Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011 12:49

Αδιαφορία για τη Ναυαρίνου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το καλοκαίρι έχει πάρει… στροφή και ο χρόνος προς το φθινόπωρο αρχίζει να μετράει αντίστροφα. Μπορεί να μην είναι η ώρα του "απολογισμού" όμως θεωρούμε πως είναι εξαιρετικά χρήσιμο από τώρα να γίνουν ορισμένες επισημάνσεις. Και αυτές σε σχέση με τις υποδομές της Καλαμάτας στην υποδοχή των επισκεπτών που όλοι προσδοκούν να αυξηθούν με την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου, ακόμη και εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Η μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα, το εκτεταμένο παραλιακό μέτωπο δίπλα στον οικιστικό ιστό. Αυτό το πλεονέκτημα εκ των πραγμάτων εμφανίζει και σημαντικά μειονεκτήματα εξ αιτίας του τρόπου με τον οποίο αναπτύχθηκε η δόμηση στην ευρύτερη περιοχή. Χωρίς δεσμεύσεις για υποχρεωτικές θέσεις στάθμευσης ανάλογα με τις δραστηριότητες, η περιοχή πνίγηκε στο αυτοκίνητο. Οι ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων που μπλοκάρουν ασκόπως στον παραλιακό δρόμο, μόνον ελκυστική δεν κάνουν την περιοχή και την πόλη για τους επισκέπτες.
Οι αρμόδιοι του Δήμου Καλαμάτας εδώ και πολλά χρόνια αδιαφορούν προκλητικά για την κατάσταση που δημιουργείται και η πολιτική για την περιοχή ουσιαστικά χαράσσεται από ομάδες συμφερόντων που θεωρούν ότι βολεύονται με τη σημερινή κατάσταση ή θεωρούν πως ενδεχόμενες αλλαγές ενδεχομένως τους βλάψουν. Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι πλέον τα πράγματα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Οι  αλλαγές είναι αναγκαίες και όσο καθυστερούν, τόσο τα προβλήματα θα περιπλέκονται και ο κόσμος θα αποφεύγει την περιοχή.
Οι δημοτικοί παράγοντες οφείλουν επιτέλους να βάλουν κάτω τα πράγματα και να χαράξουν ένα σχέδιο για αλλαγές που μπορεί να κάνουν πιο φιλική την περιοχή για τον επισκέπτη και αυτόν που ζητά στιγμές χαλάρωσης στο σημείο που του παρέχει απλόχερα τη δυνατότητα η φύση. Το σημειώνουμε με ιδιαίτερη ένταση και χωρίς να έχει λήξει ακόμη η καλοκαιρινή περίοδος γιατί η δημοτική αρχή παρουσιάζει πάλι αποσπασματικά σχέδια και στο τέλος αυτός ο τρόπος λειτουργίας έχει κόστος για τον ίδιο τον πολίτη. Πριν από λίγες ημέρες εξαγγέλθηκε η επέκταση του ποδηλατόδρομου προς το "Φιλοξένια" και μάλιστα κατά ένα μέρος σε επαφή με το πεζοδρόμιο της βόρειας πλευράς. Κάθε τέτοια ρύθμιση όμως θα πρέπει να αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για να μην καταστραφεί στη συνέχεια επειδή στο επόμενο σχέδιο δεν είχαν ληφθεί υπόψη κάποιοι παράγοντες.
Η υπόθεση εργασίας είναι πολύ… απλή: Ακόμη και αν δεν αλλάξει τίποτε στην κυκλοφορία, πρέπει να αλλάξουν πολλά στη Ναυαρίνου. Η σημερινή κατάσταση είναι αδιέξοδη, γεννάει διαρκώς καινούργια προβλήματα και δεν εξυπηρετεί απολύτως κανέναν. Οι δημοτικοί παράγοντες τάχιστα θα πρέπει να επεξεργαστούν σενάρια αλλαγών και να τα παρουσιάσουν στους πολίτες. Η αδιαφορία είναι… ένα από αυτά, αλλά να μας ξεκαθαρίσουν ότι είναι επιλογή τους το μπάχαλο και όχι να μεταθέτουν από χρόνο σε χρόνο τη λήψη μέτρων που μπορεί να αλλάξουν ριζικά τη σημερινή εικόνα της παραλιακής ζώνης.


Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr