Σάββατο, 02 Ιουλίου 2011 21:12

Δήμοι και πυροπροστασία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τον τελευταίο καιρό διάφοροι δήμοι εκδίδουν… απανταχούσες με τις οποίες προτρέπουν τους πολίτες να καθαρίσουν τα οικόπεδα για λόγους πυρασφαλείας ή τα κλαριά των δέντρων που μπαίνουν στους δρόμους για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην κυκλοφορία. Ολα αυτά συνοδεύονται από επικλήσεις της σχετικής νομοθεσίας και απειλές για πρόστιμα.

Η αποδοτικότητα αυτής της πρακτικής μέχρι τώρα ήταν απολύτως… μηδενική. Κανένας δήμος δεν προχώρησε σε υποχρεωτικούς καθαρισμούς και δεν έστειλε το λογαριασμό στον αδιάφορο πολίτη. Κανένας δεν επέβαλε πρόστιμα σε όσους θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους και περιουσίες. Κανένας δεν πήγε στο δικαστήριο γιατί παραβίασε τις προβλέψεις της νομοθεσίας. Ετσι για τον πολίτη οι απανταχούσες δεν σημαίνουν τίποτε και τώρα που το θυμήθηκαν οι δήμοι μέχρι να ενεργοποιήσουν τους όποιους μηχανισμούς, θα έχει… περάσει το καλοκαίρι. Ετσι θα πάμε πάλι για την επόμενη χρονιά με την ελπίδα ότι δεν θα συμβεί κανένα κακό και με όλους ικανοποιημένους: Τους δημοτικούς παράγοντες γιατί έκαναν το καθήκον τους εκδίδοντας εντολές και τους πολίτες που δεν πλήρωσαν μεροκάματα για να καθαρίσουν τα οικόπεδα.

Ο εν δυνάμει (εκλογικός) πελάτης έχει πάντα δίκιο, αλλά αυτή η αντίληψη των δημοτικών παραγόντων κάποια στιγμή μπορεί να στοιχίσει εξαιρετικά ακριβά. Δυστυχώς πολλές φορές κατά το παρελθόν η περιοχή έχει δεινοπαθήσει από πυρκαγιές και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εξάπλωσης της πυρκαγιάς που οφείλεται στην αδιαφορία των ιδιοκτητών οικοπέδων και κτημάτων να τα καθαρίσουν από τα ξερόχορτα. Δεν υποτιμάμε κανέναν κίνδυνο αλλά ασφαλώς η απειλή για κατοικημένες περιοχές είναι ο σοβαρότερος. Κάποια στιγμή λοιπόν οι δήμοι θα πρέπει να το πάρουν απόφαση ότι θα συγκρουσθούν με εκείνους που θέτουν σε κίνδυνο την περιοχή.

Ετσι το πρώτο που θα πρέπει να κάνουν είναι να οργανώσουν την πυροπροστασία στα πλέον επικίνδυνα σημεία της περιφέρειας ευθύνης τους, ενεργοποιώντας συνεργεία που θα καθαρίσουν οικόπεδα και κτήματα. Για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι υπόλοιπες ενέργειες και μάλιστα στο σύνολό τους όπως προβλέπει ο νόμος. Ούτε οι ανακοινώσεις για την τιμή των όπλων, ούτε και κάποια πρόστιμα μπορούν να προφυλάξουν τις κατοικημένες πλευρές. Αυτό μπορεί να γίνει μόνον με τους αναγκαίους καθαρισμούς, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει την επαύριο της ημερομηνίας έναρξης της λεγόμενης "αντιπυρικής περιόδου". Τα προβλήματα φέτος είναι πολύ πιο σοβαρά από άλλες χρονιές γιατί λόγω των βροχών η βλάστηση έχει θεριέψει και έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ποσότητες εύφλεκτης ύλης. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται η άμεση κινητοποίηση των δήμων και η ενεργοποίηση των τοπικών συμβουλίων. Που θα πρέπει και να υποδείξουν τα πλέον επικίνδυνα σημεία, να αναλάβουν την ειδοποίηση αλλά και την πίεση στους ιδιοκτήτες έτσι ώστε να συμμορφωθούν με τα όσα επιτάσσουν η κοινή λογική και το απαραίτητο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

Γενικά οι δημοτικοί παράγοντες οφείλουν να θέσουν σε συναγερμό όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις για να περιοριστούν οι κίνδυνοι και να αντιληφθούν οι πολίτες τη σημασία της δικής τους συμμετοχής στην πυροπροστασία.

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@elefhteriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αγρότες και Δήμος Τριφυλίας Η τραγωδία με τα σχέδια »