Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2011 14:27

Επειγόντως η σήμανση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Επειγόντως πρέπει να βελτιωθεί η σήμανση στους δρόμους της Καλαμάτας, ιδιαίτερα στο κέντρο και την παραλιακή ζώνη που δέχονται εξ αντικειμένου τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή πίεση. Η σημερινή κατάσταση ειδικά σε ορισμένα σημεία είναι επιεικώς απαράδεκτη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για πεζούς και ποδηλάτες.
Οι διαβάσεις έχουν σβήσει, τα προειδοποιητικά για ποδηλατόδρομο έχουν εξαφανιστεί, πολλοί οδηγοί κινούνται με το τηλέφωνο σαν σκουλαρίκι και δεν δίνουν σημασία σε τίποτε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επικρατεί ένα χάος ειδικά στις διασταυρώσεις και τις ώρες που γεμίζει η πόλη κόσμο.
Θα μπορούσε κάποιος να αντιτείνει ότι... υπάρχει δεν υπάρχει η σήμανση, λίγα πράγματα θα αλλάξουν στη συμπεριφορά των οδηγών και εκείνοι που περνούν άκοπα θα συνεχίσουν να το κάνουν. Θα συμφωνούσαμε γενικά αλλά υπάρχουν ορισμένες παρατηρήσεις στον αντίλογο:
- Εχει αρχίσει η λεγόμενη τουριστική περίοδος και στους δρόμους κυκλοφορούν πλήθος αυτοκινήτων των οποίων οι οδηγοί δεν γνωρίζουν τις ρυθμίσεις που υπάρχουν και ως εκ τούτου θα πρέπει να προειδοποιηθούν με επαρκή σήμανση.
- Η σήμανση σε ορισμένα σημεία θα πρέπει να είναι τέτοια που να προειδοποιεί και τους αδιάφορους ή απρόσεκτους που αποτελούν μεγάλο τμήμα των παραβατών. Τα μάτια της γάτας αρκετά πριν τις διαβάσεις και τις διασταυρώσεις με τον ποδηλατόδρομο είναι για παράδειγμα ένα μέτρο ενισχυτικό της ασφάλειας στο δρόμο.
- Η σήμανση για ποδηλατόδρομο θα πρέπει να επανεξεταστεί στα σημεία που εμφανίζεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος, όπως είναι στην Ναυαρίνου λίγο μετά την Τσαμαδού ή και την Κρήτης.
- Στο ενδεχόμενο ατυχήματος σε πολλές περιπτώσεις ο πεζός ή ο ποδηλάτης είναι ακάλυπτος λόγω της κατεστραμμένης σήμανσης την οποία μπορεί να επικαλεστεί ο οδηγός που παραβιάζει ακόμη και συνειδητά τη... νοητή κυκλοφοριακή ρύθμιση.
Ο δήμος έχει την υποχρέωση να προστατεύει τον πολίτη και ως εκ τούτου θα έπρεπε να είναι διαρκώς στην προσοχή του αυτή η υπόθεση. Δυστυχώς όμως εκλαμβάνεται ως τυπική υποχρέωση με αποτέλεσμα να χρειάζεται... σπρώξιμο για να γίνει το αυτονόητο.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μπιρμπίτα και τσιγγάνοι H επέκταση της ελεγχόμενης »

NEWSLETTER