Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011 19:14

Φόρουμ διαλόγου και δράσης για τη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από όλες τις πλευρές διαπιστώνεται πλέον πως οι εξελίξεις πλήττουν ιδιαίτερα τη Μεσσηνία. Από τη μια πλευρά δεν υπάρχει χρήμα για αναπτυξιακά έργα τα οποία είναι απολύτως αναγκαία και η υστέρηση σε αυτό τον τομέα είναι δεδομένη. Από την άλλη οι πάσης φύσεως "καλλικράτηδες" καταργούν υπηρεσίες που συντηρούσαν εκ των πραγμάτων τμήματα της οικονομίας ή και μπορούσαν να παίξουν έναν ρόλο στην αναπτυξιακή προσπάθεια.
Προβλήματα πάντα υπήρχαν, χάθηκαν ευκαιρίες και σπαταλήθηκαν κονδύλια χωρίς να αποδώσουν το παραμικρό για την τοπική οικονομία. Για όλα αυτά υπάρχουν συλλογικές και ατομικές ευθύνες, ενώ βάρυνε και το κλίμα γενικής ανευθυνότητας στη διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων. Που οδήγησε σε διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, πολλαπλασιασμό και μετάλλαξη των τρωκτικών. Η απόδοση ευθυνών είναι ζητούμενο αλλά δεν πρέπει να τρέφει κανένας πολλές ελπίδες όταν όλοι όσοι έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση βρίσκονται σε θέση "οδηγού" στη σημερινή καταστροφική πορεία ή παντοιοτρόπως επιδιώκουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Και όταν βεβαίως τις επιδιώξεις άλλοτε του ενός και άλλοτε του άλλου, τις επικροτούν με την επιλογή τους οι εκ των υστέρων… αναστενάζοντες ψηφοφόροι.
Δεδομένων τούτων τα σημερινά προβλήματα, απόρροια εκείνων που κληρονομήσαμε από το παρελθόν, φαντάζουν ιδιαίτερα δυσεπίλυτα και επιβάλλουν αναγκαστική αλλαγή νοοτροπίας και στάσης από πλευράς τοπικών παραγόντων. Φυσικά στα λόγια όλοι εμφανίζονται ως προσαρμοζόμενοι στη σημερινή πραγματικότητα αλλά όταν μπαίνουν στο τραπέζι τα κρίσιμα ζητήματα φαίνεται ότι το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να λειτουργεί με την ίδια νοοτροπία. Αν και ποιοι μπορούν να κάνουν υπερβάσεις δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε ούτε και έχει νόημα να επιδοθούμε σε… ψυχογραφήματα.
Εκείνο το οποίο όμως θεωρούμε σήμερα αναγκαίο είναι η κοινή δράση των παραγόντων της Μεσσηνίας για τα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο. Τα "ψήγματα" ενδιαφέροντος για επιμέρους ζητήματα που εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό έρχονται να επιβεβαιώσουν τόσο την ανάγκη όσο και το "δειλό" τρόπο με τον οποίο προσεγγίζονται αυτά τα ζητήματα.
Θεωρούμε ότι στις σημερινές συνθήκες επιβάλλεται η δημιουργία ενός χώρου διαλόγου ανάμεσα σε πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και άλλους τοπικούς παράγοντες. Η λογική των τηλεφωνημάτων, των παρασκηνιακών συνεννοήσεων, των κλειστών συναντήσεων και άλλων τρόπων επικοινωνίας έτσι όπως καταγράφονται από το καθημερινό ρεπορτάζ, δεν μπορεί να δώσει δυναμική σε καμία πρωτοβουλία. Η κρισιμότητα των περιστάσεων επιβάλλει τη δημιουργία ενός άτυπου φόρουμ που θα λειτουργήσει στη βάση ορισμένων κανόνων και θα κληθεί να αντιμετωπίσει από τη μια πλευρά αναπτυξιακά ζητήματα που πρέπει να ξεκολλήσουν και να αποσυνδεθούν από όρους και προϋποθέσεις που οδηγούν τελικά σε ακύρωση (Ολυμπία Οδός μέχρι Τσακώνα, επέκταση αγωγού φυσικού αερίου χωρίς προαπαιτούμενα, αναβάθμιση αεροδρομίου ανεξαρτήτως της πορείας των παραχωρήσεων κ.ά.). Και από την άλλη ζητήματα που έχουν να κάνουν με υπηρεσίες οι οποίες είτε συρρικνώνονται είτε και καταργούνται, για τις οποίες θα πρέπει να επιδιωχθεί η καλύτερη δυνατή λύση (αναζήτηση ρόλου για Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, αξιοποίηση ΚΕΔΒ, αναβάθμιση και ενίσχυση του Ινστιτούτου Ελαίας, διεύρυνση προγραμμάτων εκπαίδευσης αγροτών κ.ά.).
Πρόκειται για ζητήματα που τρέχουν και δεξιά αριστερά, κατά μόνας ή κατά ομάδες αναλαμβάνονται διάφορες πρωτοβουλίες, ουσιαστικά ατελέσφορες μέχρι τώρα και με μοναδικό… λάφυρο υποσχέσεις με "χλωμή" προοπτική. Οι πολιτικοί παράγοντες με το δικό τους τρόπο είναι παρόντες, η Μεσσηνία όμως είναι απούσα. Οι παράγοντες φαίνονται πως ενδιαφέρονται, αλλά τα προβλήματα δεν λύνονται. Πολύ περισσότερο καθώς η οποιαδήποτε προσπάθεια συναντά την αντίδραση των παραγόντων της Περιφέρειας που θεωρούν τη Μεσσηνία… επαρχία του κρατιδίου το οποίο έχουν ιδρύσει στο μυαλό τους και ως εκ τούτου άπαντες θα πρέπει να αναφέρονται σε αυτούς.
Η κοινή δράση μέσα από χαλαρές μορφές οργάνωσης όπως είναι το φόρουμ διαλόγου αλλά με αποφασιστικό τρόπο, είναι ο μοναδικός δρόμος που μένει στις σημερινές συνθήκες.
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr