Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013 19:38

Γαστρονομία, εστίαση και αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πριν από λίγο καιρό και από τη στήλη αυτή είχαμε επισημάνει την προσπάθεια που γίνεται στην Κρήτη για την ίδρυση και λειτουργία Δικτύου επιχειρήσεων αποκλειστικής χρήσης ελαιόλαδου.

 

 

Οπως πληροφορηθήκαμε πριν λίγες ημέρες, το Δίκτυο πήρε σάρκα και οστά, εξελέγη Διοικητικό Συμβούλιο (στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις περιοχές της Κρήτης) και… έβαλε μπροστά.

Η πρώτη κίνηση είναι η πιστοποίηση των μελών μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, με βάση αυτά που προβλέπονται στο καταστατικό, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση. Ενδιαφέρουσα είναι η απόφαση να χρησιμοποιούνται συσκευασίες ελαιόλαδου που δεν ξαναγεμίζουν, ανεξαρτήτως της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και η χώρα μας. Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις ή και δυσκολίες (φυσιολογικό άλλωστε) καθώς η απόφαση αναφέρεται σε πιλοτική εφαρμογή εθελοντικά μέχρι τη γενική συνέλευση, οπότε και θα οριστικοποιηθεί.

Πρέπει να επισημανθεί ακόμη ότι υπήρξε η δέσμευση για διερεύνηση της δυνατότητας προσφοράς "συσκευασιών παρθένου ελαιόλαδου κατάλληλου για τηγάνισμα από επιχειρήσεις εμπορίας που είναι μέλη του Δικτύου σε επιχειρήσεις εστίασης που επίσης είναι μέλη του Δικτύου, σε ειδικές τιμές". Από την παράγραφο αυτή προκύπτει το συμπέρασμα ότι σε πρώτη τουλάχιστον φάση επιδιώκεται για λόγους κόστους η χρήση παρθένου ελαιόλαδου.

Οπως προσδιορίστηκαν κατά την τελευταία συνάντηση, βασικοί στόχοι του Δικτύου θα είναι:

- Η ανάδειξη, προβολή και προώθηση των φαγητών και εδεσμάτων που παρασκευάζονται με αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου.

- Η επαναφορά του ελαιόλαδου σε όλα τα φαγητά, και ιδίως στα τηγανητά των επιχειρήσεων εστίασης του νησιού.

- Η αναβάθμιση του τοπικού τουριστικού προϊόντος και η ανάδειξη της Κρήτης ως προορισμού γαστρονομικού τουρισμού.

- Η βελτίωση του επιπέδου υγιεινής διατροφής των κατοίκων και τουριστών της Κρήτης.

Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του paseges.gr:

«Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του Δικτύου, σε ένα τόπο όπως η Κρήτη, που παράγει άφθονο και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, είναι αδιανόητο και αντίθετο προς τα συμφέροντά του το προϊόν αυτό, στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης του νησιού, να αντικαθίσταται από διάφορα σπορέλαια με μειωμένη γευστική και ύποπτη υγιεινή αξία. Η ζημιά που προκαλείται, σημείωσαν, δεν αφορά μόνο τους ελαιοπαραγωγούς που είναι όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του νησιού, αφορά κυρίως και περισσότερο τη δυσφήμηση του τόπου και την απώλεια της ευκαιρίας να προβάλλουν στους ξένους πέρα από το έξοχο κλίμα και τον πλούσιο πολιτισμό και την υψηλή ποιοτική και κυρίως υγιεινή αξία φαγητών και κυρίως των τηγανητών που παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο.

Ειδικότερα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Δικτύου Νικ. Μπομπολάκης (πρ. δήμαρχος Βουκολιών) σε δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής και σε άλλες επιχειρήσεις λέγοντας: "Καλούμε όλους τους συναδέλφους που δραστηριοποιούνται στην εστίαση να αγκαλιάσουν την προσπάθεια και να συμβάλουν στην ανάδειξη της χρήσης του ελαιόλαδου. Είναι ανάγκη να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την κρητική διατροφή και τα τοπικά προϊόντα. Το χρειάζεται ο τουρισμός, το χρειαζόμαστε εμείς οι ίδιοι. Το ελαιόλαδο είναι λίρα χρυσή για την Κρήτη και πρέπει να φροντίσουμε για την προώθησή του".

Από την πλευρά του ο ταμίας του Δικτύου Οθωνας Χριστουλάκης, ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Ρέθυμνο, επεσήμανε ότι "βασικοί στόχοι του Δικτύου βρίσκονται στις λέξεις ανάδειξη, προώθηση, διάδοση και με κορμό το ελαιόλαδο του οποίου οι υγιεινές ιδιότητες είναι παγκοσμίως γνωστές, θα προωθήσουμε την τοπική μας γαστρονομία ώστε να αποκτήσει ταυτότητα και να γίνει ευρύτερα γνωστή"».

 

Στην ίδρυση του Δικτύου συμμετέχουν αρχικά 35 επιχειρήσεις: μια ένδειξη ότι το εγχείρημα δεν είναι απλό ούτε και αγκαλιάζεται με ιδιαίτερο… ενθουσιασμό. Είναι όμως μια αξιόλογη προσπάθεια που υπενθυμίζει στους Μεσσηνίους ότι έφτασε η ώρα να ανοίξουν επιτέλους τη συζήτηση και να σταματήσουν πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και λοιποί παράγοντες τους δεκάρικους για το "χρυσάφι" που μας το τρώνε οι Ιταλοί… χύμα. Ας φροντίσουν να το προσφέρουν τα καταστήματα εστίασης στη Μεσσηνία εγγυημένα τυποποιημένο στο τραπέζι και να μαγειρεύουν με αυτό. Θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να βρουν τους τρόπους, να ενθαρρύνουν σε τελευταία ανάλυση τη χρήση του από τα καταστήματα ακόμη και με συμβολικά κίνητρα.

Ηλίας Μπιτσάνης