Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017 20:21

Τα απλά και στοιχειώδη

Γράφτηκε από τον

Τα τροχαία δυστυχήματα των τελευταίων ημερών επαναφέρουν στην επικαιρότητα με τραγικό τρόπο το ζήτημα του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Τα δυστυχήματα μπορεί να μην οφείλονται αποκλειστικά στην κατάσταση των δρόμων, αλλά τα τροχαία μπορεί να μην είχαν τις ίδιες συνέπειες αν για παράδειγμα υπήρχαν μπάρες ασφαλείας στην άκρη του δρόμου ή ήταν καλύτερη η διαγράμμιση. Το εσωτερικό οδικό δίκτυο του νομού είναι άθλιο και βέβαια αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο και δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει τα επόμενα χρόνια.

Το κεντρικό ζήτημα παραμένει βέβαια το ξεκόλλημα των κεντρικών οδικών αξόνων, δηλαδή του Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος και του Τσακώνα - Καλό Νερό. Η δρομολόγηση της κατασκευής των συγκεκριμένων δρόμων μέσα από εθνικούς πόρους και η στοχευμένη αξιοποίηση πόρων από την Περιφέρεια σε δρόμους όπως η 7η επαρχιακή (Μεσσήνη - Βαλύρα) μπορούν την επόμενη πενταετία να αλλάξουν την κατάσταση. Ολα δείχνουν ότι την επόμενη δεκαετία οι δρόμοι της Μεσσηνίας δεν πρόκειται να έχουν αλλάξει σημαντικά, απαιτείται λοιπόν να μπει σε εφαρμογή ένα δεύτερο πλάνο που θα βελτιώσει ουσιαστικά την κατάσταση. Η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, υποχρεώνει τους πάντες να δουν τις παρεμβάσεις που θα μετατρέψουν τους δρόμους του νομού σε στοιχειωδώς ασφαλείς. Το να κόβονται τα χορτάρια και τα βάτα έγκαιρα και να γίνουν διαγραμμίσεις δεν νομίζουμε ότι είναι μεγάλο έξοδο και αυτό είναι το ελάχιστο. Δεν ζητά κανείς θαύματα αλλά το απλό και στοιχειώδες.