Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013 10:02

Κατεστημένα πρόσωπα η νέα κομματικά ιερατεία;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η περίοδος που διανύουμε είναι πολλαπλώς κρίσιμη. Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και συνακόλουθα ως πολίτες έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοινωνικό - πολιτικό μείγμα. Οι πολίτες, ζώντας για χρόνια στο μύθο που καλλιέργησαν πολιτικοί και κόμματα, έχουν αποσυνδέσει την προσωπική τους οικονομική ευμάρεια από τη συνολική κατάσταση του κράτους και των επιχειρήσεων. Είναι η απλοποιημένη λογική που θέλει τα πάντα να τα πληρώνει το «κράτος» - στο οποίο κάνουν κουμάντο οι καπάτσοι πολιτικοί που πάντα φρόντιζαν τους ψηφοφόρους τους ή οι... ανυποχώρητοι αγωνιστές που ζητούν μονίμως «να πληρώσει το κράτος». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο καθένας λέει ό,τι θέλει, υπερασπιζόμενος τη δική του αλήθεια και δίνοντας υποσχέσεις για την κατάκτηση ανύπαρκτων παραδείσων. 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η πολιτική και οι πολιτικοί αυτήν την περίοδο είναι ο εύκολος στόχος, με αποτέλεσμα το «επάγγελμα» να περνάει κρίση. Ελάχιστους από τους πολίτες και τους πολιτικούς ενδιαφέρει το μέλλον. Οι περισσότεροι αρκούνται στον κανιβαλισμό του παρόντος. Είναι η συνέχεια της κοντόθωρης προσέγγισης των πραγμάτων, την οποία πληρώνουμε σήμερα ακριβά και όλα δείχνουν ότι θα την πληρώσουμε πολύ ακριβότερα στο μέλλον. Το παρελθόν, δυστυχώς, τίποτα δεν μας διδάσκει. Ισως γιατί ποτέ δεν μάθαμε Ιστορία, αλλά αρκούμασταν πάντα σε βολικούς μύθους. Και ένας από αυτούς θέλει τον περιούσιο λαό να μην έχει τους ηγέτες που του αξίζουν και του αναλογούν, αλλά ηγέτες «κατώτερους των περιστάσεων». Αποσιωπάται βέβαια συστηματικά ότι τους ηγέτες τους επιλέγει ο συγκεκριμένος λαός - ο οποίος είναι τόσο περιούσιος που, σύμφωνα με το μύθο, κατευθύνεται από Εβραίους και Αμερικανούς επειδή ολοφάνερα... μας ψεκάζουν!

Τα κόμματα της μεταπολίτευσης είναι εμφανές ότι έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Και αυτό δεν αφορά μόνο τα κόμματα εξουσίας, αλλά όλα τα κόμματα. Το νέο δεν έχει ακόμα σχηματοποιηθεί και όλα δείχνουν ότι ο τοκετός του δεν θα είναι εύκολος. Αντίθετα, θα προέλθει μέσα από τα συντρίμμια του παλιού και κυρίως από την πλήρη συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχουν μαγικές κι ανέξοδες λύσεις.

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί έχει αντίκτυπο και σε τοπικό επίπεδο. Η τοπική πολιτική τάξη αλλά και οι πολίτες έχουν εθιστεί, δεκαετίες τώρα, στη διευθέτηση των προβλημάτων -προσωπικών και συλλογικών- μέσω ρουσφετολογικών παρεμβάσεων. Ο παραδοσιακός ή παλαιοκομματικός αυτός τρόπος επίλυσης προβλημάτων έχει καταστεί πλέον αναποτελεσματικός, αλλά δυστυχώς πολύ λίγοι το έχουν καταλάβει κι ακόμα λιγότεροι κάνουν κάτι για να το αλλάξουν. Βρισκόμαστε, έτσι, πολύ κοντά χρονικά στις επόμενες τοπικές εκλογές και όλα δείχνουν ότι θα ζήσουμε ξανά το ίδιο έργο... με περίπου τους ίδιους πρωταγωνιστές. Οι κατεστημένοι παράγοντες, στο τοπικό πολιτικό πεδίο, φαίνεται ότι θα επαναβεβαιώσουν με ευκολία την εξουσία τους μιας και δεν έχουν ακόμα συγκροτηθεί νέες ισχυρές συλλογικότητες, που θα απαιτούν το αυτονόητο και θα λειτουργούν πολιτικά μεν, εκτός κομματικών ιερατείων δε. 

