Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011 12:19

Ειδικοί σύμβουλοι και η νομή της εξουσίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο νομοθέτης δίνει το περιθώριο πρόσληψης ειδικών συμβούλων στην αυτοδιοίκηση και σύμφωνα με τη λογική αυτοί θα πρέπει να είναι επιστήμονες με ειδικές γνώσεις και εμπειρία, έτσι ώστε να υποστηριχθεί η δραστηριότητα του φορέα στον οποίο προσλαμβάνονται. Αυτό βεβαίως στη θεωρία και εφόσον στην αυτοδιοίκηση η κατάσταση ήταν ιδανική με τους δημοτικούς παράγοντες να ιδρώνουν για το καλύτερο και να επιλέγουν αξιοκρατικά τους συνεργάτες τους. Οταν όμως δεν μπορούν να σκεφθούν με αυτό τον τρόπο ούτε για το Συμπαραστάτη για τον οποίο είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν για να σχηματισθεί η ειδική πλειοψηφία που χρειάζεται, είναι αδύνατον να το κάνουν για τους ειδικούς συμβούλους.

Πολύ απλά οι ειδικοί σύμβουλοι για τους οργανισμούς αυτοδιοίκησης διαφόρων επιπέδων αντιμετωπίζονται ως "λάφυρο" από τους νικητές των εκλογών οι οποίοι προσπαθούν να τακτοποιήσουν στις θέσεις αυτές τους δικούς τους ανθρώπους. Ορισμένοι μάλιστα θέλουν να επιβάλουν κιόλας τις δικές τους επιλογές σε συνεργάτες τους, σε μια προσπάθεια να συγκροτήσουν προσωπικό μηχανισμό ελέγχου. Οπως όλα δείχνουν, δημιουργείται ένας "στρατός" υπαλλήλων και μάλιστα συγκριτικά υψηλά αμειβομένων, με τον οποίο εξοφλούνται προεκλογικά γραμμάτια και τακτοποιούνται άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος της διοίκησης.

Πληροφορίες από διάφορες περιοχές μάλιστα αναφέρουν ότι στους καταλόγους των ειδικών συμβούλων που είναι υπό.. πρόσληψη, συμπεριλαμβάνονται ακόμη και συγγενείς των παραγόντων της αυτοδιοίκησης καθώς προέχει η τακτοποίηση των "δικών μας παιδιών". Ετσι φορτώνεται η αυτοδιοίκηση με εν πολλοίς "άχρηστους" ειδικούς συμβούλους οι οποίοι θα… σιτίζονται στο πρυτανείο με τα λεφτά των φορολογουμένων πολιτών χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικό έργο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ειδικών συμβούλων σε ορισμένες περιπτώσεις είναι παράλογος και δεν ανταποκρίνεται σε καμία ειδική ανάγκη των φορέων της αυτοδιοίκησης. Το μυστικό είναι… απλό: Οι υποσχέσεις είναι πολλές, οι πιέσεις ακόμη μεγαλύτερες και για να χωρέσουν κατά το δυνατόν περισσότερες απαιτήσεις χρειάζεται να… τεντώσει ο αριθμός των… σοφών που θα σώσουν τον τόπο.

Ολα αυτά τα… μαγικά επιτρέπει η νομοθεσία να γίνουν και ουσιαστικά αρκούν μόνο ορισμένες φωτογραφικές διακηρύξεις για να γίνουν. Αλλοτε με απόλυτη φωτογράφιση προσόντων και άλλοτε με τα ελάχιστα προσόντα έτσι ώστε να είναι δυνατή επιλογή ειδικών συμβούλων χωρίς… ειδικά προσόντα. Η εξουσία ξέρει να σκαρφίζεται διάφορα κόλπα προκειμένου να κάνει τη δουλειά της και ειδικά στις προσλήψεις υπάρχει… τεχνογνωσία από τα κόλπα που έκαναν οι παράγοντες της αυτοδιοίκησης στα πόστα που είχαν βρεθεί προηγουμένως.

Οπως φαίνεται όμως δεν φθάνουν οι θέσεις των ειδικών συμβούλων για να τακτοποιηθούν όλοι και ειδικά οι αποτυχόντες των εκλογών. Ως εκ τούτου μαθαίνουμε ότι διάφοροι δημοτικοί παράγοντες σκαρφίζονται νέες… ειδικότητες μετακλητών υπαλλήλων οι οποίοι υποτίθεται ότι καλύπτουν ανάγκες των δήμων όπως είναι για παράδειγμα οι δημόσιες σχέσεις που παίρνουν κατά περίπτωση διάφορα ονόματα για να… χωρέσουν διαφορετικούς ανθρώπους.

Και όλα αυτά γίνονται μόλις λίγους μήνες μετά τις εκλογές, όταν η δαμόκλειος σπάθη της περικοπής των χρηματοδοτήσεων κρέμεται πάνω από την αυτοδιοίκηση.

Και κατά πως λένε στα παραμύθια, έζησαν αυτοί καλά και η χώρα έπεσε στα χέρια της… τρόικας. Αλλά ακόμη και τώρα που όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι κάτι θα πρέπει να αλλάξει επιτέλους στη συμπεριφορά του πολιτικού προσωπικού σε αυτό τον τόπο, πολλοί εκλεγμένοι συνεχίζουν απτόητοι να συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες στο θεσμό της αυτοδιοίκησης.

belias@internet.gr