Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 19 Μαϊος 2011 15:54

Η πολιτική των υπομνημάτων ανήκει στο παρελθόν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο δήμαρχος Μεσσήνης επισκέφθηκε τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και ζήτησε την οικονομική ενίσχυση του δήμου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Με το διάβασμα της συγκεκριμένης είδησης έχεις μια αδυναμία αντίδρασης: Να γελάσεις; Να οργιστείς; Να μην ασχοληθείς καθόλου και απλώς να προσπεράσεις; Με ποιο τελικά τρόπο πρέπει να υποδεχτείς το συγκλονιστικό αυτό γεγονός; Πρόκειται πραγματικά για συγκλονιστική προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών μέσω της επίδειξης κινητικότητας και υποβολής αιτημάτων προς «όλας τα αρχάς» αρμοδίους και αναρμοδίους. Πόσοι άλλωστε από τους πολίτες που διάβασαν ή άκουσαν τη συγκεκριμένη είδηση γνωρίζουν ότι δεν είναι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας η οικονομική ενίσχυση δήμων;

 

Το συγκεκριμένο γεγονός δεν θα εξόργιζε αν οφειλόταν σε σύγχυση και άγνοια ρόλων και αρμοδιοτήτων. Δεν πρόκειται όμως για αυτό, αλλά για συνειδητή προσπάθεια μεταβίβασης ευθυνών. Είναι το παλιό μοντέλο αποτυχίας που εφαρμόστηκε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Είναι το γνωστό «παρίσταμαι και χαιρετίζω» για όλα τα άλλα φταίνε οι από πάνω - και ενδεχομένως κάποιοι από κάτω - εμείς ποτέ και για τίποτα δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη. Ταυτόχρονα για να μην λένε ότι δεν κάνουμε τίποτα παράγουμε… μελέτες οι οποίες ή δεν ολοκληρώνονται ποτέ ή δεν μπορούν να εφαρμοστούν με βάση τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα. Τους τόμους αυτών των μελετών στη συνέχεια τους επιδεικνύουμε ως απόδειξη έργων αλλά και ως αδιάψευστο μάρτυρα των ευθυνών όλων των υπολοίπων.

 

Το έργο αυτό παίχτηκε επί σειρά ετών στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και παρήγαγε συγκεκριμένα αρνητικά αποτελέσματα. Η μεταφορά του στους δήμους και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανεκτή. Αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένοι έτσι έχουν μάθει να πολιτεύονται και δεν μπορούν να αλλάξουν περπατησιά από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι όμως καιρός να αντιληφθούν ότι οι ξεπερασμένες συνταγές του παρελθόντος δεν έχουν θέση στους νέους θεσμούς αλλά και στις ανάγκες της εποχής. Στους νέους δήμους θα διαπιστώσουν όλοι σύντομα ότι η καθημερινότητα των προβλημάτων δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακές πιρουέτες για τη μεταβίβαση των ευθυνών. Χρειάζεται σχέδιο και απαιτείται ορθολογική διαχείριση των ελάχιστων διαθέσιμων πόρων προκειμένου να διατηρηθεί τουλάχιστον ένα αξιοπρεπές επίπεδο υπηρεσιών προς τους δημότες. Δεν γνωρίζουμε αν, για παράδειγμα, το πρόβλημα της Μεσσήνης είναι η χρηματοδότηση μελέτης για εφαρμογή πρωτοποριακού συστήματος στάθμευσης, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι αν το χειμώνα, την περίοδο του ελαιομαζέματος, δεν είναι σε καλή κατάσταση το αγροτικό οδικό δίκτυο θα χρειαστούν πολλοί τόμοι μελετών και υπομνημάτων για να κρυφτούν οι δημοτικοί παράγοντες της περιοχής.

 

Οι δημοτικοί άρχοντες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι στην εποχή της διεθνούς οικονομικής επιτήρησης από τους δανειστές της χώρας, οι συνταγές του παρελθόντος δεν έχουν θέση. Τα χρήματα που θα διαχειριστούν είναι συγκεκριμένα. Οι έκτακτες ή οι «πλάγιες» χρηματοδοτήσεις που ήταν μόνιμη πρακτική στο παρελθόν θα είναι από ελάχιστες έως μηδενικές. Εχουν λοιπόν χρέος απέναντι στους δημότες τους να προσαρμόσουν την πολιτική τους με βάση αυτά που υπάρχουν και όχι με βάση αυτά που θα ήθελαν να έχουν στη διάθεσή τους. Για τα επόμενα χρόνια τα δεδομένα στο χώρο της αυτοδιοίκησης από άποψη προσωπικού και πόρων είναι πλέον γνωστά και δεν πρόκειται να αλλάξουν προς το καλύτερο ανεξαρτήτως γενικότερων πολιτικών εξελίξεων. Η σκληρή πολιτική λογική επιβάλλει αυτονόητες ιεραρχήσεις και χάραξη προτεραιοτήτων. Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται και οι δημοτικές αρχές στο τέλος αυτής της θητείας δεν θα κριθούν από το πόσες επιστολές και υπομνήματα απέστειλαν αλλά για το αν κατάφεραν να βελτιώσουν έστω οριακά το επίπεδο ζωής των δημοτών τους.

 

Υ.Γ. Τα GPS που αναζητούσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο τελικά… βρέθηκαν. Οπως όμως πάμε με την επικράτηση των λογικών της ρούγας και των αυθεντικών εκφραστών της σε λίγο θα χρειαζόμαστε GPS για να βρούμε το δρόμο του πολιτικού πολιτισμού αν όχι της κοινής λογικής.

 

panagopg@gmail.com