Οι κατεστημένοι παράγοντες αρκούνται σε μια χαλαρή κομματική στήριξη που τους εξυπηρετεί στο να κάνουν παιχνίδι ανοιχτό και με όλους. Οι δε επίδοξοι ανατροπείς τους είναι αντιμέτωποι με τον κομματικό αυτισμό τους, ο οποίος εξαντλείται στο επίπεδο των εσωκομματικών τους ισορροπιών. Υπάρχει δηλαδή το εξής οξύμωρο: Οι κατεστημένοι να μη θέλουν τα κόμματα στα πόδια τους και οι υποτιθέμενοι καινούργιοι να γραδάρουν την κομματική καθαρότητα και να ζυγίζουν τις εσωκομματικές ισορροπίες! 

Στο πλαίσιο αυτό είναι φανερό ότι χρειάζεται μια νέα συλλογικότητα που θα οδηγεί σε νέες κοινωνικές συμφωνίες αλλά και συμμαχίες, για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων, όπως αυτά που αντιμετωπίζει η περιοχή μας. Οι επικρατούσες συνθήκες  αποτελούν λοιπόν μια ευκαιρία ν' ανοίξουμε παράθυρο στην ελπίδα, δημιουργώντας μια νέα συλλογικότητα που θα στηρίζεται όμως στις αρχές της αλήθειας, της λογικής και της αυτονόητης επιδίωξης διαφύλαξης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Μια νέα συλλογικότητα που θα βάζει τέλος σε παλαιοκομματικούς και προσωπικούς ηγεμονισμούς και θα δίνει έμφαση στη διαρκή αξιολόγηση από τους πολίτες, προκειμένου να σταματήσουν οι έσχατοι να αναδεικνύονται σε ηγεμόνες, έχοντας ως μοναδικό και αναγνωρίσιμο προσόν τη διασύνδεση και την... κληρονομιά. 

Στις σημερινές συνθήκες, επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε να τεθούν κανόνες στο παιχνίδι: Η αντικειμενική αξιολόγηση και οι ίσες ευκαιρίες σε πολιτικούς, πολίτες και επιχειρηματίες, επανέρχεται ξανά στο προσκήνιο ως μεγάλο ζητούμενο αλλά και βασική προϋπόθεση για τη διέξοδο από την πολύπλευρή κρίση. Μόνο μέσα από έναν νέο αξιολογικό κώδικα μπορεί να χτιστεί μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία που θα επιτρέψει τη διέξοδο από την κρίση, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. 

Το επόμενο διάστημα όσοι δεν συμβιβάζονται με το κατεστημένο -το παλιό, αλλά και το ακόμα πιο παλιό και ξεπερασμένο που εμφανίζεται ως νέο και ανατρεπτικό- οφείλουν και πρέπει να λάβουν πρωτοβουλίες. Ο ανοιχτός διάλογος για τα τοπικά θέματα, που θα οδηγεί σε συγκλίσεις και συμμαχίες μεταξύ ανθρώπων που ανησυχούν για το μέλλον του τόπου και όχι του κόμματος ή του στενού προσωπικού τους συμφέροντος, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει το καινούργιο και το ελπιδοφόρο στην τοπική πολιτική ζωή. Αποτελεί τη μόνη ελπίδα για αλλαγή του αναπτυξιακού βηματισμού της περιοχής. 

panagopg@gmail.com