Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011 13:02

Δήμαρχος και διατηρητέα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε δημοσίευμα της στήλης σχετικά με τα διατηρητέα απάντησε ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας και οι θέσεις του δημοσιεύτηκαν στο χθεσινό μας φύλλο. Ευχαριστούμε για την απάντηση, αλλά θα πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Επειδή δεν αντιλήφθηκε την ουσία της υπόθεσης ο κ. Νίκας απαντά με τρόπο που επιβεβαιώνει πλήρως την αδυναμία του δήμου να επισκευάσει το διατηρητέο Αλειφέρη εφόσον περάσει στην ιδιοκτησία του.
1. Το "Αχίλλειον" αγοράστηκε από το δήμο πριν από 20 περίπου χρόνια και ακόμη παραμένει ερείπιο. Ο κ. Νίκας είναι δήμαρχος ήδη 4,5 χρόνια, το διατηρητέο παραμένει σε άθλια κατάσταση γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, οι υποσχέσεις που δόθηκαν στο παρελθόν αποδείχθηκαν απλώς πομφόλυγες και οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί σε ένα πρόγραμμα το οποίο "έσκασε" τυχαία: Το JESSIKA που γίνεται προσπάθεια να στηθεί εδώ και κάτι χρόνια, ενώ δεν έχουν συσταθεί ακόμη τα Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης καθώς προβλέπεται και η συμμετοχή ιδιωτών στο κόστος. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά η υπόθεση θα έχει… αίσιο τέλος.
2. Ο κ. δήμαρχος στρεψοδικεί καθώς αναφέρει ότι δεν μπορεί να επέμβει στο κτήριο Αλειφέρη επειδή δεν ανήκει στην ιδιοκτησία του (σωστά), αλλά ξεχνάει να γράψει ότι και να περάσει σε αυτόν δεν υπάρχει… σάλιο για επισκευή: Το κτήριο Βογόπουλου-Πλεμματιά δόθηκε ημιτελές στο Λύκειο Ελληνίδων για να το τελειώσει και να το χρησιμοποιεί και πάλι καλά που βρέθηκε λύση. Το κτήριο του παλαιού Οικονομικού Γυμνασίου εξεμέτρησε τον βίον του και το πρόβλημα είναι να μην γίνει ζημιά όταν καταρρεύσει, αφού το υπουργείο Πολιτισμού αρνείται να κατεδαφιστούν τμήματα εξαιρετικά επικίνδυνα.
3. Το κτήριο της Ηλεκτρικής Εταιρείας περιέρχεται με ανταλλαγή σημαντικής περιουσίας στο δήμο, αλλά η αφετηρία ήταν να ανακατασκευαστεί προκειμένου να αποτελέσει ιστορικό συγκρότημα και όχι να κατεδαφιστεί επειδή… δεν υπάρχουν λεφτά. Και ένα ερώτημα: Δεν είναι διατηρητέο το κτήριο;
Υ. Γ.: Το JESSIKA με κεφαλαία γιατί δεν είναι… γυναικείο όνομα αλλά ακρωνύμιο του Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas, δηλαδή "Κοινή ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές".

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΓΠΣ και… μυστήρια Ποιου είναι το ΓΠΣ; »