Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 21:26

Μιλούν τα γεγονότα

Γράφτηκε από τον
Μιλούν τα γεγονότα

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έστω και με καθυστέρηση, αντιλήφθηκε το μέγεθος του ζητήματος της μεταφοράς των μαθητών, και ο επικεφαλής της Νίκος Πατσαρίνος έκανε μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη παρέμβαση.

Δεν απαντά βέβαια στο γιατί ψήφισαν λευκό στην Οικονομική Επιτροπή, όταν τέθηκε το ζήτημα της ματαίωσης του διαγωνισμού για τη μεταφορά στη Μεσσηνία, αλλά αυτό έχει πλέον μικρή σημασία, μιας και όπως φαίνεται αντιλήφθηκαν ότι το θέμα δεν είναι τεχνικό. Υπάρχουν ερωτήματα για τους πολιτικούς χειρισμούς που ακολουθούνται σε επίπεδο Περιφέρειας, τα οποία έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση στους διαγωνισμούς που οδηγεί στην... αναγκαία παράταση των συμβάσεων.

Το γενικότερο ζήτημα που τίθεται -και ορθά- είναι γιατί η μεταφορά των μαθητών είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας και όχι των δήμων. Η αρμοδιότητα της μεταφοράς είχε ανατεθεί στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις όταν οι δήμοι και οι κοινότητες ήταν πολλοί. Στην παρούσα φάση οι δήμοι μπορούν με μεγάλη άνεση να αναλάβουν τη μεταφορά, μέχρι και να δρομολογήσουν δικά τους σχολικά λεωφορεία. Η κυβέρνηση γιατί δεν παρεμβαίνει; Η εγγύτητα, που αποτελεί βασικό κριτήριο στην άσκηση μιας αρμοδιότητας, είναι υπέρ των δήμων.

Οι περιφέρειες θα πρέπει να απεμπλακούν από όλες τις διαχειριστικές αρμοδιότητες (δακοκτονία, μεταφορά μαθητών) γιατί είναι φανερό ότι... δεν τα καταφέρνουν. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ειδικότερα έχει αποτύχει - και απόδειξη αποτελεί το ότι η μεταφορά γίνεται με παράταση σύμβασης και όχι με νέο διαγωνισμό, όπως θα έπρεπε για λόγους διαφάνειας και ανταγωνισμού. Οταν μιλούν τα γεγονότα, καλό θα είναι να σιωπούν οι υπόλοιποι.

 


NEWSLETTER