Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2013 15:21

Διαστημική πύλη Καλαμάτας: Χρυσή ευκαιρία ή... επιστημονική φαντασία;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Διαστημική πύλη Καλαμάτας: Χρυσή ευκαιρία ή... επιστημονική φαντασία;

 

Στο προσκήνιο επανήλθε μέσα στην εβδομάδα το θέμα της δημιουργίας διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα. Μέσα από μία παρουσίαση του καθηγητή Παναγιώτη Παπαδόπουλου, αδερφού του επί χρόνια συνεργάτη της NASA Περικλή Παπαδόπουλου, όσοι βρέθηκαν την Τετάρτη το βράδυ στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια ιδέα για το τι είναι τελικά η διαστημική πύλη, τι μπορεί να προσφέρει στην Καλαμάτα, αλλά και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για να προωθηθεί το ομολογουμένως μεγαλόπνοο εγχείρημα. 

 

Σε αυτό το σημείο και πριν συνεχίσουμε πρέπει να επισημάνουμε ότι η εν λόγω παρουσίαση έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και τολμούμε να πούμε ότι δεν πήρε από πριν τη δημοσιότητα που έπρεπε. Επειδή πρόκειται για ένα θέμα που αφορά ιδιαιτέρως τη νέα γενιά και δη τους επιστήμονες, θα έπρεπε ίσως να γίνει σε έναν μεγαλύτερο χώρο και να προβληθεί καταλλήλως, ώστε να ενημερώνονταν όσο γίνεται περισσότεροι διά ζώσης για τη διαστημική πύλη. Αλλωστε, αν προχωρήσει, μεταξύ άλλων αποτελεί χρυσή ευκαιρία και για νέους επιστήμονες της περιοχής, οι οποίοι σήμερα αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό και ούτε που διανοούνται ότι θα μπορούσαν να ασκήσουν την επιστήμη τους στον τόπο καταγωγής τους. Και αυτοί είναι που θα έπρεπε να σχηματίσουν προσωπική άποψη.

Θα πρέπει μάλιστα να γνωρίζουμε ότι η Καλαμάτα δεν “παίζει” μόνη της αυτή τη στιγμή για τη δημιουργία μιας νέας διαστημικής πύλης στη Μεσόγειο, καθώς όπως ακούστηκε στην παρουσίαση, οι Ιταλοί... περιμένουν στη γωνία. Αναφορικά δε με τον ελλαδικό χώρο, εκτός της Καλαμάτας, προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο (έστω και λιγότερες)  υπάρχουν -όπως ενημερωθήκαμε- μόνο στο Καστέλι της Κρήτης. Αρα αφού έχουμε και... ανταγωνιστές θα πρέπει να βιαστούμε. 

Φυσικά οι ενέργειες θα πρέπει πλέον να είναι μεθοδευμένες και φυσικά με συντονισμό και εποπτεία σε κυβερνητικό επίπεδο. Μαθαίνουμε μάλιστα ότι η κυβέρνηση, παρά το θολό οικονομικό τοπίο, έχει ήδη δει ζεστά το θέμα και ότι υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσει. Σε αυτό προστίθεται και σημαντικό, όπως ακούγεται, ομογενειακό  ενδιαφέρον, με διαθέσιμα κεφάλαια. 

Υπάρχουν φυσικά και “παγίδες” σε αυτή την προσπάθεια. Ποιες; Οι συνήθεις, δηλαδή η διαστημική πύλη να πέσει θύμα των γνωστών αδιόρθωτων πολιτικών παραγόντων της περιοχής, οι οποίοι όχι μόνο θα σπεύσουν (μάλλον το έχουν κάνει ήδη) να παρουσιάσουν την πύλη ως δική τους έμπνευση, αλλά θα επιχειρήσουν στην πορεία να ανακηρυχθούν και... διαστημικοί άρχοντες. Επειδή όμως πιο πολύ με UFO μοιάζουν, θα πρέπει να κάτσουν στα αβγά τους και απλώς να προσφέρουν από τη θέση τους ό,τι τους ζητηθεί από τον... έχοντα το γενικό πρόσταγμα. 

Δεν λείπουν φυσικά και οι πρώτες γκρίνιες, από κάποιους που βλέπουν καχύποπτα, ως έναν διάττοντα αστέρα, όλο αυτό το εγχείρημα. Υπάρχουν και επιχειρήματα επ' αυτού, τα οποία όμως σε αυτή τη φάση μάλλον δεν φτάνουν για να υπερκαλύψουν το πιθανό όφελος της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής από κάτι τέτοιο. 

Το μέγεθος του συγκεκριμένου εγχειρήματος -όχι άδικα- για τους περισσότερους από εμάς μέχρι πρότινος φάνταζε.... από άλλον πλανήτη. Ποιος μπορούσε να διανοηθεί ότι θα υπήρχαν σοβαρές συζητήσεις για ένωση της Γης με το Διάστημα μέσω... Καλαμάτας; 

Επειδή πάντως, όπως αναφέραμε και σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας, το μέλλον της διαστημικής πύλης θα διαφανεί μέχρι το Δεκέμβριο κατά τα λεγόμενα των ειδικών, και θεωρώντας ως δεδομένο ότι η πόλη ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός ενεργειών για να προλάβουμε.

Αν πάλι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά μια αίσθηση ότι πρόκειται για... σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τότε καλύτερα να μην το πολυζαλίζουμε και να επιστρέψουμε αμέσως στη σκληρή καθημερινή πραγματικότητα.

 

Οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι το επιχειρηματικό ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών είναι δεδομένο και ότι η περιοχή δεν έχει επιλεγεί τυχαία. Ισως είναι η χρυσή ευκαιρία για την Νότια Πελοπόννησο να ανέβει αρκετά επίπεδα και να δώσει μία ώθηση σε οικονομικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο σε όλη τη χώρα. Ισως και όχι. Να μην κλείσουμε πάντως απερίσκεπτα την πόρτα στη διαστημική πύλη.


NEWSLETTER