Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 13:56

Αλαζονεία της εξουσίας και ολοκληρωτική νοοτροπία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Μετά από τόσο καιρό, μάλλον δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη σχετικά με την υπόθεση επιλογής Συμπαραστάτη του Πολίτη. Η περιφρόνηση που επέδειξε απέναντι σε μια θεσμική υποχρέωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με τη… ρητορική ερώτηση "Υπάρχει μεγαλύτερος συμπαραστάτης από τη δική μου παρουσία και των συνεργατών μου; Υπάρχει μεγαλύτερη εγγύηση;" σίγουρα αποτυπώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τον… τίτλο του σημειώματος: Ο κ. Τατούλης στο διάστημα της θητείας του αποτελεί πρότυπο αυτού που χαρακτηρίζουμε "αλαζονεία της εξουσίας" και εμφανίζει ολοκληρωτική νοοτροπία στη διαχείριση της εξουσίας.

Ο περιφερειάρχης έτσι έμαθε να πολιτεύεται, έτσι και συμπεριφέρεται από μια ακόμη δημόσια θέση. Το πρόβλημα είναι τι κάνει το "όλον" ΠΑΣΟΚ της Περιφέρειας, το οποίο υποτίθεται ότι έχει συμπήξει ενιαίο συνδυασμό και συμμετέχει από κοινού στις ολομέλειες. Η περιφρόνηση την οποία επιδεικνύει ο κ. Τατούλης απέναντι ακόμη και στον ίδιο το θεσμό δεν αφήνει περιθώρια για δικαιολογίες. Θα πρέπει δημοσίως να ξεκαθαρίσουν αν συμφωνούν με τέτοιου είδους τοποθετήσεις, αν οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται αποτελούν συλλογικές αποφάσεις και -σε τελευταία ανάλυση- πώς διοικείται η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η υπόθεση των οδικών έργων στη Λακωνία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα διδακτική για την έλλειψη σοβαρότητας -τουλάχιστον- με την οποία προσεγγίζονται ορισμένα πράγματα, ενώ ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται το θέμα διαχείρισης των σκουπιδιών εγείρει πολλά ερωτηματικά. Βεβαίως ανάλογα φαινόμενα εμφανίζονται σε όλη την κλίμακα των δημόσιων δραστηριοτήτων του κ. Τατούλη και του κύκλου περί αυτόν, με αποκορύφωμα τις υποσχέσεις για τα σχολεία που… έκλεισαν και δημιούργησαν πρόβλημα αξιοπιστίας για την ίδια την Περιφέρεια και τις παρεμβάσεις της.

Θα ήταν μακρύς ο κατάλογος των θεμάτων και των "λεπτομερειών" που δείχνουν ότι, πίσω από την προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης διαφόρων θεμάτων, κρύβεται η απουσία πολιτικής και ένας αχταρμάς αντιλήψεων γι' αυτήν. Φυσικά σε ένα τέτοιο περιβάλλον η συλλογικότητα δεν έχει ιδιαίτερα περιθώρια να ανθίσει και κυριαρχεί η "ενός ανδρός αρχή" - ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει εφαρμογή η αρχή… "όποιος προλάβει να δηλώσει". Με παράπλευρες απώλειες κατά περίπτωση, όπως αποδείχθηκε στο διάστημα από τότε που ανέλαβε τις τύχες της Περιφέρειας η πλειοψηφία.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι το σύστημα αυτό δεν μπορεί να τραβήξει μακριά. Ολοι γνωρίζουν πως υπάρχει δυσφορία μεταξύ βασικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία επιχείρησε να "κάψει" ένα επικοινωνιακό σύστημα που έχει δημιουργηθεί ως βραχίονας πολιτικής στο περιβάλλον Τατούλη. Γεγονός που έκανε πιο έντονη τη δυσφορία, χωρίς να προκαλέσει ανοιχτή ρήξη καθώς πολλοί παράγοντες αισθάνονται παγιδευμένοι στη συγκεκριμένη συνεργασία αλλά και στην πολιτική συγκυρία.

Εκείνο που μετράει σε κάθε περίπτωση είναι το τελικό αποτέλεσμα. Και με βάση τα όσα παρατέθηκαν, είναι φανερό ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου πορεύεται στα πρώτα της βήματα χωρίς πολιτική, σαφείς στόχους και προτεραιότητες υλοποίησης. Ποσώς ενδιαφέρει τους πολίτες η διαβεβαίωση του κ. Τατούλη ότι αυτός και οι συνεργάτες του δαπανούν ώρες επί ωρών στην Περιφέρεια. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι… τι κάνουν αυτές τις ώρες, πέρα από δημόσιες σχέσεις και προσπάθειες συγκρότησης μηχανισμών εδραίωσης της εξουσίας τους. Αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, η Περιφέρεια πορεύεται χωρίς τιμόνι στα ήσυχα νερά της απραξίας.

belias@internet.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 13:59

NEWSLETTER