Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012 23:02

Οι παράγοντες κώφευαν στις προειδοποιήσεις για την Ολυμπία Οδό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

"Στα κάγκελα" τώρα οι τοπικοί παράγοντες για την Ολυμπία Οδό, καθώς πλέον είναι φανερό ότι ο δρόμος θα κατασκευαστεί μέχρι την Πάτρα και η τρίχρονη παράταση για την έναρξη των εργασιών στο τμήμα μέχρι την Τσακώνα αποτελεί ελιγμό για να μην τεθεί ζήτημα στη Βουλή σχετικά με την περικοπή του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έκαναν τίποτε για να αποτρέψουν ουσιαστικά αυτή την εξέλιξη, κάτι που έχει επισημανθεί πολλές φορές από αυτή εδώ τη στήλη.

Υπενθυμίζουμε ότι την 1η Νοεμβρίου 2011 τονίζαμε τα εξής: "Δεν μπορεί παρά να προκαλεί εντύπωση η γενική απραξία που επικρατεί στη Μεσσηνία με την υπόθεση της Ολυμπίας Οδού. Και αυτή η απραξία παίρνει τραγικές διαστάσεις συγκρινόμενη με την "έκρηξη" που εκδηλώθηκε στην Ηλεία, παρά το γεγονός ότι εκεί έχουν δοθεί υποσχέσεις για χρηματοδότηση του Πάτρα-Πύργος από το ΕΣΠΑ. […] Αν οι βουλευτές "ζορίζονται" και εξηγείται -χωρίς να δικαιολογείται- η σιωπή, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους υπόλοιπους τοπικούς παράγοντες οι οποίοι δεν έχουν τέτοιου τύπου δεσμεύσεις. Οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Μεσσηνίας… δεν διάβασαν, δεν άκουσαν, δεν έμαθαν τίποτε. Δεν παραδειγματίστηκαν ούτε από τη στάση των αυτοδιοικητικών παραγόντων της Ηλείας (αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι) που μπήκαν μπροστά διεκδικώντας τα δίκια της περιοχής τους σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Πρόκειται για στάση ακατανόητη που δείχνει ότι το πολιτικό προσωπικό ελάχιστα νοιάζεται για τα αναπτυξιακά ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας, τσαλαβουτάει στα θολά νερά του "Καλλικράτη" χωρίς προσανατολισμό, αδυνατεί να αποτινάξει τις νοοτροπίες του παρελθόντος.

Οταν όλοι αυτοί σιωπούν είναι λογικό να μην κουνιέται φύλλο και να υποβαθμίζεται η υπόθεση σε… τρίτης κατηγορίας όσον αφορά στις προτεραιότητες. Ενδεχομένως κάποιοι ίσως δεν έχουν αντιληφθεί τη σημασία που έχει το έργο και πολλοί στο μυαλό τους θεωρούν ότι βολεύονται με τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Καλαμάτας. Αγνοούν όμως ότι ο δυτικός άξονας της χώρας αποτελεί μια περιοχή η οποία έχει προοπτικές ανάπτυξης εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές. Και το μεγάλο θέμα είναι ότι με τις εξελίξεις που σημειώνονται, αποκόπτεται η Μεσσηνία (και η Ηλεία ενδεχομένως) από την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα με ό, τι συνεπάγεται αυτό τόσο για τον τουρισμό όσο και για τη γεωργία της περιοχής".

Μετά από ένα μήνα είχαμε επανέλθει τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

"Οι εξελίξεις με την υπόθεση της Ολυμπίας Οδού ήταν αναμενόμενες εδώ και πολύ καιρό. Οι μόνοι που δεν το έβλεπαν ήταν οι πολιτικοί παράγοντες που περιορίζονταν σε επιστολές, ερωτήσεις, αναφορές και κάθε είδους ενέργεια που περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο του… χαρτοπόλεμου. Εννοείται βεβαίως ότι και αυτές οι ενέργειες γίνονταν κατά μόνας έτσι ώστε να καταγραφούν στη λίστα ενδιαφέροντος για τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής.

Στην υπόθεση αυτή ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν οι παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου που είχαν και την ευθύνη να πάρουν στην πλάτη τους την υπόθεση και να κινητοποιήσουν τους υπόλοιπους αλλά και τους πολίτες της Μεσσηνίας. Παρά το γεγονός ότι από την πλευρά της αντιπολίτευσης στο όργανο αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες με συγκεκριμένες προτάσεις ενεργειών, η αδράνεια της πλειοψηφίας ήταν πλήρης και ως οδός διαφυγής ανακαλύφθηκε η προσφυγή στα… δικαστήρια.

Από την πλευρά του βεβαίως ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης πολιτεύεται με συνέπεια στο βασικό του στόχο που είναι η επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή, κάτι που προϋποθέτει καλές σχέσεις με όλους και διαρκή επικοινωνιακά παιχνίδια έτσι ώστε να βρίσκεται μέσα στα πράγματα. Το πρόβλημα βρίσκεται με τους περιφερειακούς παράγοντες της Μεσσηνίας οι οποίοι ακολουθούν τυφλά τον κ. Τατούλη σε αυτή την πορεία.

Από τη δική μας πλευρά εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε ξεκαθαρίσει πως χωρίς τη συγκρότηση ενός "μεσσηνιακού μετώπου" για την προώθηση κρίσιμων ζητημάτων της περιοχής, οι μάχες θα χάνονται… πριν καλά-καλά ξεκινήσουν. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκχωρηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το δικαίωμα των Μεσσηνίων να διεκδικούν λύσεις στα ζητήματα που από χρόνια έχουν τεθεί στη λίστα των υψηλών προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη της περιοχής. Το γεγονός ότι καταργήθηκαν οι Νομαρχίες δεν συνεπάγεται και… διαγραφή των αιτημάτων που έχουν διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια".

Ακολούθησε ένα πλήθος δημοσιευμάτων αλλά η ιδέα του "μετώπου" ουδέποτε άρεσε στους βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων και φυσικά στους παράγοντες της Περιφέρειας που ήθελαν να ελέγχουν τα πάντα και να αποτρέψουν κινήσεις που θα έθεταν ενδεχομένως σε αμφισβήτηση αυτή την επιδίωξη. Τα γεγονότα άλλωστε είναι πολύ πρόσφατα για να κάνουν κάποιοι πως δεν θυμούνται τι έλεγαν, τι έκαναν και τι έγραφαν.

Ευτυχώς που έχει πάρει ζεστά την υπόθεση η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι τοπικοί παράγοντες κράτησαν για πολύ καιρό το θέμα ανοιχτό, διαφορετικά θα είχαν γίνει και τα… μνημόσυνα του δρόμου. Στη συνέχεια πολλά θα κριθούν από τη συνέπεια που θα δείξουν όλοι οι παράγοντες στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν. Η Μεσσηνία θα πρέπει να είναι παρούσα με όλους τους παράγοντες και φορείς. Για να σηματοδοτήσει το ανυποχώρητο της κατασκευής του δρόμου μέχρι την Τσακώνα. Γιατί ενδεχομένως υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο ελιγμού από τους κυβερνητικούς παράγοντες για να χαλαρώσει η πίεση.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012 18:05