Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 21:54

Αλλαγή πορείας για το πολιτικό προσωπικό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εχουν περάσει δύο μήνες από την ανάληψη καθηκόντων των νέων αυτοδιοικητικών αρχών και… φως δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Πολλοί δείχνουν πελαγωμένοι στη φουρτούνα του "Καλλικράτη" και ορισμένοι αδυνατούν να συγκροτήσουν ακόμη και μια εικόνα για την κατάσταση του θεσμικού φορέα τον οποίο ζήτησαν (και πέτυχαν) να διοικήσουν. Οι υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν, αλλά η διάταξη του δυναμικού με αποτελεσματικό τρόπο είναι μια… πονεμένη ιστορία. Οχι μόνον γιατί δεν υπάρχει σαφές σχέδιο αντιστοίχησης αναγκών και δυνατοτήτων, αλλά και γιατί η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού έχει εν πολλοίς ως αφετηριακό στοιχείο την τακτοποίηση των ημετέρων. Στα οικονομικά των δήμων εμφανίζεται ένα… χάος, καθώς κανένας δεν γνωρίζει ουσιαστικά την πραγματικότητα, πολλές υποθέσεις έτσι και αλλιώς ήταν στον αέρα πριν τις συνενώσεις και τώρα αθροιζόμενα τα προβλήματα δημιουργούν ακόμη πιο σύνθετη κατάσταση. Η στελέχωση των νέων θεσμών γίνεται με τα ίδια κριτήρια που έγινε και η στελέχωση των ψηφοδελτίων και αυτό δεν μπορεί παρά να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη διαχείριση των υποθέσεων σε πολλούς δήμους. Το κριτήριο της δυνατότητας να φέρει κάποιος ψήφους, στις περισσότερες των περιπτώσεων βρίσκεται σε αντίθεση με το κριτήριο της ικανότητας διαχείρισης των υποθέσεων στους διευρυμένους δήμους. Και η διανομή της τοπικής εξουσίας με βάση τις εκλογικές δουλείες επιτείνει τα προβλήματα.
Δύο μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων από τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές, είναι φανερό ότι υπήρχε έλλειψη προετοιμασίας για την εφαρμογή του εγχειρήματος τόσο από θεσμικής πλευράς όσο και από πλευράς των ενδιαφερομένων να διοικήσουν τις κοινές υποθέσεις. Υπήρχε σε μεγάλο βαθμό "άγνοια κινδύνου", πολλοί θεώρησαν ότι θα κάνουν… περίπατο μετά την εκλογή τους και τώρα που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυσκολίες έχουν πελαγώσει. Και ακόμη η έλλειψη πνεύματος συνεννόησης μεταξύ των διαφορετικών δυνάμεων για τις τοπικές υποθέσεις, αποτελεί ένα επιπλέον σημαντικό εμπόδιο για την αποτελεσματική εκκίνηση των νέων θεσμών.
Ετσι στο διάστημα αυτό η εμφανής δραστηριότητα των νέων αυτοδιοικητικών παραγόντων έχει να κάνει με παρεμβάσεις τους οι οποίες αφορούν τους πολίτες της περιοχής τους, δεν έχουν όμως σχέση με την ουσιαστική δημοτική δραστηριότητα. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η εντύπωση πως κάτι κινείται λόγω και της συγκυρίας με το εγχείρημα περιορισμού του δημόσιου τομέα, που οδηγεί σε διακοπή λειτουργίας πολλών υπηρεσιών στην περιφέρεια.
Οι παράγοντες μπορεί να μην παράγουν και εφαρμόζουν πολιτική όπως οφείλουν, δεν χάνουν την ευκαιρία όμως να κάνουν παιχνίδι με την επικοινωνία εμφανιζόμενοι με κάθε ευκαιρία ενώπιον των… τηλεοπτικών καμερών, για να επιδείξουν το ενδιαφέρον τους για τα δίκαια των πολιτών. Εχουμε φθάσει στο σημείο να παίρνουν κάποιοι παραμάσχαλα τις κάμερες και να γυρίζουν την περιοχή, παριστάνοντας ουσιαστικά τους δημοσιογράφους. Με φόντο διαμαρτυρίες και καταστροφές περιγράφουν την κατάσταση, εκδηλώνουν ενδιαφέρον και καλούν τους… αρμοδίους να δώσουν λύση.
Εννοείται βεβαίως ότι αν οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες δεν αντιληφθούν εγκαίρως ότι με αυτές τις πρακτικές οδηγήθηκε η χώρα στη σημερινή κατάσταση, τότε οι νέοι θεσμοί θα πάνε φούντο και η καθημερινότητα των πολιτών θα γίνει ακόμη περισσότερο δύσκολη. Οφείλουν να "σηκώσουν τα μανίκια", να εργαστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια, να προσδιορίσουν στόχους και να διεκδικήσουν λύσεις. Αν η αυτοδιοίκηση μετατραπεί σε πεδίο ασκήσεων των "λογιστών" της κυβέρνησης ή σε θερμοκήπιο λαϊκισμού για να κρυφτούν προβλήματα και ανικανότητα, τότε… κλάφ'τα Χαράλαμπε κατά τη λαϊκή έκφραση. Οι νέοι θεσμοί δεν πρέπει να αποτελέσουν "μακρύ χέρι" κανενός μηχανισμού, πρέπει να έρθουν σε ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις και συνταγές που δοκιμάστηκαν και αποδείχθηκαν καταστροφικές. Το πολιτικό προσωπικό δεν φαντάζει ικανό για μια τέτοια πορεία, την οποία θα πρέπει όμως να επιβάλουν οι πολίτες και τα τοπικά κινήματά τους.

belias@internet.gr


NEWSLETTER