Τρίτη, 24 Μαϊος 2011 13:00

Η αυτοδιοίκηση μέρος της κρίσης του πολιτικού συστήματος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ενας μύλος γίνεται στους δήμους όπως φαίνεται από τις πληροφορίες που φθάνουν καθημερινά και με διαφορετικές ευκαιρίες. Ορισμένοι δήμοι δεν έχουν ψηφίσει ακόμη τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό, ενώ σε άλλους η διαδικασία αυτή ήταν τυπική και απλώς προσαρμοσμένη στις οδηγίες. Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε έναν μακρύ κατάλογο περιστατικών σε διάφορους δήμους που τεκμηριώνουν την αρχική διαπίστωση.

Η ουσία είναι πως αυτό το οποίο χαρακτηρίζουμε συνήθως "πίστωση χρόνου" έχει αρχίσει και εξαντλείται, οι δημοτικοί παράγοντες βρίσκονται ενώπιον της σκληρής πραγματικότητας που διαμορφώνεται, οι δημόσιες σχέσεις δεν αρκούν πλέον για να καλύψουν αδυναμίες και οι πολίτες εκδηλώνουν ήδη τη δυσφορία τους. Την ίδια ώρα πολλοί δημοτικοί παράγοντες δέσμιοι μηχανισμών και αντιλήψεων, διοικούν τους δήμους ως ιδιόκτητο κατάστημα. Αποπληρώνουν γραμμάτια με την τοποθέτηση "ειδικών συμβούλων" με μόνη ειδικότητα τις σχέσεις με την εξουσία. Κάνουν άνω-κάτω τις υπηρεσίες συμπεριφερόμενοι ως "αφεντικά" και πάει λέγοντας.

Μέσα σε ένα γενικό κλίμα αναταραχής και αβεβαιότητας κάποιοι κάνουν "αντίσταση" με δηλώσεις και… διαδηλώσεις προσπαθώντας να παρουσιάσουν έργο αλλά και να εκμεταλλευτούν υπαρκτά και ανύπαρκτα προβλήματα που εμφανίζονται. Και εκεί εξαντλούν την εξουσιοδότηση που πήραν μόλις πριν από λίγους μήνες από τους πολίτες, να ηγηθούν ενός εγχειρήματος με χίλιους κινδύνους.

Δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει αντιληφθεί ότι η αυτοδιοίκηση αποτελεί πλέον μέρος του πολιτικού και διοικητικού συστήματος το οποίο διέρχεται βαθιά κρίση. Και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να το… επιβεβαιώσει πιστεύοντας ότι μπορεί να παίξει με το λαϊκό θυμό για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα και πως με τον τρόπο αυτό θα μείνει στο απυρόβλητο. Πλανώνται πλάνην οικτρά και θα το διαπιστώσουν όταν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν καταστάσεις κρίσης οπότε και θα βρεθούν "γυμνοί" ενώπιον των πολιτών. Πολύ γρήγορα θα διαπιστώσουν ότι η απαξίωση είναι γενικευμένη και μόνον σε θετικές εξελίξεις δεν οδηγεί.

Η αυτοδιοίκηση οφείλει να κατακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, διαφορετικά θα πληρώσει για όλες τις αμαρτίες του πολιτικού συστήματος. Εκείνοι που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση στο χώρο της αυτοδιοίκησης, δηλαδή εκείνοι που κυβέρνησαν χρόνια και χρόνια τούτο τον τόπο, επανέρχονται σήμερα ως τιμητές των πάντων και προωθούν ένα "αυτοδιοικητικό μνημόνιο". Παράγοντες της αυτοδιοίκησης από τον κυβερνητικό χώρο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει αυτής της κατάστασης, τονίζοντας ότι αν το εγχείρημα του "Καλλικράτη" δεν ενισχυθεί οικονομικά θα δημιουργηθεί το απόλυτο αδιέξοδο. Δυστυχώς η κατάσταση αυτή δεν γίνεται αντιληπτή στους δημοτικούς παράγοντες οι οποίοι αντί να συμμαζέψουν τα πράγματα και να αξιοποιήσουν το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ, αξιοποιούν τη δυνατότητα του νόμου για τη μεγαλύτερη δυνατή… δαπάνη. Στρατός αντιδημάρχων, αμοιβές για την παραμικρή ενασχόληση με τις κοινές υποθέσεις, πλειοψηφίες "μισθοφόρων", ειδικοί σύμβουλοι χωρίς ειδικότητα αλλά με παχυλή αμοιβή, διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε κάθε είδους επιχορηγήσεις και πάει λέγοντας.

Με μια τέτοια πρακτική ασφαλώς δεν μπορεί να αρθρωθεί αντιμνημονιακός λόγος και διεκδίκηση από τους δημοτικούς παράγοντες. Και δεν μπορεί να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών. Μια αυτοδιοίκηση όμως που δεν εμπνέει με τη στάση, τον ειλικρινή αγώνα και το όραμα για τον τόπο, δεν θα αργήσει να γίνει "πεδίο βολής" των αντιδράσεων για το πολιτικό σύστημα και την κατάντια του τόπου.

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr