Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012 09:05

Ακόμη ψάχνονται για το σχέδιο ελαιολάδου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ακόμη ψάχνονται για το σχέδιο ελαιολάδου

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει και τις τροποποιήσεις των κανονισμών για τις προδιαγραφές εμπορίας, των χημικών χαρακτηριστικών και αναλύσεων και της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, την αύξηση των ελέγχων (με σχετικές αναλύσεις επικινδυνότητας) και των ποινών, τη βελτίωση της μεθόδου δειγματοληψίας και μέτρα για τη βελτίωση της σήμανσης των ελαιόλαδων, με σκοπό την προστασία του καταναλωτή. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεργάζεται με τους φορείς του κλάδου, προκειμένου να διαμορφωθούν οι εθνικές θέσεις για τις προτεινόμενες αλλαγές".
Το απόσπασμα αυτό αποτελεί μέρος της απάντησης που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτηση την οποία κατέθεσε η βουλευτής Φεβρωνία Πατριανάκου. Δεν αξίζει να ασχοληθεί κάποιος με το σύνολο της απάντησης η οποία ουσιαστικά αποτελεί… αντίγραφο μιας έτοιμης που έχουν οι γραφειοκράτες στα υπουργεία και στην πλασάρουν με κάθε ευκαιρία. Εν προκειμένω όμως υπάρχει μια… είδηση: Η χώρα μας δεν έχει καταφέρει μετά από μήνες να συγκροτήσει τις δικές της θέσεις στις προτάσεις που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τομές στην αγορά ελαιολάδου. Η πρόταση έχει παρουσιαστεί επισήμως στους υπουργούς Γεωργίας των κρατών-μελών που παράγουν ελαιόλαδο από τα μέσα Ιουνίου, ενώ στις αρχές Ιουλίου έγινε η παρουσίαση στους εκπροσώπους των ελαιουργικών φορέων στο υπουργείο Γεωργίας. Από τότε… ετοιμάζονται οι θέσεις και το υπουργείο όπως προκύπτει από την απάντηση, δεν είναι σε θέση να δώσει ούτε το… περίγραμμά τους, ούτε καν μια κρίση για το σύνολο των προτάσεων.
Η παράγραφος που αναφέρει στην απάντηση ο κ. Χαρακόπουλος, έχει παρουσιαστεί πολλές φορές και μάλιστα αναλυτικά από τις στήλες μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε πολλά σενάρια, μεταξύ των οποίων ήταν και ένα πρόγραμμα εκρίζωσης προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή, καθώς βασικός παράγοντας της κρίσης που διέρχεται ο τομέας είναι τα τεράστια αποθέματα που δημιουργούνται εξ αιτίας της αλματώδους αύξησης παραγωγής στην Ισπανία. Το σενάριο αυτό απορρίφθηκε καθώς διαπιστώθηκε ότι οι λιγότερο παραγωγικοί ελαιώνες ήταν και οι πλέον εκτεταμένοι και μάλιστα πολλοί σε προβληματικές περιοχές όπου δύσκολα θα μπορούσαν να υπάρξουν εναλλακτικές καλλιέργειες.
Παρουσιάζοντας το σχέδιο ο επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος είχε τονίσει ότι αυτό εκπονήθηκε για να δώσει ώθηση στον τομέα, ο οποίος αν και αντιμετωπίζει διαρθρωτικά προβλήματα που σχετίζονται με την πώληση του προϊόντος, δείχνει σημαντικές δυνατότητες κατανάλωσης στην Ευρώπη, αλλά και εκτός αυτής.
Στις αλλαγές που τίθενται για συζήτηση με το σχέδιο δράσης, προβλέπεται η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας ελαιολάδου για την οποία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη βασικά χαρακτηριστικά.
Προς συζήτηση με βάση το σχέδιο, έχουν τεθεί τα θέματα:
- Μέτρων για την προώθηση της ποιότητας μέσω αποτελεσματικότερων τρόπων για να εντοπίζονται και να αποτρέπονται οι απάτες, όπως είναι η καθιέρωση αυστηρότερων και πιο συχνών ελέγχων.
- Οικονομικών κινήτρων για τη συνεργασία μεταξύ των παραγωγών, έτσι ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική τους δύναμη με μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης.
- Ενίσχυσης του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΣΕ) με την αποδοχή σε αυτό χωρών όπου το ελαιόλαδο δεν παράγεται αλλά καταναλώνεται.
Μεταξύ των μέτρων που προτείνεται να εξετασθούν, είναι μια νέα κατηγοριοποίηση με σκοπό "να αναδειχθούν καλύτερα συγκεκριμένες ιδιότητες των διαφόρων ελαιολάδων".
Οσον αφορά στον ποιοτικό έλεγχο, προτείνεται το βάρος να δοθεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος της απόσμησης, η οποία χρησιμοποιείται για να μην γίνεται αντιληπτή η ανάμειξη με κατώτερης ποιότητας ελαιόλαδα που προωθούνται στην αγορά ακόμη και ως έξτρα παρθένα.
Στο πλαίσιο αυτό ζητείται από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου να επισπεύσει τις εργασίες για κρίσιμα θέματα όπως:
-  Μείωση του επιτρεπόμενου επιπέδου σε στιγμασταδιένια, ώστε να βελτιωθεί η ανίχνευση άλλων φυτικών ελαίων στο ελαιόλαδο.
- Μείωση του ορίου σε αλκυλεστέρες, ώστε να αποκλειστούν τα περισσότερα έλαια που "καθαρίζονται" με τη μέθοδο της απόσμησης.
- Οριστική έγκριση μιας ''παγκόσμιας μεθόδου'' για την ανίχνευση ξένων ελαίων στα ελαιόλαδα.
- Υιοθέτηση μιας μεθοδολογίας για τον προσδιορισμό του ποσού των διγλυκεριδίων και τριγλυκεριδίων στο ελαιόλαδο, ώστε να καταπολεμηθεί η απάτη με τα μείγματα.
Αυτά και πολλά ακόμη μέτρα προτείνονται από το σχέδιο αλλά η ελληνική πλευρά ακόμη... ψάχνεται. Και θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να εξηγήσει ο κ. Χαρακόπουλος τι συμβαίνει, αντί να υπογράφει αυτά που του πλασάρει η γρφειοκρατία του υπουργείου.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012 21:07

NEWSLETTER