Πέμπτη, 19 Μαϊος 2011 15:59

Και πάλι για την Παραλία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Παραλία και σήμερα στο σημείωμα αυτό, καθώς όταν γραφόταν το χθεσινό δεν είχε εκδηλωθεί το ενδιαφέρον διαφόρων πλευρών για την υπόθεση της εμφάνισης την οποία παρουσιάζει. Το γεγονός ότι μόλις χθες η δημοτική αρχή αποφάσισε να ενεργοποιηθεί για να… υποδεχθεί το καλοκαίρι, υποδηλώνει και την αντίληψη της προχειρότητας που έχει για κρίσιμα ζητήματα της πόλης. Από τη μια πλευρά και με βάση τη λογική που επιχείρησε να παρουσιάσει χθες, όφειλε να έχει ενεργοποιηθεί πριν το Πάσχα, καθώς και τότε περιμέναμε χιλιάδες επισκέπτες. Από την άλλη πλευρά το ενδιαφέρον για την εικόνα που θα παρουσιάσουμε στους επισκέπτες δείχνει εμμέσως περιφρόνηση για τους κατοίκους της πόλης οι οποίοι θα πρέπει να ανέχονται την άθλια εικόνα της παραλιακής ζώνης για ολόκληρους μήνες.

Με τέτοια αντίληψη είναι βέβαιο πως σε λίγο καιρό το λίφτινγκ που εξαγγέλθηκε θα ξεθωριάσει και απλώς για ένα διάστημα θα καλύπτεται πίσω από την πολυκοσμία και το γενικό κλίμα που επικρατεί σε αυτή τη ζώνη.

Μαζί με τις εξαγγελίες της δημοτικής αρχής δόθηκε στη δημοσιότητα και η θέση του ΤΕΕ σχετικά με τις παρεμβάσεις στην παραλιακή ζώνη. Πρόκειται για μια σειρά παρατηρήσεις και προτάσεις οι οποίες έχουν διατυπωθεί και από τη στήλη αυτή πολλές φορές, ενώ αποτελούν αυτό το οποίο θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται ως αυτονόητο. Δυστυχώς όμως η δημοτική αρχή ελάχιστα μέχρι τώρα έχει πάρει υπόψη της αυτές τις προτάσεις και στην πράξη εδώ και χρόνια έχει ενισχύσει την αντίληψη της "ιδιοκτησίας" του δημόσιου χώρου από οποιονδήποτε τον εκμεταλλεύεται. Δεν εφαρμόζεται κανένας κανόνας, ορισμένοι παρεμβαίνουν όπως νομίζουν πως τους βολεύει, εγκαταλείπουν αυτά που δεν τους χρειάζονται και δεν ενδιαφέρονται για την καθαριότητα ούτε του χώρου που περιβάλλει το κατάστημά τους.

Η ριζική αλλαγή της εικόνας στην παραλιακή ζώνη προϋποθέτει μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση από την πλευρά του δήμου. Μια πολιτική η οποία θα αναδεικνύει ως κυρίαρχο στοιχείο τη δημόσια παρέμβαση και θα επιβάλει την προσαρμογή της ιδιωτικής δραστηριότητας σε αυτή. Ολη η ζώνη χρειάζεται ανάπλαση χωρίς όμως ούτε μια… φτυαριά τσιμέντο. Χρειάζεται φυτεύσεις που θα εξασφαλίζουν τη σκίαση και τα αρμυρίκια αποτελούν την ενδεδειγμένη λύση εδώ και πολλά χρόνια. Χρειάζεται δημόσιες υποδομές εξυπηρέτησης των επισκεπτών. Χρειάζεται λελογισμένες παραχωρήσεις κοινοχρήστων χώρων έτσι ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στο δημόσιο αγαθό, που είναι η ακτή και η θάλασσα. Χρειάζεται συγκεκριμένους κανόνες για τις κατασκευές οι οποίοι θα διακρίνονται από το μέτρο και την ευελιξία που απαιτείται για να αποφευχθούν ακρότητες και όσον αφορά τις απαγορεύσεις,  αλλά και όσον αφορά τις βάναυσες επεμβάσεις που σημειώνονται αρκετές φορές. Χρειάζεται τελικά ένα συνολικό σχέδιο που θα έχει καθολική εφαρμογή και αποδοχή, επειδή ακριβώς θα αποτελεί τη χρυσή τομή διαφορετικών αντιλήψεων και επιδιώξεων, ενώ θα ανατρέπει την κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα. Από το σχέδιο αυτό δεν θα πρέπει ασφαλώς να λείπουν οι παρεμβάσεις στην καθημερινότητα που έχουν να κάνουν με καθαριότητα, ευπρεπισμούς και φροντίδα για τους κοινόχρηστους χώρους, η επέκταση του ποδηλατόδρομου και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Ναυαρίνου.

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr


NEWSLETTER