Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011 17:26

Διατηρητέο σε διάλυση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Πριν λίγες ημέρες από τη στήλη τονίζαμε την αδιαφορία του Δήμου Καλαμάτας για τα διατηρητέα του, εδώ και χρόνια, στοιχείο που δεν συνάδει με το αίτημα για παραχώρηση του κτηρίου Αλειφέρη από το υπουργείο Οικονομικών. Για τον απλούστατο λόγο ότι σημασία δεν έχει σε ποιον ανήκει το κτήριο, αλλά αν θα ανακατασκευαστεί ή όχι. Και είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι στα χέρια του δήμου δεν θα έχει καλύτερη τύχη, από τη στιγμή που το ιστορικό "Αχίλλειον" ιδιοκτησίας του δήμου έχει εγκαταλειφθεί σε αθλία κατάσταση.
Μια τυχαία διαδρομή στην πόλη μάς έφερε αντιμέτωπους με μια άλλη θλιβερή ιστορία διατηρητέου το οποίο δεν αξιοποίησε ο δήμος, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές πιέστηκε με κίνδυνο και να το χάσει. Πρόκειται για το κτήριο των γραφείων της παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας που είναι συνδεδεμένη με την οικονομική ιστορία της πόλης. Βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο κτήριο της Κεντρικής Σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου, στο οποίο υπήρχαν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας.
Και τα δύο ανήκαν στη ΔΕΗ, αγοράστηκε και διαμορφώθηκε το θέατρο, ενώ το διπλανό κτήριο δεσμεύτηκε προκειμένου να στεγάσει τα γραφεία του, την εποχή των μεγάλων σχεδίων για την πόλη και τον πολιτισμό. Αργότερα άρχισαν οι κόντρες με τη ΔΕΗ, ένα απίστευτο ιδιοκτησιακό μπέρδεμα με την εγκατάσταση των γραφείων της Επιχείρησης στην Αρτέμιδος σε έκταση της Μητρόπολης, για να επέλθει κάποια συμφωνία, την τύχη της οποίας αγνοούμε.
Η ουσία είναι πως το κτήριο βρίσκεται σε κατάσταση κάτι περισσότερο από άθλια, έχει μείνει μόνο με τους… τοίχους και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξει στην επόμενη δοκιμασία. Οπως προαναφέραμε, δεν έχει γίνει δημοσίως γνωστό αν υπάρχει κατάληξη σε αυτή την ιστορία με την παραχώρηση στη Μητρόπολη έκτασης ίσης αξίας με την ιδιοκτησία της που… περιήλθε ατύπως στη ΔΕΗ, ώστε να γνωρίζουμε τον… ιδιοκτήτη του κτηρίου. Εκείνο που γνωρίζουμε όμως είναι ότι δυστυχώς ένα ακόμη διατηρητέο, με ευθύνη του Δήμου Καλαμάτας, βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης.


Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Διαβάσεις και αυτοκίνητα ΓΠΣ και… μυστήρια »

NEWSLETTER