Πέμπτη, 26 Μαϊος 2011 17:18

Στατιστική και δήμοι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μέσα στον γενικό χαμό, καθυστερημένα οι δήμοι ανακαλύπτουν την απογραφή. Αλλά και τα “προβλήματα“ που μπορεί να τους δημιουργήσει ο τρόπος με τον οποίο οργανώθηκε αυτή τη φετινή χρονιά. Πραγματικά προβλήματα αντιμετώπισαν και οι απογραφείς, αλλά και οι απογραφόμενοι.
- Οι απογραφείς γιατί πλέον οι πόρτες δεν ανοίγουν εύκολα, για τους πλέον διαφορετικούς λόγους. Ο φόβος του κλέφτη δεν φεύγει με τη... διαβεβαίωση ότι πρόκειται για απογραφή - και η αντίδραση του πολίτη στο τσουνάμι που συντρίβει τη ζωή του εκδηλώνεται και με την άρνηση της υποχρέωσης απογραφής.
- Οι απογραφόμενοι γιατί πολλές φορές δεν βρίσκονταν στο σπίτι, άλλες γιατί δεν πέρασαν οι απογραφείς ή γιατί οι ίδιοι δεν βρήκαν την ειδοποίηση και θα έπρεπε να ψάχνουν τηλέφωνα συνεν- νόησης. Ενα μέρος τους τρομοκρατήθηκε όταν άκουσε τα περί “τσουχτερών προστίμων“, νιώθοντας ότι το κράτος προσπαθεί να πιάσει τον κόσμο μπόσικο για να βάλει το χέρι στην τσέπη του.
Ετσι οι 14 ημέρες της φετινής απογραφής και ο τρόπος με τον οποίο αυτή προετοιμάστηκε επικοινωνιακά δημιούργησαν μια σειρά προβλήματα, αλλά και αμφιβολίες για το κατά πόσον η απογραφή θα είναι αξιόπιστη ή θα εφαρμοστεί η γνωστή... δημιουργική λογική του μαγειρέματος των στοιχείων.
Η αλλαγή του συστήματος και τα προ- βλήματα που δημιουργήθηκαν ενδιαφέρουν περισσότερο τους δήμους και τους οικισμούς εν γένει που χρειάζονται... όσο γίνεται περισσότερους κατοίκους - για λόγους οικονομικούς (κατανομή κεντρικών πόρων), πολιτικούς (αριθμός μελών συμβουλίων) και γοήτρου (κακώς εννοούμενου).
Τα προηγούμενα χρόνια η απογραφή γινόταν μια αυστηρά καθορισμένη ημέρα και όλοι φρόντιζαν να είναι στον τόπο καταγωγής τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δήμοι και εθνικοτοπικοί σύλλογοι οργάνωναν εκδρομές με λεωφορεία. Αυτή τη φορά κανένας δε γνώριζε πότε θα περάσει ο απογραφέας στο διάστημα αυτών των 14 ημερών, και το εγχείρημα του... πανωγραψίματος πληθυσμού ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Αν προσθέσει κανένας και τις δυσκολίες στην απογραφή που προαναφέρθηκαν, το ενδεχόμενο να... υπάρξουν δραματικές αλλαγές στον πληθυσμό πόλεων, χωριών και οικισμών δεν αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αυτό βεβαίως, αν δεν φροντίσουν κάποιοι το μαγείρεμα, όταν διαπιστώσουν ότι χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις... αξιοπιστίας του εγχειρήματος.
Κερδισμένοι της υπόθεσης ενδέχεται να είναι οι δήμοι των αστικών κέντρων που “κράτησαν“ τους κατοίκους στα σπίτια τους. Χαμένοι θα είναι σίγουρα οι μικρότεροι δήμοι και ειδικά αυτοί που είχαν αποκτήσει... τεχνογνωσία στην πλαστογραφία του πληθυσμού. Χαμένοι φυσικά και στα μικρότερα χωριά, που θα μείνουν σε πολλές περιπτώσεις με... πάρεδρο αφού θα υποβιβαστούν στην τελευταία θεσμική κατηγορία.
Η στατιστική όταν είναι ακριβής αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει αντιμετωπιστεί ως τέτοιο και διακρινόταν από την προχειρότητα και τις παραβιάσεις στοιχειωδών κανόνων. Και ως εκ τούτου, δεν μπορεί παρά να περιμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα για να διαπιστώσουμε κατά πόσον αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η απογραφή.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr


NEWSLETTER