Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2013 21:36

"Επώνυμος" προορισμός και νέες υποχρεώσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
"Επώνυμος" προορισμός  και νέες υποχρεώσεις

 Ενα ακόμη τριήμερο επιβεβαίωσε τις μεγάλες αλλαγές που έχει φέρει η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας και όχι μόνον.

 

 Βοηθούντος φυσικά και του καιρού, η πόλη γέμισε επισκέπτες, κάτι που ήταν φανερό διά γυμνού οφθαλμού και από κάθε είδους δείκτες. Και ήταν επισκέπτες τριημέρου αλλά και πολλοί που έφτασαν από κοντινές περιοχές για μια ημέρα, ακόμη και για έναν καφέ.

Οι αριθμοί του "Μορέα" για τις διελεύσεις από τα διόδια της Βελιγοστής, όπως καταγράφηκαν στο ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην "Ελευθερία της Δευτέρας" (αύξηση 20-30% τα Σαββατοκύριακα), έρχονται να γενικεύσουν την εικόνα και να δώσουν μια ορισμένη μονιμότητα στις μεταβολές που έχουν συντελεσθεί καθιστώντας σταδιακά την Καλαμάτα ανερχόμενο προορισμό μικρών αποδράσεων, που είναι σημαντικές για την τοπική οικονομία σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη.

Από τις πληροφορίες που υπάρχουν συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο με το Ναύπλιο το οποίο έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια σε κορυφαίο προορισμό, αλλά παρατηρείται μείωση της κίνησης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι διαθέτει το πολύ μεγάλο πλεονέκτημα της γειτνίασης με την Αθήνα και την ομορφιά της παλιάς πόλης.

Η εμβόλιμη σύγκριση έχει τη δική της σημασία καθώς φαίνεται πως η σύντμηση του χρόνου μετακίνησης προς την Καλαμάτα και η ασφάλεια στη μετακίνηση αναδεικνύουν ορισμένα πλεονεκτήματα. Το πρώτο φυσικά είναι του νέου προορισμού, τον οποίο θα ήθελαν να γνωρίσουν πολλοί από εκείνους που δεν είχαν μέχρι τώρα την ευκαιρία. Το δεύτερο έχει να κάνει με το ότι η μεσσηνιακή πρωτεύουσα μπορεί να προσφέρει πολλές εναλλακτικές λύσεις καθώς διαθέτει διακριτές περιοχές διαφορετικών λειτουργιών και παρέχει τη δυνατότητα μικρών "αποδράσεων". Θάλασσα, βουνό, παραδοσιακοί οικισμοί και ένα πλήθος καταστημάτων για… όλα τα γούστα και τα βαλάντια, κατά τη γνωστή έκφραση.

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι υπάρχει η βάση έτσι ώστε η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή να αναδειχθούν ως προορισμός με δική του ταυτότητα και με μια σχετική σταθερότητα, εφόσον φυσικά δεν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ολική κατάρρευση την οικονομία. Η προσπάθεια αυτή αφορά τόσο την αυτοδιοίκηση όσο και τους επαγγελματίες του χώρου που ωφελείται από μια τέτοια εξέλιξη. Ο καθένας από την πλευρά του έχει να κάνει πολλά ακόμη σε όλα τα επίπεδα, με βασική προϋπόθεση την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα βάζει το συμφέρον της πόλης πάνω από τα ατομικά συμφέροντα και τις επιδιώξεις των ομάδων πίεσης που επιχειρούν να φέρουν στα... μέτρα τους ακόμη και τις υποδομές.

Από την πλευρά του δήμου απαιτείται το αυτονόητο, που είναι οι δημόσιες υποδομές για την υποδοχή αυτής της κίνησης. Ως εκ τούτου θα πρέπει οι δημοτικοί παράγοντες από όλες τις πλευρές να δουν και πάλι κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κυκλοφοριακό, τη φυσιογνωμία των διακριτών περιοχών της πόλης, τα μέτρα που θα αποδώσουν την πόλη στους πεζούς και θα ενθαρρύνουν τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να δουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υλοποίηση πραγματικού σχεδίου ανάδειξης του Ταϋγέτου, έτσι ώστε να πολλαπλασιαστούν τα κίνητρα επίσκεψης αλλά και οι εναλλακτικοί χώροι μικρών διακοπών, τόσο το καλοκαίρι και τις ενδιάμεσες εποχές, όσο και το χειμώνα. Η λειτουργία προαστιακού σιδηροδρόμου -που εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων για την πόλη, θα παρέχει τη δυνατότητα ειδικών φυσιολατρικών και αρχαιολογικών διαδρομών- θα έπρεπε να είναι μια από τις προτεραιότητες στον τομέα των υποδομών. Και φυσικά ενισχυτικό της προσπάθειας θα ήταν ένα πρόγραμμα πυκνών πολιτιστικών εκδηλώσεων, ως εναλλακτική λύση στην καθημερινότητα που παρέχει η πόλη σε ντόπιους και επισκέπτες.

Από την πλευρά των επαγγελματιών που κινούνται στη σφαίρα των υπηρεσιών εστίασης και αναψυχής πρέπει να γίνει κατανοητό ότι από το χέρι τους περνούν πολύ περισσότερα πράγματα. Είναι ενθαρρυντικό το ότι μία από τις πρώτες εξαγγελίες του νεοσύστατου συλλόγου ήταν η προσφορά τοπικών προϊόντων (κατά βάση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και ελιών) στα καταστήματα, καθώς και η παροχή σχετικού σήματος. Μια ιδέα που θα πρέπει να διευρυνθεί μετά από σχετική έρευνα και να αναδείξει τα γαστρονομικά πλεονεκτήματα της μεσσηνιακής κουζίνας με την καθιέρωση ποιοτικών στάνταρ. Και κυρίως να εφαρμοστεί στην πράξη, με τη συμβολή και των τοπικών παραγωγών. Οσο για τις τιμές, θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι η συγκυρία των τριημέρων θα πρέπει να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να εκλογικευτούν, για να αποτελέσουν πραγματικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές οι οποίες δημιούργησαν εικόνα και υποδομές την προ κρίσης εποχή της κατανάλωσης.

 

Και ένα τελευταίο και πολύ σοβαρό που αφορά όλους: Σημαντικός παράγοντας σε όλη την ιστορία είναι η προστασία των τοπικών προϊόντων από τις "μαϊμούδες" που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα. Επώνυμος προορισμός, επώνυμα τοπικά προϊόντα, τελεία και παύλα!

Ηλίας Μπιτσάνης

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2013 00:11

NEWSLETTER