Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 21:04

Δικαίωση για τη σταφίδα και το μέλλον

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δικαίωση για τη σταφίδα και το μέλλον

 

Στο τέλος Σεπτεμβρίου και σε αυτή τη στήλη είχα δημοσιεύσει ένα κείμενο με τίτλο «Πανηγύρια, σταφίδες, διαφήμιση και υπερτροφές».

 

Σε ένα σημείο του έγραφα: Σύμφωνα με αναρτήσεις φίλων στο Διαδίκτυο που παραθέτουν τους σχετικούς πίνακες «η μαύρη (κορινθιακή) σταφίδα περιέχει πολλαπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών και άλλων ιχνοστοιχείων και βιταμινών σε σχέση με τα blueberries και τα άλλα από τα λεγόμενα "super foods", σύμφωνα με τον αμερικάνικο FDA (U.S. Food and Drug Administration)». Και αυτό την ώρα που τα "μπλούμπερι και ζούμπερι" κατά τη διαφήμιση που έσκασε μύτη τον τελευταίο καιρό στις τηλεοράσεις, διεκδικούν να κερδίσουν από την πίτα των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων.

Αν κάποιος αναζητήσει στοιχεία στο Διαδίκτυο θα ανακαλύψει ένα πλήθος δημοσιευμάτων τα οποία αναφέρονται στη διατροφική αξία της μαύρης σταφίδας, ενώ σχετική έρευνα έχει διεξαχθεί από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και παρουσιάστηκε πριν από λίγους μήνες.

Στο "Βήμα της Κυριακής" και σε εκτενές άρθρο δημοσιεύονται πληροφορίες από τη μελέτη του Χαροκόπειου, ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Αθήνας Νικ. Τεντολούρης που επέβλεψε σχετική έρευνα σε ανθρώπους στο Λαϊκό Νοσοκομείο αναφέρει ότι τα ευρήματα «επιβεβαιώνουν και μέσα από μελέτη σε ανθρώπους τις ευεργετικές ιδιότητες της μοναδικής μαύρης κορινθιακής σταφίδας η οποία έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά αλλά και φθηνότερη από τα διάφορα είδη μούρων που έχουν γίνει τόσο μεγάλη μόδα το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους».

Η επιβεβαίωση των επισημάνσεων που είχαν γίνει από αυτήν εδώ τη στήλη ασφαλώς δεν μπορεί παρά να προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση. Οπως επίσης και η συνακόλουθη διαπίστωση του ιδίου για πράγματα που έχουν κουραστικά ίσως επαναληφθεί πολλές φορές μέχρι τώρα από αυτήν εδώ τη στήλη. Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας διαπιστώνεται ότι «δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχει καθημερινή κατανάλωση σταφίδας, αυτού του τόσο θρεπτικού και φθηνού αποξηραμένου φρούτου». Και ο κ. Τεντολούρης οδηγείται στο συμπέρασμα ότι «αν συνέβαινε κάτι τέτοιο τότε το μισό περίπου της ετήσιας παραγωγής κορινθιακής σταφίδας η οποία φθάνει τους 30.000 τόνους θα καταναλωνόταν μόνο από τους κατοίκους της Πελοποννήσου».

Η έρευνα που έγινε σε συνεργασία με το Χαροκόπειο οδήγησε σε μια σειρά πολύ σημαντικών διαπιστώσεων και έρχεται να υποστηρίξει επιστημονικά τις φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται από διάφορες πλευρές για να αναδειχθεί η  διατροφική αξία της σταφίδας και μάλιστα σε μια κρίσιμη εποχή από κάθε άποψη. Κρίσιμη γιατί η ελληνική οικονομία έχει καταβυθιστεί και στη γεωργία επενδύονται πολλές ελπίδες. Κρίσιμη γιατί αλλάζουν τα πράγματα στις επιδοτήσεις και πρέπει επειγόντως να γίνει κατανοητή η σημασία που έχει να αντιμετωπισθεί η μαύρη σταφίδα με ειδικό καθεστώς που θα ελαχιστοποιεί τις απώλειες. Κρίσιμη γιατί αναδεικνύει τη σημασία που έχει ένα παραδοσιακό προϊόν και ως εκ τούτου την ανάγκη να σχεδιαστεί μια πολιτική αναζωογόνησης της καλλιέργειας με την ανανέωση των αμπελώνων, την προώθηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών, την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων ξήρανσης, την αναβάθμιση της τυποποίησης και μια πολιτική προώθησης τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό.

 

Θα άξιζε να ψάξει κάποιος στα ράφια των πολυκαταστημάτων για να βρει και να συγκρίνει τις τιμές των αποξηραμένων καρπών και ιδιαιτέρως εκείνων των -μπέρι που εισάγονται και προωθούνται στην αγορά από μεγάλες εταιρείες. Θα διαπιστώσει ότι έχουν πολλαπλάσια τιμή από αυτή της κορινθιακής σταφίδας, η οποία πλέον διαπιστώνεται ότι υπερτερεί σε διατροφική αξία και αναδεικνύεται στην ελληνική υπερτροφή (σούπερ φουντ επί το… ελληνικότερον). Ακούνε κάτι οι αρμόδιοι ή θα μας φέρουν τίποτε εξωτικά φυτά να δοκιμάσουμε την τύχη μας;

Ηλίας Μπιτσάνης


NEWSLETTER