Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011 14:47

ΓΠΣ και… μυστήρια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οσο περνάει ο καιρός, η υπόθεση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας αποκτά καινούργια "αγκάθια" που κάνουν την κατάσταση ακόμη περισσότερο δύσκολη. Φυσικά εκκρεμεί η υπόθεση της προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας, αλλά η επιφυλακτικότητα με την οποία προσεγγίζει το ζήτημα η δημοτική αρχή είναι ενδεικτική της πολυπλοκότητας την οποία παρουσιάζει η υπόθεση. Η συσσώρευση προβλημάτων τα οποία δεν έγιναν αντιληπτά κατά τη διάρκεια της συζήτησης στα θεσμικά όργανα, μεγαλώνει τα ερωτηματικά σχετικά με τον τρόπο που εξελίχθηκε αυτή η υπόθεση από την ανάθεση μέχρι την τελική έγκριση.
Με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ασχολήθηκαν υπηρεσίες, μηχανικοί, θεσμικά όργανα του δήμου και των μηχανικών, επιτροπή ειδικών και πάει λέγοντας. Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι γιατί δεν εντοπίστηκαν τα ζητήματα που ανέκυψαν στη φάση ολοκλήρωσης της διαδικασίας και μετά από αυτήν. Δηλαδή όταν η υπόθεση βρισκόταν στο Συμβούλιο Χωροταξίας της Περιφέρειας με έτοιμη την εισήγηση προς υπογραφή και στη συνέχεια δημοσίευση στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση η δημοτική αρχή φέρει ακεραία την ευθύνη των επιλογών,  καθώς αυτή ήταν επιφορτισμένη με την παρακολούθηση του έργου και αυτή έδινε τις πολιτικές κατευθύνσεις. Ας μην σπεύσει κανένας να ισχυριστεί ότι… δεν γνώριζε τίποτε, γιατί οι επεκτάσεις του σχεδίου στην Καλαμάτα έγιναν μετά από υπόδειξη της δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου, ο οποίος ουσιαστικά συγκέντρωνε… αιτήματα ενδιαφερομένων προς ένταξη. Ενώ υιοθετήθηκαν πολιτικές επιθυμίες του κ. Νίκα, όπως αυτή του χαρακτηρισμού για το χώρο του παλαιού Νοσοκομείου, που επιτρέπει την κατασκευή… νέου Δημαρχείου. Απλώς κατά πως δείχνουν τα πράγματα η δημοτική αρχή άφησε όλα τα υπόλοιπα στη διακριτική ευχέρεια των μελετητών με αποτέλεσμα το "τέντωμα" του σχεδίου να συνεπάγεται "μάζεμα" της δόμησης στον υπόλοιπο χώρο.
Είναι σαφές ότι για τα ζητήματα χωροταξίας και δομημένου χώρου υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις και διαφορετικές σχολές σκέψεις ανάμεσα στους τεχνικούς. Οπως επίσης και διαφορετικές προσεγγίσεις των μηχανικών με βάση τη θέση που κατέχει ο καθένας στο σύστημα παραγωγής έργων. Προσεγγίσεις οι οποίες πολλές φορές διακρίνονται από ακρότητες, ενώ κατά κανόνα απουσιάζει η λογική της σύνθεσης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αγεφύρωτες αντιθέσεις και σοβαρά προβλήματα.
Ως εκ τούτου ασφαλώς οι μελετητές έχουν το δικαίωμα της άποψης όσον αφορά κρίσιμα ζητήματα, αλλά και ο δήμος την υποχρέωση να παρακολουθεί την πορεία της μελέτης, να ενημερώνεται ενδελεχώς για κάθε βήμα της και τις απόψεις των μελετητών, να παρεμβαίνει ασκώντας το θεσμικό του ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης.
Με δεδομένα αυτά ασφαλώς υπάρχουν ευθύνες και όλες οι πλευρές οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για τα "μυστήρια" που ανακαλύπτονται όταν κάποιος ενδιαφερόμενος αρχίζει τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Διατηρητέο σε διάλυση Δήμαρχος και διατηρητέα »