Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011 14:14

Αυτοδιοίκηση δημοσίων σχέσεων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από κάθε είδους πανηγύρια… δεν λείπει κανένας. Οι παράγοντες της αυτοδιοίκησης σπρώχνονται ποιος θα πρωτοβγεί φωτογραφία και το διασκεδάζουν δεόντως. Ορισμένοι εξ αυτών κουβαλάνε μαζί τους και υπάλληλο του φορέα στον οποίο προΐστανται πολιτικά για να κάνει τη δουλειά του φωτογράφου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για αμοιβές και ρεπό. Αν κάποιος είναι παρατηρητικός θα διαπιστώσει ότι ορισμένοι το ίδιο βράδυ βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία τα οποία απέχουν ακόμη και… ώρες μεταξύ τους.
Για τις υποθέσεις που εξελέγησαν υπάρχει και… φθινόπωρο. Τους προϋπολογισμούς τους έχουν κουτσοφέρει βόλτα έστω και αν αυτοί είναι πρακτικώς ανεκτέλεστοι καθώς συντάχθηκαν με την γνωστή παλιά συνταγή. Με τους μαθητές περιμένουν νέα ρύθμιση για να γλυτώσουν την κατακραυγή. Με τα σκουπίδια ελπίζουν ότι μπορούν να βρουν τρόπο να τα ξεφορτωθούν και δεν βλέπουν ότι μπορεί να ξεσπάσει καταιγίδα. Με ζητήματα που θα τα βρουν σε λίγο μπροστά τους όπως είναι οι αγροτικοί δρόμοι, οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί στον… καιρό. Για τα αναπτυξιακά έργα υπάρχει η καβάτζα του ΕΣΠΑ το οποίο θα θεραπεύσει "πάσαν νόσον" ανά την επικράτεια καθώς όλοι βολεύονται με… αιτήματα που υποβάλλουν.
Μεσόγειος (ή Βαλκάνια) θα πει κανένας, το πανηγύρι είναι στο αίμα μας, η ζέστη ευνοεί τη ραστώνη και "τα μπάνια του λαού" είναι παλαιόθεν παρότρυνση βύθισης στην καλοκαιρινή αφασία. Ολο αυτό το κλίμα τις παλιές καλές εποχές ήταν εξηγήσιμο αλλά δυστυχώς εδώ διαπιστώνουμε ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι οι τοπικοί παράγοντες που έχουν αντιληφθεί πως η Ελλάδα που γνωρίζαμε μέχρι τώρα έχει τελειώσει. Και πως για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση θα πρέπει να ανασκουμπωθούν πρώτοι απ’ όλους αυτοί για να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι επιπτώσεις της κρίσης.
Ασφαλώς και η αφετηρία πολλών προβλημάτων βρίσκεται στο μνημόνιο, στο μεσοπρόθεσμο και τους περιορισμούς που αναπόφευκτα πλήττουν τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης και περιορίζουν τις δυνατότητες παραγωγής έργου. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι την πλήρη ακινησία των αυτοδιοικητικών παραγόντων υπάρχει μεγάλη απόσταση. Αιτήματα, υπομνήματα και δηλώσεις δεν καλύπτουν το κενό πολιτικής ούτε και λύνουν προβλήματα. Οι δημόσιες σχέσεις ως μέθοδος πολιτικής δραστηριότητας έχουν ημερομηνία λήξης και με την πρώτη στραβή το ακυβέρνητο καράβι θα πέσει σε ξέρα.
Από την Περιφέρεια οι πρώτοι διδάξαντες την απραξία και την επιστήμη των δημοσίων σχέσεων ως στοιχεία πολιτικής διαχείρισης του θεσμού της αυτοδιοίκησης, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τους συναγωνίζονται οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ειδικά εκείνοι που λόγω προηγούμενης θητείας έχουν "εκπαιδευτεί" σε αυτές τις μεθόδους και αδυνατούν να οργανώσουν στοιχειωδώς την παρέμβαση του δήμου. Δυστυχώς όμως το κλίμα φαίνεται ότι αγκαλιάζει και πολλές από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Σε πολλούς φορείς η αντιπολίτευση απολαμβάνει… τον ύπνο του δικαίου περιμένοντας τα στραβοπατήματα της πλειοψηφίας, σε άλλους κατατρίβεται με ασήμαντα πράγματα και αλλού δείχνει να κάνει… αγγαρεία μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Κάποτε το μικρό μέγεθος των αυτοδιοικητικών μονάδων έκρυβε τις ανεπάρκειες. Σήμερα απλώς ισχύει η έκφραση της λαϊκής σοφίας για… τη μαϊμού και το ύψος.

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr


NEWSLETTER