Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011 14:17

Επιχειρησιακό σχέδιο και πολιτική κατεύθυνση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προκήρυξη για την εκπόνηση επιχειρησιακού προγράμματος έκανε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με προϋπολογισμό 110.000 ευρώ. Η σχετική ανακοίνωση κάνει λόγο για "εκπόνηση αναπτυξιακού προγράμματος με τη μορφή επιχειρησιακού σχεδίου με ενιαία δομή, συγκρότηση και λογική για το σύνολο των διοικητικών και γεωγραφικών ενοτήτων της Περιφέρειας, συμβατού με το ΠΕΠ και τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ".
Ολα αυτά τα… ελαφρώς ακατάληπτα και πολλαπλώς ερμηνευόμενα θα πρέπει να αποτυπωθούν στο χαρτί μέσα σε διάστημα 5 μηνών και να τροποποιηθούν με βάση τις παρατηρήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Πρόκειται για ένα έργο που έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν τόσο σε επίπεδο δήμων, όσο και σε επίπεδο νομαρχιών με τα σχετικά πονήματα να… αναπαύονται στα συρτάρια πολιτικών παραγόντων και υπηρεσιών. Η επανάληψη σε επίπεδο Περιφέρειας δεν νομίζουμε ότι θα αλλάξει ουσιωδώς τα πράγματα, καθώς η κίνηση υπακούει στην ίδια λογική: Μελέτες… σε δουλειά να βρισκόμαστε, να εμφανίζεται προσπάθεια παραγωγής έργου, και να επαναλαμβάνονται ακριβοπληρωμένα σκέψεις και ιδέες που δεν μπαίνουν ποτέ σε εφαρμογή (αν δεν αποτελούν απλώς αντιγραφή τυφλοσούρτη εμπλουτισμένου με τοπικά στοιχεία που συλλέγονται από τις υπηρεσίες).
Θα επιθυμούσαμε να διαψευσθούν οι εκτιμήσεις αυτές, αλλά θεωρούμε πως είναι φανερό ότι ακολουθείται η πεπατημένη:
- Δεν υπάρχει σαφής πολιτική κατεύθυνση του συλλογικού οργάνου (όσο και αν η πλειοψηφία το γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της) με βάση την οποία θα έπρεπε να γίνεται η οποιαδήποτε εξειδίκευση εφαρμόσιμων μέτρων και πολιτικών. Τη συνεκτικότητα του οποιουδήποτε σχεδίου την εξασφαλίζει η πολιτική κατεύθυνση του οργάνου που γνωρίζει την Περιφέρεια, τις δυνατότητες, τις αδυναμίες, τις ανισορροπίες και χαράζει ένα δρόμο αντιμετώπισης.
- Δεν αξιοποιείται το επιστημονικό δυναμικό των υπηρεσιών της Περιφέρειας, το οποίο κάθε φορά καλείται να… προμηθεύσει στους μελετητές των εταιρειών τα στοιχεία που ζητούν για να δημιουργήσουν ακόπως και αζημίως μια βάση δεδομένων επί των οποίων θα αναπτύξουν παλιές ιδέες με καινούργιο… περιτύλιγμα.
- Δεν αξιοποιούνται οι ειδικοί σύμβουλοι οι οποίοι υποτίθεται ότι προσλήφθηκαν για να προσφέρουν επιστημονικό έργο ακριβώς για να συγκροτηθεί αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας στη βάση εκείνου που… υποτίθεται ότι είχε η πολιτική της διοίκηση πριν πάρει τη λαϊκή εντολή. Το πνεύμα του νομοθέτη αυτό είναι, αλλά το πώς χρησιμοποιείται ο θεσμός είναι μια άλλη ιστορία.
Ανεξαρτήτως άλλων αντιλήψεων, θεωρούμε ότι χρειάζεται μια άλλη λογική στην αντιμετώπιση ζητημάτων τέτοιας σημασίας. Η λογική της εκχώρησης πολιτικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες - περί αυτού συζητούμε αν δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό - στο πλαίσιο ασκήσεων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, έχει ήδη αποδειχθεί ότι οδηγεί σε αδιέξοδα και περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Μπορεί το ποσό να κρίνεται από ορισμένους… ευτελές για να γίνεται λόγος και συζήτηση, επί της ουσίας όμως το πρόβλημα που υπάρχει είναι ακριβώς η απεμπόληση βασικών υποχρεώσεων του πολιτικού προσωπικού και η εκχώρηση υποχρεώσεων που έχει, σε ιδιώτες οι οποίοι τελικά αναλαμβάνουν μόνον τυπικές υποχρεώσεις.
Το οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο θα έπρεπε να εκπονηθεί από το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και τους ειδικούς συμβούλους που προσλήφθηκαν για το σκοπό αυτό, με την πολιτική καθοδήγηση των οργάνων της. Διαθέτουν όλα τα στοιχεία για την οικονομία και την παραγωγή της περιοχής, για τις υποδομές και τους σχεδιασμούς, για τη φύση και την σκοπιμότητα των έργων που προωθούνται για χρηματοδότηση, για τις χωροταξικές προβλέψεις σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Θεωρούμε ότι από το σύστημα δεν λείπει η επιστημονική επάρκεια, αλλά η ορθή αξιοποίηση του δυναμικού που υπάρχει και η πολιτική κατεύθυνση.
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr


NEWSLETTER