιατί η επανάληψη είναι κενή περιεχομένου και υποδηλώνει τη λανθασμένη αντίληψη ότι τα πάντα σε αυτό τον τόπο μπορούν να γίνουν μόνα τους χωρίς σχέδιο, προσπάθεια, υποδομές και επιχειρηματικό ρίσκο.

Η βελτίωση της εικόνας του παραλιακού μετώπου όμως δεν έχει να κάνει μόνον με τον τουρισμό, όσο σημαντική και αν είναι αυτή η πτυχή. Πρωτίστως αφορά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και την ανάδειξη των ελκυστικών στοιχείων ζωής στην πόλη που μπορούν να συμβάλουν στην δημιουργία ξεχωριστής ταυτότητας ως προορισμού.

Υπό την έννοια αυτή θεωρούμε ότι επειγόντως η δημοτική αρχή θα πρέπει να ολοκληρώσει έστω και με πρόχειρα μέσα τον ποδηλατόδρομο μέχρι το τέρμα της Ναυαρίνου και ταυτοχρόνως να πάρει μέτρα ελέγχου της κυκλοφορίας στον παραλιακό δρόμο. Αυτό που γίνεται στον πεζόδρομο αρχίζει να είναι πλέον πέρα από κάθε λογική. Τα ποδήλατα όχι μόνον κυκλοφορούν… κατά κύματα, αλλά μεταφέρουν επί του πεζοδρόμου όλα τα χούγια των… οδηγών της ασφάλτου. Το ατύχημα είναι ζήτημα χρόνου και όπως εξελίσσονται τα πράγματα ακυρώνεται ένα στοιχείο της ζωής στην πόλη που έχει ήδη καταγραφεί και στους ανά την Ελλάδα οδηγούς ως κάτι το ξεχωριστό. Ενας πεζόδρομος χιλιομέτρων δίπλα στο κύμα δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να συναντήσει κάποιος σε πολλά μέρη του κόσμου. Δυστυχώς έχει αρχίσει πλέον να είναι επικίνδυνος για όλους και οι αντιδικίες είναι καθημερινές.

Αλλη λύση από την επέκταση του ποδηλατοδρόμου δεν υπάρχει. Και αυτή θα πρέπει να γίνει άμεσα έστω και με κίτρινη διαγράμμιση ενισχυμένη με "μάτια της γάτας". Αυτό που έγινε εξ αρχής στην πλατεία θα πρέπει να γίνει έστω και ως λύση ανάγκης στη Ναυαρίνου. Στην οποία η κυκλοφορία θα πρέπει να ελεγχθεί με διαρκή παρουσία και πυκνούς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και με την κατασκευή υποδομών που θα περιορίζουν αναγκαστικά την ταχύτητα.

Το ποδήλατο πλέον έχει γίνει ένα φθηνό μέσο μετακίνησης στην παραλιακή ζώνη, αλλά θα πρέπει να διεκδικήσει ζωτικό χώρο από το αυτοκίνητο και όχι από την εκδίωξη των αμέτρητων πεζών που μέχρι πριν από λίγο καιρό χαίρονταν να κυκλοφορούν στη "λεωφόρο μπάι πας".

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr