Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011 23:19

Οι αλλαγές στην οικονομία και η οικονομία στους δήμους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πριν από λίγες ημέρες η "Καθημερινή" φιλοξένησε ένα άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου Τόμας Λ. Φρίντμαν σχετικό με τις αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο. Αποτυπώνοντας την πεμπτουσία του νεοφιλελευθερισμού ο κ. Φρίντμαν σημείωνε τα εξής: "Επί 50 χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το να είναι κανείς πρόεδρος, δήμαρχος, κυβερνήτης ή πρύτανης πανεπιστημίου σήμαινε πως προσέφερε πράγματα στον κόσμο. Σήμερα σημαίνει πως πρέπει να παίρνει πράγματα από τον κόσμο".
Ωμή η διαπίστωση αλλά αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Μια πραγματικότητα που πρέπει να ανατραπεί αλλά αυτό δεν μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα επιθυμιών ή επικοινωνιακών τεχνασμάτων, αλλά θα είναι προϊόν σκληρής αντιπαράθεσης για την ανατροπή της κυρίαρχης ιδεολογίας και πολιτικής σε όλα τα επίπεδα.
Το βάθος της πολιτικής που ασκείται σήμερα δεν έχει γίνει αντιληπτό από τους παράγοντες της αυτοδιοίκησης και πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για προσωρινή κατάσταση η οποία θα αλλάξει είτε σύμφωνα με τις κυβερνητικές υποσχέσεις είτε με ενδεχόμενη κυβερνητική (εν)αλλαγή. Ως εκ τούτου συνεχίζουν να πολιτεύονται με τον ίδιο τρόπο, ροκανίζοντας το χρόνο, επαιτώντας κάποια ψίχουλα από το ΕΣΠΑ, μοιράζοντας επιδόματα πανηγυριών και διαμαρτυρόμενοι μέσω επιστολών και δηλώσεων.
Είναι βέβαιο πως δεν υπάρχει καμία μαγική συνταγή την οποία έχουμε στην… κατοχή μας και δεν αποκαλύπτουμε. Η συγκρότηση τοπικής πολιτικής και δράσης μέσα σε συνθήκες βίαιας επιβολής νεοφιλελεύθερων πολιτικών, είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και δεν ασκείται με ιδεολογικούς όρους και διαμαρτυρίες με κάθε ευκαιρία ή με διαπιστώσεις δημοσιογραφικής φύσης. Και η κριτική για τη δράση διαφόρων παραγόντων δεν έχει να κάνει με το κατά πόσο συγκροτούν τέτοια πολιτική, αλλά με το κατά πόσον δουλεύουν σε αυτή την κατεύθυνση και συναισθάνονται το βάρος της ευθύνης στις σημερινές συνθήκες.
Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σύντομα οι δήμοι θα κληθούν να βάλουν χέρι στην τσέπη των δημοτών με διάφορους τρόπους. Η διάλυση του κοινωνικού κράτους σημαίνει και την μετακύληση στους πολίτες του κόστους άσκησης των πολιτικών του. Με διάφορους τρόπους αυτό έχει αρχίσει να γίνεται με αποτέλεσμα σε άλλες περιπτώσεις να υπάρχει επιβάρυνση των δημοτών και σε άλλες περιορισμός των δράσεων και της έκτασης που έχουν αυτές. Η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμη περισσότερο δύσκολη καθώς η ελληνική οικονομία βουλιάζει στην ύφεση, τα φορολογικά έσοδα περιορίζονται και ιδιωτικοποιούνται υπηρεσίες.
Με δεδομένα όλα αυτά, οι παράγοντες της αυτοδιοίκησης συναισθανόμενοι την πραγματικότητα το πρώτο που θα πρέπει να κάνουν είναι να συμμαζέψουν τα οικονομικά των φορέων τους οποίους διευθύνουν. Είναι απαράδεκτο να πληρώνονται ολόκληροι στρατοί αιρετών την ώρα που τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης περιορίζονται δραματικά. Πρόκειται για ένα άθλιο σύστημα συναλλαγής και εξαγοράς ουσιαστικά των παραγόντων οι οποίοι πληρώνονται για υπηρεσίες που δεν προσφέρουν, το οποίο έχει εξακτινωθεί και στον τελευταίο οργανισμό. Και θα ήταν χρήσιμο ακόμη και νομοθετικά να καθιερωθεί η δημοσιοποίηση του καταλόγου εκείνων που αμείβονται σε διάφορες θέσεις της αυτοδιοίκησης (αιρετοί και διορισμένοι) για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της διασπάθισης δημοσίου χρήματος που συντελείται και η ανάγκη περιορισμού στο απόλυτα αναγκαίο. Ακόμη και το σύνολο των απολαβών που έχουν οι διάφοροι παράγοντες καθώς πέραν της αμειβόμενης θέσης αποζημιώνονται για συμμετοχή σε συνεδριάσεις σωμάτων και επιτροπών με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν ποσά-πρόκληση για τους πολίτες.
Και φυσικά ένα τεράστιο ζήτημα υπό διερεύνηση είναι η κάθε είδους χρηματοδοτήσεις και αποζημιώσεις που χορηγούνται με διάφορους τρόπους σε φορείς ακόμη και μέσα ενημέρωσης, προκειμένου οι παράγοντες της αυτοδιοίκησης να θωρακίσουν την εξουσία τους σε βάρος φυσικά των δημόσιων ταμείων και των πολιτών.
Ο νεοφιλελευθερισμός θέλει πολιτική απάντηση και αγώνες για την ανατροπή του. Το νοικοκύρεμα στην αυτοδιοίκηση όμως είναι και προϋπόθεση για να διεκδικήσουν αξιόπιστα οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες λύσεις για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες.
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr


NEWSLETTER